manifest waardig ouder worden

‘Geen wederopbouw zonder de mensen die dit land hebben opgebouwd!’

Manon Vanderkaa van KBO-PCOB, Jan Slagter Omroep MAX en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie slaan opnieuw de handen ineen met een dringend appèl om tijdens de coronacrisis geen keuzes te maken waarbij ouderen tweederangsburgers worden. De 3 organisaties publiceren 7 mei 2020 een manifest met de oproep om bij nieuwe stappen niemand voor te trekken en niemand af te schrijven.

 Gert-Jan Segers (ChristenUnie):

“Ieder mens telt en tijdens deze crisis laten we niemand in de steek. Uitspraken over dor hout, horeca die gesloten is voor senioren of zelfs een 60- samenleving, doen ouderen geen recht. We roepen iedereen op om helder uit te spreken dat in de volgende fase ouderen voluit mee mogen doen.”

 Manon Vanderkaa (KBO-PCOB):

“Deze coronacrisis laat ook zien hoe hard we senioren missen: als mantelzorger, kinderoppas en vrijwilliger. Voor de gezelligheid om even met de kleinkinderen langs opa en oma te gaan. Om dan ouderen weg te zetten als tweederangs burger is niet goed te praten. Juist nu hebben we saamhorigheid en solidariteit tussen de generaties nodig, pas dan komen we sterker uit deze crisis.”

Jan Slagter (Omroep MAX):

“Ouderen mogen ten tijde van deze crisis niet weggezet worden als tweederangsburgers. Suggesties in die richting moeten direct de kop worden ingedrukt. Ouderen zijn van wezenlijk belang in onze samenleving, laten we dit in het maatschappelijk debat altijd voor ogen houden.”

Het hele manifest vindt u hier.

Geef een antwoord

Reacties (78)

  timmerman says:

  Dit is nu precies wat ik ervaar:pijnlijke opmerkingen zoals dor hout, een 60-min- samenleving en leeftijdsgrenzen bij het heropenen van de horeca. Walgelijk vind ik dat.
  Maar ik vermoed, dat niet iedereen er zo over denkt hoor.

  Ook die hele discussie over wel/niet opnemen van ons op een IC: ik was erg boos , totdat ik zag wat er gebeurde in het begin op de IC’s.Enorme drukte, weinig tijd voor mensen, moeite met een tube indoen etc etc. Toen begon ik te denken, nou laat maar hoor. Ik voel mij regelmatig eenzaam, al woon ik samen met mijn partner, die vaak allerlei zaken voor ons 2 regelt. Indien nodig wil ik mijn stem op een platform of wat dan ook zeker laten horen! Bedankt initiatiefnemers voor dit Manifest!!!!!!!

  Elske says:

  IK ben het hier helemaal mee eens dat er opgekomen wordt voor de ouderen .Ik vond het woord “dor hout”te erg voor woorden .Hopelijk wordt die mevrouw niet oud .Ik ben bijna 76 ,woon alleen ( weduwe ) en ben gezond .IK doe veel vrijwilligerswerk ( o.a taallessen aan laangeletterden en buitenlanders ) .Dit werk wordt in mijn woonplaats door ouderen gedaan .En dan moeten wij binnen blijven omdat bovenstaande mensen van hun terrasje en etentjes kunnen genieten .Ik vind het een schande dat men het alleen al durfde te zeggen

   lonius says:

   Ik moet bij dit6 alles denken aan WOII. Daar werden mensen ook met een sticker (ster) opgezadeld. Ik hoop niet dat wij ouderen straks ook met een sticker op straat mogen lopen.

  CARTON says:

  Zojuist in een MAX-uitzending gehoord dat het Amsterdamse D66 team dat ook al begint te vinden. Fijne volksvertegenwoordigers.

  Ben Ale says:

  Het is een tamelijk opdringerige groep rondom prof I. Helsloot, die er een strikt economische rationaliteit op na houdt. Een mensenleven is 80000 euro per gezond levensjaar jaar waard en meer moet je niet uitgeven om iemand in leven te houden of te beschermen. Die spreken dan ook over ouderen en vooral zieke ouderen als dor hout wat je niet moet proberen in leven te houden en voor wie het niet erg is als ze een paar jaar eerder dan verwacht overlijden door wat men ook consequent een griepje noemt . Alles wat niet in geld uitgedrukt kan worden noemt men daar emotie en die moet bij het nemen van besluiten worden uitgebannen. Alleen geld telt.

   Maxmini says:

   Praat jij ook zo,als het je vrouw of ander familie lid is!

  lonius says:

  Soms schaam ik mij om in dit prachtige land te wonen. Wij ouderen worden helaas steeds meer geschoffeerd door mensen als Zwagerman en Kelder . Wij worden door hen afgeschilderd als o.a. “dor hout”. Waar halen zij het lef vandaan om ons ouderen zo neer te zetten. Het wordt tijd dat zij het manifest gaan lezen van Gert-Jan Zegers, Max omroep en KBO.
  Ik wil graag op de een of andere manier dit manifest onderschrijven, maar kan nergsne vinden waar ik mijn handtekening kan en mag zette.
  Ja mevr Zwagerman en heer Kelder: dat mogen wij in dit land nog steeds doen. Onze mening delen.

  Ben Ale says:

  Wat D66 betreft Ira Helsloot is een prominente spreker op D66 bijeenkomsten. D66 heeft ook de term “voltooid leven” uitgevonden. Discussies over zinnige zorg en de kosten van gezondheidszorg zijn best zinnig maar er zijn altijd groepen die in die discussies aanleiding vinden om ethiek maar te vergeten of te beweren dat kosten baten analyse ethischer dan elke andere overweging. Dan komen “een leven mag be-eindigd worden” en “een leven moet be-eindigd worden” gevaarlijk dicht bij elkaar. En dan worden vrijblijvende discussies op D66 avonden plotseling de wortels van beleid dat buitengewoon onvriendelijk kan zijn tegen bepaalde groepen in de samenleving. Nu zijn het de ouderen, maar in de Helsloot redeniring zijn gehandicapten en chronisch zieken ook een stuk minder waard dan gezonde mensen. In mijn afscheidsrede in 2020 heb ik gewezen op de film “Soylent Green”. In deze discussie wel weer een aanrader ook al is het een oude. Wijs op waar je in verzeild raakt als je in verder best verstandige maatschappelijke discussies uit het oog verliest waar het ook weer over ging

  Ben Ale says:

  — correctie: afscheidsrede 2012

  oosterwijck says:

  Veel reacties, maar niemand begrijpt de ernst van het ouderenprobleem: Ouderen zijn een kostenpost en die kostenpost moet verdwijnen. We leven in een materialistische kapitalistische maatschappij, waar rendement en winst behaald moet worden, door jonge topsporters die prestaties leveren. Ouderen en zwakkeren kosten geld en dat moet gestopt worden. Vandaag spreken ze over dor hout, gisteren waren het zieke ouderen zonder perspectief. De dag ervoor waren het de eenzame ouderen, die geen levensvreugde hebben. De dag ervoor was het zelf gekozen euthanasie bij een afgerond leven. Al jaren wordt er openlijk gesproken over het ouderenprobleem. Het is de politici een doorn in het oog, dat de ouderen een spaarpot hebben van 16 miljard. Daar kunnen ze heel veel leuke dingen mee doen. En met de technologie van NU, zijn ze in staat om een virus te ontwikkelen, dat juist die ouderen treft.

  oosterwijck says:

  Nu nog niet alle ouderen dood zijn aan het virus, gaan we ze opsluiten, isoleren van de rest. Ouderen zijn zwak en worden snel ziek, dus houdt afstand. Blijf uit de buurt van die ouderen. Als die ouderen dan niet aan het virus sterven, dan gaan ze wel dood uit eenzaamheid, aan een depressie. Of ze kiezen zelf voor euthanasie omdat ze geen moer aan hun leven hebben.

   oosterwijck says:

   Mevrouw Zwagerman behoort tot een mensenras, dat uitverkoren is, volgens hun fantasie, en voelen zich verheven boven de rest van de mensheid. In hun bijbel wordt gesproken over een belofte van God, dat zij over de wereld mogen regeren en oordelen. Dat uber-ras overleeft Armageddon en zal gespaard blijven bij de ondergang van de wereld, volgens die eigen fantasie. Hen is niet alleen een land beloofd, maar zelfs de hele wereld, volgens hun eigen fantasie. Haar gedrag en uitspraken passen precies in die fantasie, die zij voor de waarheid aanzien.

  mikamo says:

  No problem. Probeer mij maar eens van een terras etc. weg te houden. Ik laat niet over me lopen. Lijkt me een goed idee om op veel plaatsen met groepjes ouderen een terrasje te ‘pikken’ als het nodig mocht zijn. Heb in het verleden veel aktie gevoerd (en nog steeds) voor maatschappelijke zaken en zal zeker niet aarzelen om nu voor mezelf op te komen. Ziet u het al voor u: ‘Ouderen worden weggesleept door politie omdat ze op een terras willen zitten’… Belachelijk!

  maxwout says:

  misschien moeten wij, de oudere (mantel)zorgers, eens een tijdje stoppen met het (ver)zorgen van de jonge twijgjes en andere 60-minners die er zo over denken en praten; zeker als dat gratis was

   trudie41@gmail.com says:

   Idd

   Donna7 says:

   Goed idee, alleen zal het nooit zover komen. Wij hebben nog plichtsbesef, verantwoordelijkheidsgevoel, aandacht en zorg voor anderen, allemaal zaken die bij veel 60-minners grotendeels ontbreken.

  Corry Heunks says:

  Zou denken dat wij als mensen van 60+ die nog volop aan de maatschappij deelnemen ons niet in een hoekje moeten laten drukken. Wij mogen wel werken en belasting betalen maar wij zouden niet van de leuke dingen zoals een terrasje pakken mogen genieten. Vrijwilligers werk mogen we ook volop doen. Ik denk dat de mensen eens moeten na gaan denken voor zij wat zeggen

  Nelleke reageert says:

  Heb veel reacties zien langskomen op NU.nl. Reacties zoals:
  – de ouderen mogen doodgaan want ze kosten alleen maar geld.
  – als de ouderen doodgaan scheelt dat in ONS pensioen en hoeven we geen AOW meer te betalen.
  – de ouderen wonen in goedkope huizen, WIJ kunnen geen huizen krijgen omdat zij erin wonen.
  Ik stop maar want ik maak me zo boos dat mijn bloed karnemelk wordt.
  Maar ojee als je op nu.nl erop reageert, dan word je reactie niet geplaatst want dat mag niet. Je mag wel voor alles en nog wat uitgemaakt worden maar een weerwoord geven mag niet. Censuur zullen we het maar noemen. Oud en reageren mag niet. Hoezo vrijheid van meningsuiting, is blijkbaar alleen weggelegd voor journalisten.

   Maxmini says:

   praat je zo ook over je ouders;dan moeten ze jou ook maar bij omhakken als je die leeftijd
   hebt.

  Basylu says:

  Moet dat figuur Oosterwijck niet voor de rechter, dit zijn pure doodsbedreigingen aan ouderen.
  Ik geloof dat Wilders voor minder voor de rechter staat

   oosterwijck says:

   Basylu, Je moet eens leren lezen. … Oosterwijck bedoeld juist dat er door anderen (jongeren) negatief gepraat wordt over ouderen. Oosterwijck is bejaard en behoord zelf tot de groep “dor hout”. Het is voor jouw nog niet te laat om een cursus lezen te volgen.

  Adrine says:

  Helemaal mee eens ,dit is al aan de gang met Rutte die ons grijze ouderen en rijke ouderen en nog meer om de pensioenen zogenaamd voor deze onbeschofte jongeren van nu ,te pakken.Er is nu ook weer niets gedaan voor de ouderen, die nu met deze jongeren wat meer mogen, in gevaar komt.Zelfs geen goed mondkapje wordt ons aangeboden.Om ons zelf te beschermen..Wij zijn nu de volgende ouderen ,die mogen overlijden ,net zoals in de verzorgings huizen.Wij zien het met meerderen zo en voelen ons kippen die opgehokt mogen worden.En lekker dood laten gaan.Deze jongeren beseffen niet dat dit ook hun toekomst is dat je dan net zo behandeld wordt.Al die zelfmaakkapjes deugen niet voor onze veiligheid.Hoe kan je als overheid dit met tekening en al op een site van de overheid zetten..schandelijk.Geen woorden voor .De geschiedenis van 40 -45 herhaalt zich weer.
  Het Normaal nu is wat het normaal niet is.

  tramlijn13 says:

  Sorry ” mevrouw ” , Zwagerman en ” meneer ” , Kelder dat ik moet reageren op jullie uitspraak mbt ” dor hout ”,
  maar dit dor hout heeft vanaf zijn 16e levensjaar t/m 66 jaar en 9 maanden moeten werken .
  Als u het niet erg vindt , ben ik van plan om te gaan genieten van mijn leven ,het liefst tot aan de ” de poort van Petrus ” , dit uiteraard als u het niet erg vind . Jullie manier van denken , was van kracht tussen 1940-1945 .
  Jullie moeten je schamen , beterweters , gelukkig heb ik één troost voor jullie , nl dat beide later ook tot deze generatie gaan behoren . Maar dat was jullie misschien ontgaan .

   Gerard67 says:

   Zwagerman en Kelder alsook D66 , schandalige opmerkingen in het openbaar hoe durven jullie zoiets te verkondigen abnormaal gewoon . Hebben jullie geen verstand of hoe zit het , dit soort commentaar verkondig je maar in je eigen omgeving , Jullie moeten jezelf kapot schamen met dergelijke uitlatingen , maar ja verstand komt pas met de jaren .

   Leentje83 says:

   Ook ik heb als “dor hout” jarenlang vrijwilligerswerk gedaan, o.a in de terminale zorg, en bij doof-blinden. Nu heb ik al 6 weken mijn man niet mogen zien in het verpleeghuis, mede doordat het in het begin van de uitbraak niet nodig werd gevonden om testmateriaal beschikbaar te stellen aan personeel van verpleeghuizen.(zie trouw dd 9 mei) waardoor er veel mensen in verpleeghuizen
   zijn overleden, en bezoek niet werd toegelaten, ook niet in instellingen voor gehandicapten. Hopelijk komt er nu meer aandacht voor deze categorieën, en niet alleen voor diegenen die terrassen willen bezoeken, het liefst in gezelschap van 60-minners!

  Elsmary says:

  20 jaar geleden zagen wij dit al aankomen. Toen al schrokken we en namen ons voor om direct na onze pensionering uit Nederland te vertrekken. “We gaan een ander woonplek opzoeken waar men nog respect toont voor ouderen” zeiden we tegen elkaar.
  Het gemak waar men toen al sprak over het “pilletje op je nachtkastje” Het heeft zich steeds verder ontwikkeld en het gaat steeds verder.
  Nooit 1 dag spijt gehad van ons besluit en ieder keer weer is daar het bewijs dat we het – helaas – goed gezien hebben. Schaamteloos gedegenereerd gedrag!
  Gelukkig zijn er nog mensen, helaas ook alleen maar mensen die 50 en 60+ zijn, die dit aan de kaak durven te stellen.

   FJR1300 says:

   Kan mij daar volledig bij aansluiten, ook wij wonen in een land waar nog respect voor ouderen is en genieten volop van vrijwilligerswerk en ons pensioen. We worden gewaardeerd als oudere. Ze moesten zich diep schamen in NL.

  oosterwijck says:

  Het ouderenprobleem is een gevolg van een materialistische kapitalistische maatschappij. Iedereen die geen winst oplevert voor de uitverkorenen en de machthebbers, wordt gebrandmerkt als een probleem. … Het pensioensysteem is bedacht in een tijd, dat de arbeidersklasse nog nauwelijks de pensioengerechtigde leeftijd haalde. Sommigen leefde nog 5 jaar. En de uitverkorenen/machtshebbers bedachten een pensioensysteem dat verdacht veel lijkt op het verzekeringsprincipe, namelijk: een paraplu aanreiken zolang het niet regent. Maar door allerlei omstandigheden werden arbeiders steeds ouder (soms wel 100 jaar). En daarmee schoten de pensioenverzekeraars in eigen voet. … De pensioenfondsen moesten betalen, i.p.v. ontvangen. En toen werd er hard gewerkt aan een oplossing. Begonnen werd met foutjes maken bij pensioenberekeningen! … Maar dat bleek onvoldoende. Daarna premieverhogingen en bijverzekeren! Nog niet voldoende. De volgende stap, het bevriezen van de indexering. En vervolgens werd gedacht aan een maximale termijn van uitbetalen, maar dat was niet haalbaar. Toen kwam het pilletje voor zelfdoding, ook onvoldoende oplossing. En daarna een behandeling stop bij ziekte en gebrek voor ouderen. De politiek begon te zagen aan de poten van het welbevinden van ouderen, door het sluiten van bejaardenhuizen en het wegpesten van personeel in de ouderenzorg. Maar de ouderen hebben het door en laten zich niet zomaar uitroeien door de politiek, die gestuurd word door de uitverkorenen. Het wordt tijd voor een revolutie. Het wordt tijd voor een eerlijke verdeling van welvaart. Het is niet nodig dat er families rondlopen met 1000 miljard op de bank, terwijl er kinderen sterven langs de wegen, waarlangs hun ouders moeten vluchten, omdat de machtshebbers elders, elkaar betwisten om de macht en het geld.

  oosterwijck says:

  Het wordt tijd dat ouderen van zich afbijten. Ouderen moeten hun stem laten horen, dat we niet ons pensioen laten afpakken. Dat we niet bereid zijn tot euthanasie. Dat we niet bereid zijn zich te laten vermoorden, door een virus. We hebben recht op geneeskunde en verzorging. We moeten de politiek (de loopjongens van de uitverkorenen) laten weten, dat we een verzorgde oude dag opeisen, een verzorgde oude dag waar we recht op hebben en waar we voor gespaard hebben. Laat allemaal je stem horen.

  Meer2020 says:

  Wij hebben persoonlijk meegemaakt dat in 3 dagen het beleid voor mensen boven de 70 jaar is veranderd. Mijn moeder was maandag opgenomen met corona, kreeg alle behandelingen, woensdag belde ik voor mijn vader (74 jaar) en vertelde de huisarts dat ze net een nieuw beleid gekregen hadden en die bestond uit een vragenlijst als je 2 of meer vinkjes had, gaf de lijst aan dat je een kwetsbare oudere was en niet meer naar het ziekenhuis mocht. Uiteindelijk na veel praten is mijn vader die donderdag wel naar het ziekenhuis gebracht, maar ook op de eerste hulp kwam er weer een vragenlijst en stond er onderaan de lijst dat mijn vader 23 % kreeg. Hij is opgenomen wilde zelf volledige behandeling en na 2 dagen kwam de arts zeggen dat hij niets meer kon doen, want naar de ic brachten ze hem niet. Ook al wilde hij dat zelf wel. Uiteindelijk is hij 3 dagen later overleden. Enige waarom hij vinkjes kreeg was omdat hij hoge bloeddruk had. Ik neem het het ziekenhuis niet kwalijk, maar de overheid heeft deze lijst gemaakt omdat zij een tekort aan ic bedden hadden. Iemand van boven de 70 heeft totaal geen kans op overleven als je naar ic moet. Terwijl als mijn vader een ongeluk had gehad en naar de ic moest, ze het wel hadden gedaan. Omdat Corona nu iets minder aan het opspelen is komt de patiënt misschien iets eerder op ic, maar zodra er weer krapte komt is dit echt de groep waarvan ze zeggen,’we brengen u toch niet naar de ic’. Uiteindelijk bepaalt de overheid dus of je leven wel of geen zin heeft en heb je als patiënt dit te slikken.

  We moeten weer trots op onze oudere worden. Die er voor zorgen dat er in veel gezinnen 2 ouders kunnen werken omdat de grootouders op kinderen passen. En die er voor zorgen dat wij als jongere nu staan waar we staan. De jeugd van nu zou na een oorlog het land niet meer op kunnen bouwen, ze zijn te veel met zichzelf bezig en te weinig met de mensen om zich heen.

  FJR1300 says:

  Hoezo, wij zijn ouderen? Wie bepaalt zoiets? Voorbij de 70 en voel mij nog zeer fit en ben dagelijks bezig met zaken waar anderen liever voor weglopen. Wij hebben dit land mede opgebouwd en de jongeren kunnen dit ons in dank afnemen. En ons dan zo laten weg zetten? Ik zou me diep schamen om zoiets maar te durven opperen. Doet me denken aan vroegere tijden waarin deze dingen ook plaats vonden. Hebben we dan niets geleerd? God verhoede het.

   FJR1300 says:

   Uiteraard wordt ook door mij dit manifest van harte gesteund.

   Watdan says:

   Hoe bedoel je opgebouwd? Het land is al sinds de jaren 60 naar de verdoemenis aan het gaan. Met dat linkse gezeik en immigratie. De ouderen van nu hebben het land juist verpest.

  MarjanneMay says:

  Ik steun het manifest.
  We strijden voor een samenleving met gelijke rechten voor iedereen en respect voor iedereen.
  De geschiedenis van de afgelopen 100 jaar, is veel te weinig bekend bij de samenleving.
  Als je weet hoe die is, zou je het niet durven en mogen zeggen dat er tweederangs burgers zijn.
  Vrijheid houdt op als je die van een ander belemmerd.
  Alle eer voor mensen die ons land opbouwden en nog steeds doen.

  beltesassar1 says:

  Beste Senioren, met onze levenservaring weten we wel beter … namelijk dat het belangrijk is om je aan te sluiten bij organisaties die wat goeds voor je doen. Dat kost contributie en soms doen ze iets waar jij het niet helemaal mee eens bent.

  Maar je helpt die organisaties mét lobbyen, mét formulering van manifesten, mét belangenbehartiging. Jouw stem wordt dan gehoord. Zo moet dat, want net als onze ouders, weet je dat je niets voor niets krijgt.

  Dus sluit je aan bij een, liefst meer, van deze groeperingen: omroepMax.nl, FNV-Senioren, CNV, StichtingPensioenbehoud.nl, KBO-PCOB, ChristenUnie, 50pluspartij.nl

  Tejo says:

  Het is zo vreselijk dat deze ouderen die zoveel zwaar werk hebben geleverd om te komen tot een samenleving zonder oorlogen met een welvaart die wij nu hebben zo af te serveren
  Je telt gewoonweg niet meer mee omdat je (volgens de economische waarde) niet meedoet aan de samenleving terwijl juist de gepensioneerde heel veel geld uitgeven aan bijvoorbeeld reizen en aan hun kleinkinderen en kinderen en graag op een terrasje hun eten en drinken nemen en dit een grote groep aan vrijwilligers zijn. Dus er wordt volop in de economie geïnvesteerd door hen.
  Het is verschrikkelijk dat men de term ‘dor hout’ gebruikt. Dat toont weinig respect en diegene die dit woord verwonnen heeft moet zich diep en diep schamen.
  Ik steun van harte dit manifest.
  Is getekend: Tejo Wanders, Den Haag.

  Henk Pennings says:

  Eigenlijk absurd dat we een manifest nodig hebben om aandacht te vragen voor de postitie waarin ouderen zijn komen te verkeren in een modern en rijk land als Nederland is. We zijn geen kapitalistisch Amerika maar we beginnen daar toch erg veel op te lijken. Het economische boven het menselijke.

  Getroffen door de reactie van die mevrouw die schreef dat het beleid veranderde in een paar dagen tijd tussen de behandeling van haar moeder en haar vader. Een wreed voorbeeld van hoe met ouderen wordt omgegaan.

  Het wordt hoog tijd dat er een echte poltitieke partij komt die de ouderen vertegenwoordigt. Het is gewoon hard nodig. We worden op allerhande manieren achteruit gezet. Denk aan het herstel van de economie na de vorige crisis. Denk aan onze huidige behandeling in de Coronacris. Plus 50 reken ik daarbij niet als een serieuse partij voor ouderen. Met een goede vertegenwoordiging kunnen we voor ons zelf opkomen en tegelijkertijd samenwerken aan een beter Nederland.

   Maxmini says:

   CHAPEAU ,voor deze groep die het opneemt
   voor de ouderen!!

  Riet overheul says:

  Blij dat er mensen zijn die het voor de ouderen opnemen ,ik vind het schandalig zoals er soms op ouderen gereageerd wordt,we zijn wel goed om vrijwillig veel werk te verzetten zijn we daar niet te oud voor?..sorry dat het zo cynisch klinkt .

  oma100 says:

  zullen wij allemaal eens stoppen met het vrijwilligers werk? ik ben helaas ook alleen mijn partner is ook overleden maar nu worden wij als dor hout bestempelt zijn de jaren 40/45 weer teruggekeerd ? bah wat een land word/is dit geworden

  JennyFens says:

  Ik had, als oudere van 60, net weer een baan gevonden. Heb sinds 31 maart “gewoon” gewerkt. En ik denk, dat ik niet de enige oudere ben. Zonder ons stort het land in. Terwijl een hoop jongeren bekeuringen verzamelen in parken etc. , die hun ouders mogen betalen.

  Leo Wijnen says:

  Ouderen zijn ook buiten de crisis al jaren als tweederangs burgers weggezet.
  Neem de pensioendiscussie, waarover je eigenlijk in deze tijd niet wilt
  praten.
  Toch wordt er over dit onderwerp nog regelmatig gesproken, zelfs over mogelijke kortingen.

  Zo stond er onlangs nog een artikel in de krant: Crisis laat zien hoe onzeker pensioenen zijn.
  In dit artikel wordt de suggestie gewekt dat alleen het pensioenstelsel
  niet bestand is tegen het Coronavirus.
  De echte waarheid is dat onze hele economie door deze crisis is ontwricht.
  Het Kabinet neemt, overigens volkomen terecht, onorthodoxe maatregelen, past hierbij zelfs een open eind financiering toe, en neemt daarbij een voorlopige toename van onze Staatsschuld met ruim 90 miljard Euro op de koop toe.
  Ook dat is goed, immers de economie en het normale leven moeten ook na de Coranacisis verder.

  Wat echter onbegrijpelijk is dat in Nederland zo wat iedereen wordt geholpen, maar dat de ouderen taal nog teken horen van het Kabinet, het voelt of we echt buiten de maatschappij staan.

  Pensioenfondsen die over gigantische vermogens beschikken moeten zich willens en wetens blijven houden aan absurd strenge regels, waardoor ouderen als enige groepering in Nederland al vele jaren geconfronteerd wordt met een koopkrachtverlies die inmiddels is opgelopen tot boven de 20 %.

  Het is en blijft, zeer ten onrechte, meten met twee maten, een overheid die zijn bestaande regels van de ene dag op de andere opzij schuift en de pensioensector die elke steun vanuit diezelfde overheid ontbeert.

  De onorthodoxe maateregelen zijn genomen ingevolge de uitzonderlijke omstandigheden die er momenteel gelden.
  Als deze door de Regering ook niet voor de ouderen van toepassing verklaart worden zij, die deze maatschappij hebben opgebouwd, blijvend als tweederangsburgers weggezet.
  Het wordt daarom nu echt tijd dat daar een einde aan komt!!

  Wim den Boer says:

  VVD en D66 met andere regeringspartijen zijn de hele dikke pensioenpotten aan het afromen. Er is geld zat om 40 jaar pensioen te betalen, maar er is een gefingeerd tekort. Berekeningen met een onzinnige rekenrente en een dekkingsgraad waar niets van klopt. Al 12 jaar niet geindexeerd, en dat dreigt – met een nieuw pensioenakkoord in de maak waar ouderen geen rol in spelen – nog jaren door te gaan. Fondsen overhevelen naar winstmakende bedrijven, is het doel. De solidariteit die in de fondsen zit moet weg. Omroep MAX, besteedt daar weer eens aandacht aan. Maak een uitzending met mensen als Rob de Brouwer (pensioenfeiten) en Johan van der Veen (facebookpagina Ouderen in Opstand), minder pensioendeskundigen die er een belang bij hebben om e.e.a. te privatiseren. Het zorgstelsel is geprivatiseerd met het gevolg dat mensen die meer kwalen hebben veel meer betalen, veelal ouderen, in onevenredige mate, dus discriminatie. Laat dat niet met de solidaire pensioenfondsen gebeuren. En maak daarbij het verhaal dat dat in het belang is van jongeren met de grond gelijk.

   Jan Z says:

   Het pensioenverhaal is complex. Te complex om allemaal te bespreken.
   Laat ik er 1 punt uithalen. Er zit veel geld in de pot en er komt bij door inleg en rendement. De rendementen de afgelopen decennia zijn veel hoger dan de inflatie en ondanks dat stijgt de dekkingsgraad niet. Zelfs niet door het verhogen van de pensioenleeftijd, het introduceren van het middenloon en het verminderen van het nabestaandenpensioen. In het verleden heeft het kabinet daarnaast inkomenspolitiek bedreven met pensioenpremies. Door deze te verlagen kregen alle werkenden er netto geld bij. Dat hierdoor te weinig premie in pensioenpotjes werd afgedragen om de verplichtingen te kunnen gaan betalen werd voor lief genomen. Liever korten op de pensioenen van diegenen die wel dekkend hebben afgedragen dan de werkenden meer te laten betalen. Dit aspect hoor je nooit in de discussie. Makkelijker is het ouderen van pot verteren te beschuldigen terwijl het juister is te stellen dat jongeren door te weinig in te leggen in pensioenpotjes eigenlijk parasiteren op de pensioenpot die ouderen gevuld hebben.

  sinon says:

  Werkelijk schandalig hoe mensen reageren. IK hoorde en las “het is goed dat de man met de zeis de ouderen pakt. Nu verhinderen zij dat wij op een terras kunnen zitten ” En nog veel meer kregen ouderen te horen. Het is niet alleen in deze tijd. Ook zegt men: “De ouderen eten ons pensioen op” En zo kan ik doorgaan. Pure discriminatie. En de mensen die dit zeggen en schrijven hebben misschien dezelfde dag ouders die op hun kinderen passen 2,3,of 4 dagen per week.
  Ouderen zijn mantelzorgers, doen vrijwilligerswerk en hebben voor miljoenen economische waarden in onze samenleving. De voormalige Stichting OIKOS schreef in 2012 in een rapport over ouderen : ” In 2012 hebben onze vrijwilligers zich minimaal 1.357.000 uren ingespannen met een voorzichtig geschatte waarde van minimaal 48 miljoen Euro. Een deel van deze activiteiten bevordert de sociale samenhang en leefbaarheid, draagt bij aan deelname door mensen met een beperking aan die samenleving of is gericht op het geven van informatie en advies. We hebben het dan over activiteiten die tot het werkterrein van de gemeenten behoren waar het de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betreft. Dankzij onze lokale vrijwilligers besparen de Brabantse gemeenten minimaal 20,7 miljoen Euro op Wmo uitgaven. Stichting Oikos heeft uitgerekend dat elke Euro die gemeenten investeren in het werk van lokale seniorenorganisaties gemiddeld minimaal 12 Euro aan uitgespaarde Wmo-kosten oplevert. Per jaar wel te verstaan”.
  HET IS MEER DAN DUIDELIJK DAT ER EEN GROTE ECONOMISCHE MEERWAARDE IS.

   Maxmini says:

   U heeft voor 100 procent gelijk;
   als allen ouderen zouden stoppen lag heel
   Nederland plat!!!!

  A Beljaars says:

  Er wordt in dit land veel gevraagd met betrekking tot het samen leven met heel veel mensen in een betrekkelijk klein land . We brengen dit al jaren voor elkaar op. Fatsoenlijk omgaan met diversiteit betekent wat mij betreft ook fatsoenlijk omgaan met ouderen. Bovendien werkt 60+ op aandringen van de overheid rustig door tot 67 jaar, om deze diversiteit te bekostigen.
  Dat is in andere omliggende landen wel anders. Dus het lijkt mij niet meer dan billelijk dat 60+ers ook een fatsoenlijke verzorging verdienen, die past bij een fatsoenlijke samenleving. Dat sommigen daar nog weinig oog voor hebben is wat mij betreft een schande.

  Meijvogel says:

  Wat moeten de jongeren zonder de ouderen? Ervaring, leren, steun, support, liefde…Ik vind het een hele rare bewering dat wij als samenleving geen ouderen nodig zouden hebben. Denk eens aan al het vrijwilligerswerk wat door de ouderen gedaan wordt? Daar draait deze maatschappij zo’n beetje op. En wat voor beeld krijgt de jongste generatie ? Afgedankte grootouders?

  BepKaptijn says:

  Ik vindt ook dat de ouderen die thuis wonen en ook alleen zijn vergeten worden
  Wekelijks koffie in een buurtkamer kan niet,
  dus al weken niet gezellig met elkaar bijpraten en af en toe lunchen.
  ik mail en/of bel regelmatig de deelnemers van deze buurtkamer.
  maar het vervangt niet het samenzijn. we zijn met 25 -30 personen
  als die 1,5 m blijft dan kunnen we niet meer open want de ruimte is veel te klein
  en de grote vraag wanneer weer wel.
  we horen er toch ook bij en als alle ouderen eens geen vrijwilligerswerk meer deden zouden dan de reacties anders worden. waar is de waardering?

  Evert Hoekstra says:

  Zwagerman en Kelder , weten ouderen diep te kwetsen , ik wacht tot dat zij komen met een gele sticker waar 60 op staat .
  Als ik al hoop dat iemand Corona krijgt zijn zij het wel.

  ehderksen says:

  Dat hier überhaupt een discussie over gehouden moet worden….het is te gek voor woorden. Ik zou willen dat degenen die deze wederopbouw op deze manier wil, zelf gaat voelen hoe fit je kan zijn als je 60+ bent. Ik ben 65 en voel me echt jonger , hoor.
  En trouwens….hoeveel mensen jonger dan 60 hebben klachten en zijn ongezond??

  Donna7 says:

  Kelder en Zwagerman zijn beide 50+ en zullen binnenkort wel gaan ontdekken hoe snel de tijd gaat, hoe snel je oud bent. Dan moeten ze de gevolgen van hun uitspraken dragen.

  HansL says:

  Wat en gezeur allemaal. Welk een negativiteit. Ben oud, leef, maak plezier. Laat zien dat 70 – 80, het nieuwe 50 – 60 is. Ga niet op alle slakken zout leggen. Bewijs dat we fit en levendig zijn en niet achter de geraniums zitten. Doe er wat aan, laat zien dat je er bent en blijft! Klagen en zeuren mag, maar alleen over de pensioenkorting van komend jaar!

  Achterhoekie says:

  Als alle 60+ mensen hun vrijwilligerswerk niet hadden gedaan/ en nog doen, (na Corona weer gaan doen), dan zouden alle sportverenigingen moeten stoppen. Zouden alle speeltuinen, buurthuizen, ziekenhuizen, bibliotheken, en veel cursussen en scholingen enz. moeten stoppen. Zelfs de t.v. programma’s van MAX!!!
  Als oma/opa niet op de kleinkinderen zouden passen, ze naar school of cursussen brengen/halen, en naar therapie, tandarts enz. dan zou minimaal één van de ouders niet meer kunnen gaan werken = minder inkomen hebben (om de hypotheek te betalen, het dagelijks eten of… de dure vakantie naar het buitenland en de mooie auto die voor de deur staat).
  En als er ouderen zijn die geen vrijwilligerswerk willen of kunnen doen? Zo what! Ze hebben hun hele leven gewerkt en gezorgd en hun best gedaan, al was het maar om ’te overleven’ in een harde maatschappij. MAG het a.u.b., om nu eens een tandje minder zwaar te draaien!
  De oudere generatie heeft vaak vanaf jonge leeftijd gewerkt. Altijd belasting betaald, pensioen en AOW bijdragen betaald. Het is geen cadeautje dat zij AOW en pensioen krijgen! Nee… daar hebben ze 100% recht op.
  Laat de jongere generaties eerst maar eens net zoveel jaren in-betalen als de oudere generatie gedaan heeft!
  Laten zij eerst maar eens zo hard werken, zoveel meegemaakt hebben en op hogere leeftijd nog zoveel betekenen voor de maatschappij.
  En de ouderen, gehandicapten en zieken die dat niet (meer) kunnen? Zij hebben hun taak volbracht. Laat eerst de jongere generaties dat ook maar eens doen, eer dat zij commentaar leveren.
  Wijsheid komt met de jaren zullen we maar denken.
  Het is in ieder geval duidelijk dat heel veel in de jongere generaties wél wijzer zijn, maar sommigen hebben zulke oogkleppen op en zijn zo overtuigd van ‘hun rechten’ (plichten vergeten ze even), dat de vraag rijst of zij ooit wijs zullen worden als ze ouder worden. Hopelijk wel.

  zeeland says:

  OUderen zijn dor hout. Dat was Marianne Zwagerman maar die hoef je niet serieus te nemen want die maakt altijd van die rot opmerkingen in haar kolummen. Ze denkt dat ze alles kan ventileren maar ze komt zichzelf nog wel eens tegen. Ze heeft geen enkele notie van fatsoen. Ik vraag me af wat voor opvoeding ze heeft gehad.
  Ze is ook niet meer zo piep ook al denkt ze van wel. Ze vergeet dat ze zelf ook oud wordt. Het is in ieder geval een verschrikkelijke engerd.
  Bovendien is het niet zij alleen die ouderen altijd aanvallen. Het zijn over het algemeen de millenials. Dat is die generatie geboren tussen 1980 en 2000 een generatie die het altijd super goed heeft gehad. Kregen alles en zijn ontzettend verwend. Zij zijn het die altijd over de pensioenen en geld enz praten vooral op BNR. Het is echt een rot generatie op enkelen na natuurlijk. Ik vraag me wel eens af of ze geen opa of oma hebben of hebben gehad. Zo’n hebberige generatie is er nog nooit geweest. Altijd maar ikke, ikke, ikke op alle gebied. Ouderen tellen niet meer mee als je hun moet geloven. Ze zijn vergeten dat de ouderen mee gewerkt hebben om de economie weer op te bouwen na de 2e wereld oorlog en dat dit de reden is dat ze het zo goed hadden in hun jeugd.. In geen enkel land worden ouderen zo aan de kant gezet als in Nederland.

  Ronny van der Maaten says:

  In ondersteun na harte de suggestie dat MAX nog eens een programma besteedt aan de pensioenproblematiek en daarbij vooal deskundigen zoals Rob den Brouwer aan het woord laten ipv Ïk ben van de lage rekenrente”figuren die allemaal hun brood verdienen met het onderuithalen van ons pensioenstelsel.
  In dat programma zou ook ruimte moeten zijn om acties aan te bevelen die al ondernomen worden zodat die acties meer steun krijgen wat hard nodig is.
  Ik denk aan de Vereniging Pensioen verlies, aan de Stichting Pensioenbehoud, aan de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en aan de actie “pensioenclaim.com”.
  Alleen argumenten presenteren helpt niet, de belangen om geld uiit de pensioenpotten te roven zijn te groot. Er moet actie gevoerd worden.

  Leo Wijnen says:

  Ik heb eerder al gereageerd, maar voel me geroepen me nogmaals te laten horen.

  Ik zou nu de inititiatiefnemers willen oproepen
  minister Koolmees te wijzen op het ongelijk behandelen van de ouderen die het land hebben opgebouwd .
  De minister dient er op te worden gewezen dat het niet langer uit te leggen valt dat ouderen worden behandeld alsof er niets aan de hand is.
  Ook voor ouderen gelden bijzondere omstandigheden waarvoor ook onorthodoxe maatregelen dienen te gelden.
  Laat de minister het maar eens uitleggen op de TV, wat mij betreft gaat omroep MAX hierin voorop.

  Anko says:

  Om als oud hout genoemd te worden, vind ik verschrikkelijk. Alle jonge mensen worden ook ouder.
  Door mijn goede gezondheid blijf ik bezig, als pedicure. 1 of 2 behandelingen per dag voel ik me wel nuttig. Je help familie en kennissen van hun pijn af. Dikwijls krijg ik de opmerking, nu loop ik op wolkjes.
  Mijn leeftijd is 78 jaar
  Anneke Koreman, Waalwijk

  Annelies Jacobs says:

  Er zit in het hele coronasysteem helemaal geen logica. Geen hotels, restaurant of bars, geen sport of spel open, maar wel massaal naar de supermarkt. Dat slaat helemaal nergens op.

  De ouderen kunnen natuurlijk makkelijker thuisblijven, zij hebben over het algemeen geen noodzakelijke verplichtingen.

  Een landelijke economie onnodig kapotmaken en dat men enorm veel economische en psychisch aangeslagen slachtoffers maakt, die een dergelijke katastrofe moeilijk of nooit meer te boven komen ….. who care!!! Ik heb nog nimmer zo een idioterie meegemaakt, die mij duidelijk maakt, wat een schapen de mensen toch zijn. Iemand beveelt SPRING IN HET WATER en zonder na te denken springt de massa ……

  Henk1952 says:

  Als 67 jarige draag ik mijn mede-babyboomers en andere “nóg” oudere 20e eeuwers een warm hart toe. En inderdaad zijn er nog wel wat misstanden te slechten Maar de ongebreidelde emotie die uit de reacties blijkt vind ik wat overdreven. Woorden als “walgelijk”, “schande” “schaamteloos gedegenereerd gedrag” en -last but not least (over Marianne Zwagerman) “Ik hoop dat deze mevrouw gauw dood gaat” horen meer thuis bij verongelijkte pubers dan bij min of meer tot rust gekomen bejaarden die wat eelt op de ziel behoren te hebben.
  O ja, en die opmerking over “Dor hout” vind ik hilarisch. Echt een stijltje humor in de geest van Youp van ’t Hek en Hans Teeuwen. Een vorm van humor die tegenwoordig helaas niet meer kan en velen van onze generatie zou moeten aanspreken.

  CeesvrielBladel says:

  Ik ga er van uit dat leeftijd een natuurgegeven is waarop niemand een uitzondering maakt. Niemand heeft dus een eigen gekozen leeftijd en dus op leeftijd discrimineren is een domme en verstandsloze bezigheid. Gewoon zielig en een eigenschap van kortzichtige mensen. Ik vraag me af welke functie die mensen in de maatschappij denken te bekleden of welke functie die mensen zichzelf toeëigenen.
  Misschien zoeken ze aandacht om hun zieligheid te verbergen.

  luk1951 says:

  Stel dat er voldoende beschermingsmiddelen waren en mondkapjes, en testen, dan zou de situatie er duidelijk anders uit zien. Waarom was Nederland niet voorbereid op een pandemie, terwijl de wereld al tijdens de SARS door specialisten en deskundigen hebben gewaarschuwd, maar voordat de politiek reageert moeten er eerst doden vallen, maar zoveel. En waarom waren we niet voorbereid op een pandemie? Nu zijn we hard bezig met allerlei lapmiddelen, om de situatie onder controle te krijgen, want nog steeds zijn de juiste beschermingsmiddelen en testers niet beschikbaar na bijna 3 maanden! Als we wel voldoende middelen hadden gehad dan waren ouderen niet geïsoleerd, dan was voor zover nodig iedereen getest en was de situatie geheel anders. Een vaccin is er op korte termijn niet, tijdens SARS was men druk bezig met een vaccin, maar werd afgeblazen toen SARS weer over was, zonde van de energie en arbeidsuren.

  leen@verseyden.com says:

  Ik ben het eens met alle schrijvers, alleen HansL. wat bedoel je met gezeur ? Mogen w aub als ouderen eens duidelijk maken dat we het zat zijn ? Ik zou willen applaudisseren voor alle voorgaande schrijvers. Ik ben 83 jaar en het COPD en ben doodsbang dat het virus mij te pakken neemt. En daarom blijf ik zoveel mogelijk in en om het huis want als ik ziek wordt is het einde verhaal. Mijn doodvonnis is dan getekend niet alleen door het virus maar ook door de regeringsmaatregelen. Ik vind dit laatste te erg voor woorden. Ik kan weinig meer dan valleen met woorden mijn mening geven en ben blij te zien dat ik veel lotgenoten heb maar ook veel jongere mensen die het met ons eens zijn. Wij zijn echt tweede rangs burgers. Eerst worden de pensioenen al jaren niet meer geindexeerd en nu word je afgeserveerd met je opvang in de IC.
  Straks is er niemand meer die kan protesteren en dan kan de regering zijn gang gaan.
  Blij dat MAX, de ChristenUnie en de KBO-PCOB het voor ons opnemen.
  Toppy Jan, Gert-Jan en Manon !

  Mia V says:

  Gelukkig dat er mensen zijn die opstaan tegen dit ontzettend discriminerende gedrag!
  Ieder mens heeft dezelfde rechten, ongeacht leeftijd, ras of geloofsovertuiging.
  Dankjewel Max ?

  Gert van Beek says:

  Ik vind het van de zotte te worden vergeleken met dor hout. Ik zou die mevrouw eigenlijk willen vergelijken met rot hout. Een beetje dankbaarheid naar de ouderen zou op zijn plaats zijn. Los van het vrijwilligerswerk, oppasdiensten, enz. Deze ouderen en hun ouders hebben na de oorlog Nederland daar gebracht waar we nu zijn. EEN WELVAARTSSTAAT. Zo hebben wij o.a. ook hun studies mogelijk gemaakt .Er mochten fouten gemaakt worden door de jeugd, daar konden zij dan weer van leren. Ook dat is studeren. Klaarblijkelijk zit deze mevrouw nog steeds in de fase van fouten maken en mogen de ouderren die nog steeds betalen.
  Ga maar eens een poosje echt houthakken dat weet je hoe veel van dit “dorre” hout vroeger heeft moeten werken om het hoofd boven water c.q. de kachel brandende te houden. Of kent die mevrouw het woord kachel niet meer.

  singels says:

  In was in de veronderstelling dat discriminatie in Nederland niet was toegestaan!!!!!

  Ron Fittie says:

  Ik zou het op prijs stellen als Jan Slagter wanneer hij in een praatprogramma zit even benadrukt dat de 80 plusser als jongere van toen de WO 2 hebben meegemaakt En ook nog eens meegewerkt hebben met de wederopbouw van Nederland en vooral van Rotterdam . Dus om nu deze mensen weg te zetten als dor hout en afgeschreven is wel heel laag bij de grond en ook discriminerend.

  Smidje says:

  Wat is dat nou? Max samen met de ChristenUnie en de KBO-PCOB. Hoe kunnen ze het bedenken.Laat zo’n samenwerking maar aan de EO over.
  Als Max steun uit die hoek zoekt en krijgt voel ik me geheel niet thuis bij Max en zeg ik míjn lidmaatschap op.

  Smidje says:

  Wat is dat nou?
  Max samen met de ChristenUnie en de KBO-PCBO in aktie. Het lijkt de E.O. wel.
  Een onbegrijpelijke en stuitende samenwerking. Een goede reden om het lidmaatschap van Max op te zeggen.

   FRATER says:

   Een onbegrijpelijke reactie.

   U zou juist dankbaar moeten zijn dat er verschillende partijen zich gesámenlijk sterk willen maken voor de ouderen.
   Er wordt van u níét gevraagd om lid te worden van één van deze groepen, er wordt u níét gevraagd om het met de algemene visie van deze groepen eens te zijn…..het kost u in geen enkel opzicht iets, u of uw situatie worden er níét slechter van, maar deze groepen zetten zich wél voor úw belangen in.

   Met de aversie die u hier vertoont tegen deze samenwerking, mogen we er dan toch ook wel vanuit gaan dat u GEEN gebruik zult gaan maken van wat deze partijen voor de ouderen voor elkaar zullen gaan krijgen ?! Toch ?
   Het zou zéér hypocriet zijn als u , met een houding als die u hier laat zien, er wél gebruik van zou gaan maken.

  FRATER says:

  Het is ronduit schandalig zoals er nu over ouderen gesproken wordt en hoe er met hen omgegaan wordt.

  los daarvan, de genomen maatregelen deugen sowieso niet.

  facebook.com/956187671139838/videos/253835282498146/

  andreroest says:

  Het is prachtig dat deze 3 partijen OOK het ouderenbelang willen vertegenwoordigen.
  ECHTER toen er sprake was van herhaalde pensioenkortingen stemde de CU alle keren voor het regeringsstandpunt die kortingen mogelijk maakte en TEGEN moties die daar verandering in wilde brengen.
  Ik vraag me dan ook af wat de CU werkelijk voor de ouderen wil betekenen.

  Jan Z says:

  Het is te triest voor woorden. Ik hoop dat diegenen die ouderen zo stigmatiseren gaan beseffen waar ze mee bezig zijn. Het gaat niet om ouderen maar om hele groepen weg te zetten. Nu ouderen straks om het even welke groep dan ook. Alleen om dat het dan passend is in hun belang. Waar dit toe kan leiden blijkt uit de geschiedenis. Er is niemand die het recht heeft zich zelf beter en belangrijker te achten dan welk medemens dan ook. Het respecteren van elkaar is ook een bewijs van beschaving. Helaas ontbreekt dat bij een aantal mensen.

  Pietambacht says:

  Als semi oudere van rond de 70 jaar erger ik mij enigszins aan het geklaag.
  Immers wij zijn blijkbaar de sterfte cijfers extra gevoelig voor het virus .
  Dus als je slim bent ga dan niet naar drukke plaatsen en misgun de jongere hun vermaak niet, zij lijken immers minder gevoelig voor het virus.
  Wel mogen de aandeelhouders en belastingontwijkingen bedrijven wel harder aangepakt worden, anders gaat het zo als het altijd gaat, de rijken worden rijker.
  Ik wens u allen veel gezond- en wijsheid. Wees lief voor elkaar.

   oosterwijck says:

   Denk maar niet, dat dit nieuwe virus een tijdelijke moordenaar is. … Dit is een blijvend probleem voor ouderen en zwakkeren. Elk jaar zal dor hout (de inactieven) gesnoeid worden door dit virus. Vroeger kon je de mensen wijs maken, dat het de wil van God is. Nu weten we beter, dat het de wil van de wereldleiders is. De bevolking zal moeten leren leven met voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen. Niet meer spontaan lichamelijk contact, niet meer zoenen, afstand houden van alles en iedereen. Dus niet meer in volle bussen, vliegtuigen en treinen. Niet meer naar massale concerten. Iedereen zal moeten leren leven, op een wijze als de elite al leven. Individueel en gereserveerd. Helaas zijn het weer de armen en sociaal zwakkeren, die slachtoffer worden.

  eglefino says:

  Ik vind niet dat Omroep Max zich moet verbinden met een politieke groepering, zoals zij nu heeft gedaan met de Christen Unie. Ik heb gekozen voor Omroep Max wegens mijn leeftijd en om de plezierige programmering op. De Christen Unie is niet mijn politieke keuze.

  Ik sta wel achter het feit dat Omroep Max met meerdere politieke groeperingen in zee gaat, want of het nu 50Plus of de PVV is, elke politieke groepering ondersteunt het gedachtegoed van de ouderen. Met alleen Max en Christen Unie heb ik er geen goed gevoel bij.

  Weertje says:

  “Mevrouw” Zwagerman en de ” Heer” Kelder ,tevens voor de “Heer” Reinier van Dantzig, fractie voorzitter D”66 in Amsterdam : ik stel voor dat alle dor hout van boven de 60 slechts één week alle (vrijwilligers ) werk neerleggen !!!
  Kijken hoe de maatschappij er dan voorstaat , dan is er niks te “terrassen” voor de uitverkoren 60-minners .

  Carlette van Velzen says:

  In het manifest ook aandacht voor de ouderen die opgesloten zitten in verzorgingscentra. Aan hen is niets gevraagd, niets overlegd, alsof ze er niet toedoen. Familie wordt voor een voldongen feit geplaatst. Weg warm contact. Tweederangsburgers die opgesloten zitten. Uiteraard onderschrijf ik alle maatregelen, maar wanneer versoepeling optreedt, ook voor hen en niet een uurtje per week, een persoon op 1,5 meter afstand.
  Er is een petitie gestart om deze lockdown meer te versoepelen en mogelijkheden te bieden voor meer bezoek en mee naar buiten te nemen voor een wandeling net als alle andere burgers in Nederland die daar zelf een keuze in maken.
  petities.nl/petitions/stop-de-lockdown-in-verzorgingscentra?locale=cat