pensioenleeftijd

Eerste verhoging pensioenleeftijd op basis van levensverwachting

Het was al bekend dat de AOW-leeftijd vanaf 2022 op basis van de stijgende levensverwachting geleidelijk verhoogd wordt. Nu is volgens de Volkskrant de eerste verhoging een feit: iedereen die na 1954 geboren is gaat vanaf dan met pensioen op een leeftijd van 67 jaar en 3 maanden.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Het ministerie van Sociale Zaken laat weten te wachten op het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt naar verwachting later op maandag 31 oktober 2016 met een raming van de levensverwachting. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen echter al de berichtgeving van de Volkskrant dat de AOW-leeftijd omhoog gaat.

68 jaar in 2025

In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt en zo’n verhoging moet 5 jaar van tevoren worden aangekondigd. Daarbij is de basisregel dat ouderen gemiddeld 18 jaar AOW ontvangen. Volgens de Volkskrant zal de AOW-leeftijd in 2025 oplopen naar 68 jaar als de stijging van de levensverwachting in dit tempo doorgaat.

Pensioenleeftijd terugdraaien

In 2012 besloot de politiek de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 67 jaar. Het huidige kabinet van VVD en PvdA besloot bij zijn aantreden later in datzelfde jaar de verhoging versneld in te voeren. De PVV en 50PLUS willen de verhoging terugdraaien, maar dat kost volgens het Centraal Planbureau veel geld. De pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar zal jaarlijks 12 miljard euro kosten. De PvdA heeft in het verkiezingsprogramma een plan opgenomen voor een flexibele AOW waarbij u tegen een korting wel weer op uw 65e kunt stoppen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat onder bepaalde voorwaarden een overbruggingsuitkering mogelijk is voor mensen die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. Het gaat daarbij om mensen met een laag inkomen, die al deelnemen aan vut of prepensioen.

Slecht op de hoogte

Overheidsplatform Wijzer in geldzaken stelt dat weinig Nederlanders goed op de hoogte zijn van de verschuiving van de AOW-leeftijd. Uit onderzoek onder 1038 Nederlanders van 22 tot 66 jaar blijkt dat ruim 3 op de 5 het moment waarop ze AOW zullen krijgen te vroeg inschatten. Onder jongeren geldt dat voor bijna 90 procent van de ondervraagden.

(Bron: ANP)

Lees ook:

Pensioengerechtigde leeftijd ligt steeds verder van gewenste pensioenleeftijd
Nederland scoort slecht in benutten oudere werknemers
Sollicitatieplicht ouderen onder vuur

Geef een antwoord

Reacties (6)

  Hanneman says:

  Door allerlei werkgevers al mijn hele werkende leven -vanaf mijn zestiende- in sluwe constructies van tijdelijke contracten of uitzendbureaus in de laagst denkbare salarissen gehouden. Van een echte pensioenopbouw laat staan het aanleggen van een geldelijke reserve is geen enkele sprake. Nu wordt ik daar strakjes nog even éxtra voor ingezet. Voor wat? Voor gemotiveerd werk, want arbeid adelt, voor altijd nét aan of onder het minimumloon. Het bedrijfsleven zal altijd elke grijpstuiver binnenharken die er maar is binnen te harken. De politiek van dit moment verleent steun.

  Tukker says:

  Ik hoor zojuist dat mijn pensioen leeftijd ( mocht ik die halen) weer met drie maand omhoog zal gaan.
  Ik schrik hier heel erg van. Ik ben nu 57 en heb altijd gewerkt.
  Ik ben doodmoe en tel de jaren die mij nog scheiden van mijn pensioen. Hebben de mensen in den Haag enig idee hoe lichaamlijk op een mens kan zijn.
  Weten ze wat ze mij ontnemen? Ik krijg het idee dat den Haag het liefst ziet dat ik mijn pensioen niet haal, en mocht ik het wel halen dat ik zo op en kapot ben dat ik dan maar zo snel mogelijk een eind aan mijn leven maak, met hulp zelfs. Ik weet niet hoe ik politici wakker moet maken. Zou het een idee zijn dat er eens een maand ofzo meegelopen werd met arbeiders die vanaf hun 15e aan het werk zijn.

  D Cijs says:

  Mensen die zware lichamelijke arbeid verricht hebben,meestal op vroege leeftijd daar al mee begonnen zijn ,en eigelijk al jaren er naar uitkijken ca 50 arbijdsjaren en zware hebben zou toch te schandalig voor worden zijn.lichamelijke arbijdsjaren ls men het zelf zou willen prima ,maar nee centen centen.waneer gaan wij nu eens met zijn allen snappen waar het naar toe gaat of vele misbruikt worden.zie ook de filmpjes elke dag van onze nou ja onze de huidige premier van Nederland.en hoe wij nu omgaan met ouderen.heb je straks zeker ook opgelost.bejaarden verzorging of wat dan ook niet meer nodig en pensioenfondsen andere mensen dan ook mogelijk plukken.democratie voor een aantal passanten die via Den Haag mogelijk beter van worden en ons achterlaten ga nu eens met zijn allen wakker worden of laat gaan maar dan ook straks m houden zeker bij deze interruptie politieke figuren.
  Donald

  Watchman says:

  Complete waanzin. Doorwerken tot 66 jr is al waanzin. Tegen de tijd dat je met pensioen kunt gaan ben je reeds voor groot gedeelte “‘opgeleefd”’. Wat valt er dan nog te genieten? Degenen die van hobby hun werk hebben kunnen maken zullen makkelijk kunnen doorwerken, maar dit zijn er niet zoveel. Begrijp niet dat er geen massaal verzet in dit land tegen dit soort maatregelen komt. Onbetaalbaarheid is grote onzin! Is een kwestie van prioriteiten stellen. Er wordt nog genoeg geld over de balk gesmeten. Ben benieuwd of er met dit kabinet (VVD-PvdA) wordt afgerekend bij de komende verkiezingen?

  Parhesia says:

  Dat Rutte moet ophoepelen word steeds duidelijker de man l-lt uit z’n nek,is een reclame campagne begonnen, hij wil” ZIJN” klus kunnen afmaken.Zou willen voorstellen,(bij de verkiezingen) schiet hem naar mars(Maan)vermoe-delijk krijgt hij h’t klaar om ook daar alles te ontregelen/chaos te creëren.Als loonslaven v.h.grootkapitaal hebben we (huidige pensioen gerechtigde)dit land na de oorlog onder zware omstandigheden opgebouwd.Het grootkapitaal heeft onze vroegere werkzaamheden(industrie) verplaatst naar het buitenland waar onze criminele bovenwereld zich medeschuldig maakt aan uitbuiting v.d. plaatselijke bevolkingsgroepen.

  Op TV word ons-o.a.reclame van zorgverzekeraars( betaald van onze premie’s)- ingehuurde fitale ouderen voorgespiegeld die als jonge rendieren in fleurige outfit ons aansporen om sprankelende vitaliteit te herwinnen,mogelijk zo langer fitaal te blijven/te werken want het brengt weer meer levensvreugde tot stand.
  Aan m’n hoela,….hoeveel oudere zitten al van jongsaf in een vervroegd slijtage proces,worden door o.m. de fysio wekelijks bij mekaar gefrunnikt,slikken pijnstillers ander soort troep om het leven dragelijk te verlengen/instand te houden,onder soms erbarmelijke omstandigheden,zorgen over de stijgende gezondheidskosten.

  Of boven genoemd gezelschap (onbenullen) ook vanaf hun 14e hebben geschoft onder het juk v.d. Amerikaanse idiologie/schuld-hulp? Vele jonge landgenoten hebben onder onverantwoordelijke arbeidsomstandigheden lichamelijk/geestelijke roofbouw gepleegd aangaande hun gezondheid.

  Nu worden ze geconfronteerd met nog langer uitstel naar hun pensioen!!De mensen waarop we gaan stemmen, hebben die ervaring/affectie met ons geleefd leven?Laten we ophouden ons langer zelf te belazeren,..welke volksvertegenwoordigers/patijen vertegenwoordigen onze levenservaring?Meneertje Pechold die eerste minister wil worden,..dan krijgen we Rutte er gratis bij,..en idemdito.Pechold mag voormij naar kunst en citch,..sluit aan bij z’n vroegere beroep,..hij verkoopt Nederland aan Europa en laten het kennelijk gebeuren.Meneer Rutte mogelijk als therapie,..een gezin stichten,..enige klachten(sorry moet helaas voor de duidelijkheid) minima inkomen met zorg/huurtoeslag voor 8 jaar.
  We hebben een versplinterd politiek gezelschap gecreëerd in jaren van voorspoed, nu werkt het tegen ons,..we kunnen ons de luxe v.d. versplintering niet langer permitteren.Samenwerking onder” splintergezelschap” betekend nietmeer dan het (eigen)belang van politici steunen,hun imagodrift steunen!

  Het mogen duidelijk zijn,..Gepensioenneerde met geestelijk/lichamelijk slijtage uit het verleden behoren vroeger gepensioneerd te worden, daarvoor hebben we politiekefiguren nodig die weten wat praktijk gerichtte empathie betekend.
  In welke partij(en)kunnen we die mensen ontmoeten?,..de praktijk vormd de mens grotendeels.Een “andere” praktische ervaring is ook te herkennen,deze vertegenwoordigers praten veel,..vooral draaien ze er omheen,.het eindigd meestal in de retoriek van klakkeloos gekrakeel,doorleefde levenservaring ontbreekt,ook herkenbaar in hun formulering/ taal gebruik!
  Ps: straks dus de betere keuze maken”meer sociaal”,..maar als democraties er achter staat(pechold) weet u dat het grootkapitaal mee lift,..u armer wil houden!!

  oosterwijck says:

  Gelukkig heeft deze mededeling een aantal mensen gestimuleerd om hun mening te geven. Deze mededeling is een boodschap van Rutte, wat hij bedoeld met zijn karwei afmaken. … Mensen wordt wakker, laat Rutte NIET zijn karwei afmaken. Stem juist, stem SP of 50+, daarmee stem je op een toekomst voor de arbeiders (uitkering) klasse. Langer doorwerken, betekend niet alleen later met pensioen gaan, maar ook eerder doodgaan. Dus het mes (voordeel) snijdt hiermee aan twee kanten. … Stem op een partij die de pensioenleeftijd terug omlaag brengt en die de leefomstandigheden voor de bejaarden verbeterd. … Jouw pensioenleeftijd wordt minder belangrijk, als je hoort dat bejaarden alleen nog maar dood willen, omdat ze geen leefbaar leven hebben. Het wordt minder belangrijk, dat je, jezelf kapotwerkt, als je weet dat je na je pensioen het liefst een spuitje wil, om zo snel mogelijk te overlijden. Een voltooid leven, noemen ze dat in Den Haag. … Het is niets meer als: euthanasie voor inactieven. NU nog vrijwillig, maar straks, misschien wel verplicht?