Ouderen

‘Bezuinigingen ouderenzorg leveren niets op’

Kabinet Rutte 2 heeft de afgelopen jaren bijna 2 miljard bezuinigd op de ouderenzorg, maar dit heeft de regering niets opgeleverd. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad, tijdschrift De Groene Amsterdammer en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

1,88 miljard minder

Het kabinet van VVD en PvdA dat in 2012 is aangesteld, heeft door de jaren heen 1,88 miljard bezuinigd op de ouderenzorg. Om dit te bewerkstelligen besluiten zij dat oudere Nederlanders langer thuis moeten blijven wonen en ook de budgetten van thuiszorgorganisaties worden kleiner.

Problemen

Deze bezuinigingen hebben slecht uitgepakt, want er ontstaan volop problemen, met name bij de verpleeghuizen. Daar groeien de personeelstekorten en krijgen de mensen in sommige gevallen niet de zorg die zij nodig hebben. Dit ziet ook schrijver Hugo Borst, wiens moeder in een verpleeghuis woont. Hij start samen met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling waar zijn moeder woont, het manifest Scherp op ouderenzorg. Hiermee willen zij afdwingen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor de ouderenzorg, zodat zij een waardiger leven krijgen. Ook het manifest Waardig ouder worden van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, omroepbaas Jan Slagter en ouderenbond KBO-PCOB zet hier op in.

Bezuinigingen teruggedraaid

De manifesten en de kritiek vanuit de samenleving hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels alweer een half miljard aan bezuinigingen is teruggedraaid. Ook hebben de zorgverzekeraars de afgelopen jaren flink meer moeten uitgeven aan 65-plussers die het thuis eigenlijk niet meer redden. Zij worden zodoende vaker opgenomen op de spoedeisendehulp-afdelingen van ziekenhuizen, die overvol raken. Hieruit valt op te maken dat het langer thuis laten wonen van ouderen een averechts effect heeft.

Zit er meer in?

Inmiddels is er al een 0,5 miljard aan bezuinigingen teruggedraaid, maar de verwachting is dat er nog meer geld wordt ’teruggeven’ aan de sector. Ouderenzorg is een van de speerpunten tijdens de afgelopen verkiezingen van maart 2017. Bijna alle partijen willen er meer aan uitgeven.

(Bron: Algemeen dagblad, ANP, Investico)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Het Ruttingsproces in de zorg gaat gewoon door. Op dit moment is de money-man van de VVD doende een zoveelste VVD kwaadbinet samen te stellen uit partijen die eigenlijk allemaal VVD willen zijn. Waarom? Omdat dat schijnbaar “de weg” is. Christenen kunnen dus wel inpakken met hun “Ik ben de weg.” Er is een nieuw geloof dat zijn intrede heeft gedaan, in de volksmond “de Markt”, en iedereen wil daaraan meedoen. Dus zorg wordt niet meer uit liefde geboden want het dient te worden gekocht. Dus ook als er vier miljard beschikbaar wordt gesteld schiet het zorgverhaal niks op. Die komen er trouwens niet, hoor. Ook die twee waarschijnlijk niet. En als ze er toch wel komen zal dat nét ergens anders zijn als waar werkelijk nodig. In de zakken van besturen en hun voorzitters, adviseurs en managers. Laat ons de zorgverzekeraars niet vergeten. Al die partijen die actief, agressief, hondsbrutaal en gewetenloos of lijdende zijn aan het Heleen Dupuis Syndroom zullen geen dubbeltje laten liggen. Ik stel mij als leek zo een beetje voor dat banken natuurlijk niet geneigd zijn een Oude Nijhuisproject tegemoet te komen. Ze doen nu waarschijnlijk zaken met partijen die zo’n model helemaal niet zien zitten. Iets soortgelijks zal ook bij woningbouwverenigingen aan de gang zijn. Zeg maar, réchts, het bedrijfsleven zal een dergelijk succes niet toestaan. Dus misschien wordt er van al het bezuinigde geld iets aan de sector (Nou ja!) “teruggegeven” maar wat onomkeerbaar lijkt, de markt gaat zich dat beschikbare geld toeeigenen. En graag mijn hartelijke felicitaties aan de eerste bewoners van een waargeworden droom. Dat moet voor iedereen toch prachtig zijn? Alleen…. of er meer gedroomd zal gaan worden? Mijn vrees is van niet. Op de markt is geen ruimte voor dromen en kooplui als Jan Slagter worden er liever niet gezien. Resumerend; Ik weet niet wat het AD, de GA of Investico nou precies hebben onderzocht maar of de bezuinigingen niets hebben opgeleverd? Ik denk dat er mensen zijn voor wie dat wél zo is. De marktwerking kwam, zag en overwon. En in de VVD “top” zullen zich vast toppers bevinden die zich afvragen hoe hun succes kan bestaan. Want het is toch eigenlijk niet te geloven? Jawel!