Facebook

Opvallendste tweets en posts van donderdag 9 maart

Nepfoto’s en filmpjes maken over politici: een hobby waar menig kiezer de lol van inziet. Maar ook de politici zelf wagen zich steeds vaker aan het verspreiden van nepfoto’s en nepfilmpjes via tweets en posts op Facebook. Soms is het grappig bedoeld. Maar het gebeurt ook om politieke tegenstanders in een kwaad daglicht te stellen.

Het manipuleren van foto’s en filmpjes van politici blijft opduiken in campagnetijd. Het fenomeen kreeg een maand geleden grote aandacht toen Geert Wilders een nepfoto van Alexander Pechtold op Twitter had gezet. Op de foto lijkt het alsof Pechtold samen met radicale moslims demonstreert. De nepfoto dateert al uit 2009 en is door een onbekende in elkaar gezet.

Doodsbedreiging

Naar aanleiding van de tweet van Geert Wilders is Alexander Pechtold zelfs met de dood bedreigd. De lijstrekker van D66 heeft hier aangifte van gedaan.

Spandoek

Veel politici vinden het niet door de beugel kunnen dat Wilders de nepfoto via Twitter heeft verspreid. Toch gebeurt het nog steeds. Zo heeft Tunahan Kuzu een foto op Facebook gezet waarin het lijkt alsof Geert Wilders met een heel ander spandoek protesteert bij de Turkse ambassade.

Nepfoto

Onderstaande is de originele foto.

Wilders

‘Pechtold is een brood’

Alexander Pechtold blijft ook nu nog een populair slachtoffer van nepfoto’s. Onbekenden hebben de Facebookpagina ‘Pechtold is een brood’ opgericht waarop ze foto’s van Alexander Pechtold manipuleren. Ook andere partijen zijn niet veilig voor het geknutsel van de Facebookpagina. Zo verschijnen onderstaande Facebookposts vandaag en gisteren.

Pechtold

Deegroller

Pechtold schijnt het grapje wel te kunnen waarderen. Eerder is hem gevraagd of hij bekend is met deze Facebookpagina. Daarop is zijn antwoord: ‘Ik ontken niet dat ik op sommige broden lijk.’

Geef een reactie