D66

Democraten 66 (D66)

In oktober 1966 wordt de Politieke Partij Democraten 66 opgericht. Er zijn meerdere initiatiefnemers maar de voormalige VVD’er Hans Gruijters is wel de prominentste. Voorzitter wordt de Algemeen Handelsblad-journalist Hans van Mierlo.

Zoals de naam van de partij al suggereert, richt de partij zich op het democratiseren van het politieke bestel. De zogenaamde kroonjuwelen, voorstellen die D66 graag gerealiseerd zou zien, zijn: de gekozen burgemeester, de gekozen premier, districtenstelsel (de kandidaat die in een district de meeste stemmen haalt, wordt verkozen), dualisme (taken van regering en volksvertegenwoordigers zijn strikt gescheiden) en referenda. De partij is voor euthanasie en abortus en heeft zich in de afgelopen decennia hard gemaakt om euthanasie en abortus een wettelijk recht te maken. Bekende D66-ers zijn Hans van Mierlo, Jan Terlouw en Els Borst.

Verdrukking

D66 is een partij links van het midden (sociaal-liberaal). De partij heeft meerdere malen deelgenomen aan een regering hetgeen voor de democraten niet altijd goed heeft uitgepakt. De partij is als derde coalitiegenoot vaak degene die in de verdrukking komt en bij een volgende verkiezing dan een nederlaag krijgt gepresenteerd.

Zo is D66 van 1997 tot en met 2007 regeringspartner in Paars I en II en in Balkenende II. In die tijd loopt het aantal kiezers dat op D66 stemt achteruit met als dieptepunt 3 zetels in 2006.

Bij de verkiezingen in 2012 behaalt D66 12 zetels. Met partijleider Alexander Pechtold aan het roer gaat D66 de verkiezingen in van 2017.

(Bron: D66, Rijksuniversiteit Groningen, Parlement & Politiek, Wikipedia)

Geef een reactie