Onderzoeker in lab doet kankeronderzoek

Doorbraken in kankeronderzoek: ‘Maar er is nog veel te winnen’

Tijd voor MAX staat op donderdag 2 november 2023 volledig in het teken van KWF Kankerbestrijding. In Nederland krijgt inmiddels 1 op de 2 mensen in zijn of haar leven de diagnose kanker. De kans op overleving is de afgelopen jaren flink gestegen, maar de impact is onverminderd groot. Te gast is onder anderen KWF-ambassadeur Marlijn Weerdenburg. Haar vader kreeg tot 2 keer toe de diagnose kanker. Ze schreef voor hem een troostlied. Hoogleraar Immunologie Marjolein van Egmond vertelt over een van de grootste doorbraken in het kankeronderzoek van de afgelopen 10 jaar.

KWF is tegen kanker en voor het leven. Steun KWF, want met uw bijdrage maakt u levensreddend onderzoek mogelijk. En draagt u bij aan een beter leven voor mensen met en na kanker. Bel 0800 – 1130  (gratis) of doneer via de website.

Steeds meer mensen krijgen kanker

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kanker krijgen. De kans op kanker is in de afgelopen 30 jaar gestegen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Volgens directeur Carla van Gils is de missie van KWF relevanter dan ooit: “Deze nieuwe cijfers laten zien dat kanker ons allemaal raakt. De impact van kanker is groot. Op patiënten, op families, op naasten. Op onze hele samenleving. Het is daarom extra belangrijk dat wij ons blijven inzetten voor het voorkomen van kanker, betere behandelmethodes en een betere kwaliteit van leven voor de kankerpatiënt.”

Zangeres en presentatrice Marlijn Weerdenburg weet hoe groot de impact is. “Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat kanker doet. Mijn vader is getroffen door de ziekte, maar dankzij het bevolkingsonderzoek is hij er gelukkig nog” aldus Marlijn. In Tijd voor MAX vertelt ze haar verhaal en treedt ze op.

Doorbraken kankeronderzoek

Er is de afgelopen jaren veel bereikt op het gebied van kankeronderzoek. Immunoloog Marjolein van Egmond vertelt in de uitzending over de baanbrekende ontwikkelingen rondom immunotherapie. Dit is een therapie waarbij je eigen lichaam de kankercellen aanvalt. Voor steeds meer patiënten blijkt het een effectieve behandeling.

In Tijd voor MAX het verhaal van Pauline (43). In 2017 wordt er een melanoom, een vorm van huidkanker, op haar voet gevonden. 5 jaar later heeft ze uitzaaiingen op meerdere plekken in haar lichaam. “Toen ik dat nieuws kreeg, dan weet je het echt niet meer. De paniek die je dan voelt, kun je je niet voorstellen als je het niet zelf hebt meegemaakt”, aldus Pauline. Immunotherapie blijkt een optie voor haar. Al na 2 behandelingen is de kanker niet meer te zien op de scans. Een jaar later durft Pauline, samen met haar gezin, weer voorzichtig vooruit te kijken.

Over KWF

Toen KWF in 1949 werd opgericht, hadden kankerpatiënten een somber vooruitzicht. 5 jaar na de diagnose was nog maar 25 procent van hen in leven. Nu is dat aantal gestegen naar 67 procent. Wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar om vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker. Dankzij jarenlang investeren in onderzoek (wereldwijd en in Nederland) is er veel kennis beschikbaar over wat kanker is en hoe het ontstaat. Daardoor is de behandeling van kanker en de uitkomst daarvan verbeterd. Maar er is nog veel te winnen. KWF zet zich in voor de beste behandeling voor iedere patiënt, maar ook voor een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten én hun naasten.

Tijd voor MAX in het teken van KWF en kankeronderzoek is te zien op donderdag 2 november 2023 om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

KWF is tegen kanker en voor het leven. Steun KWF, want met uw bijdrage maakt u levensreddend onderzoek mogelijk. En draagt u bij aan een beter leven voor mensen met en na kanker. Bel 0800 – 1130 (gratis) of doneer via de website.

(Foto: © KWF)

Geef een reactie