Brandstoflampje reservetank auto

Brandstoflampje op uw dashboard licht op: hoe ver kan uw auto rijden op de reservetank?

Bent u aan het autorijden en begint het brandstoflampje op uw dashboard, vaak in de vorm van een benzinepomp, op te lichten? Dan is het zaak om de dichtstbijzijnde benzinepomp op te zoeken. Het kan nog spannend worden als u daarvoor nog een paar kilometer moet overbruggen. Hoe weet u hoeveel kilometer u nog kunt rijden, als u een beroep moet doen op de reservetank?

Brandstoflampje licht op, tijd voor de reservetank

Het brandstoflampje op uw dashboard is niet rood, maar geel. Dat wil zeggen dat er een potentieel, maar (nog) niet acuut probleem met uw auto is. Als de brandstof in uw auto op is, kunt u namelijk nog terugvallen op de reservetank. Maar de voorraad benzine in uw reservetank is natuurlijk niet oneindig.

tankdop
Lees ook: Hoe zit het? Waarom zit de tankdop niet bij elke auto aan dezelfde kant?

Deze rekensom kunt u gebruiken

In de meeste gevallen zit er 5 à 6 liter brandstof in de reservetank. Volgens een vaak aangehaalde vuistregel kunt u daar nog ongeveer 50 kilometer mee rijden. Als u de inhoud van uw brandstoftank en het verbruik van uw auto paraat heeft, kunt u uitrekenen wat voor uw auto geldt. Als u de auto voltankt zodra het brandstoflampje oplicht, kunt u de getankte liters aftrekken van de totale tankinhoud. 80 liter tankinhoud min 75 getankte liters maakt bijvoorbeeld 5 liter. Die 5 liter vermenigvuldigt u met 100 en deelt u door het verbruik van uw auto (aantal verbruikte liters per 100 kilometer).

Heeft u bijvoorbeeld een zuinige auto die 6 liter nodig heeft voor 100 kilometer? Dan krijgen we de volgende rekensom: 5 maal 100 maakt 500, gedeeld door 6 maakt 83,3. In dit geval kunt u dus nog 83 kilometer doorrijden als uw brandstoflampje op begint te lichten. Met een auto die 100 kilometer rijdt op 8 liter, kunt u nog – 500 gedeeld door 8 – 62,5 kilometer rijden om een tankstation te zoeken.

knipperlicht
Lees ook: Dit is de reden waarom het knipperlicht in de auto geluid maakt

51 à 120 kilometer met de reservetank (maar probeer dit te voorkomen)

Volgens een Brits onderzoek uit 2019 heeft u meestal nog wel een marge als het brandstoflampje oplicht. Van alle onderzochte modellen, verdeeld onder 29 automerken, blijkt de BMW M3 het minst zuinig. Deze auto rijdt nog 51,5 kilometer door op de reservetank. De Volkswagen Passat kan volgens dit onderzoek liefst 120 kilometer rijden op de reservetank. Let er wel op dat deze cijfers in de praktijk kunnen afwijken. Er zijn namelijk meerdere factoren die het aantal nog te rijden kilometers kunnen beïnvloeden. Hoe vaak u moet afremmen en optrekken, de lading van uw auto en de buitentemperatuur, het speelt allemaal een rol.

Het is dan ook een stuk verstandiger om het niet op uw reservetank aan te laten komen. Zorg dus dat u ruim op tijd uw auto weer voltankt. Dan is de kans kleiner dat er vuildeeltjes in de lege tank ontstaan, die uw motor kunnen beschadigen. Bovendien kunt u in België, Duitsland en Frankrijk een boete krijgen als u zonder brandstof naast de snelweg komt te staan. En als er bijvoorbeeld stakingen zijn in de Franse oliesector, zoals in oktober 2022, is het helemaal aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan.

(Bron: Kwik-fit, United Consumers, Autorijschool Herlaar, Radar, Algemeen Dagblad, Compare The Market, Autoweek, Inshared. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hier Bergeijk says:

  In een auto zit geen “reservetank”. Wel zit in de brandstoftank van oudsher een vlotter. Een vlotter is het deel van een regelaar dat drijft op een vloeistof en langs mechanische weg de regelaar bedient. Zodra het peil van de vloeistof hoger (of lager) wordt dan een vooraf ingestelde waarde, zal de regelaar een signaal afgeven. Onder een bepaald niveau zorgt dit signaal op het dashboard voor het opgloeien van het “reservebrandstoflampje” en/of metertje dat aangeeft dat de reservehoeveelheid wordt aangesproken. Het is overigens onverstandig daarop verder door te rijden dan naar de dichtstbijzijnde pomp omdat de vervuiling op de tankbodem de brandstoftoevoer kan verstoppen.

  Holiday420 says:

  Met mijn Vito kan ik nog meer dan 200 km rijden als het lampje gaat branden.
  Bij de meeste moderne auto’s kan je op het dashboard zien hoeveel km je nog kan rijden, bij de Vito is het wel erg vervelend dat als je onder de 50 km komt, er dan geen aantal km meer staat, dan laat het scherm alleen een teken zien dat je moet tanken.
  Voor alle zekerheid, heb ik altijd een tankje van 5 ltr bij mij, waarmee ik dan nog ongeveer 60 km kan doorrijden.
  Mocht het lampje gaan branden, dan adviseer ik wel om rustiger te gaan rijden, waardoor het verbruik minder wordt.

  Dirck says:

  Bij een Diesel zou ik niet te lang doorrijden, ontluchten is vaak flinke klus als er lucht in systeem kwam.

  Maar ook bij benzine voertuigen, na leeg rijden spoelde ook alle zware drab in brandstof filter dus kans op bij hoge snelheden tekort brandstof te krijgen en inhoudende motor.

  En ik zeg maar zo, liever een Hond uitlaten dan met je auto naar de pomp moeten wandelen, erg zwaar is dat!