200 miljoen extra voor verpleeghuizen

Het demissionair kabinet heeft besloten 200 miljoen extra uit te trekken voor de verpleeghuizen. Dit bedrag komt bovenop de 100 miljoen die de PvdA en VVD eerder al toezegde.

Het extra geld is specifiek bedoelt voor het betalen van uitzendkrachten tijdens de zomermaanden van 2017. In die periode ontstaan er vaak personeelstekorten, omdat de vaste werknemers op vakantie zijn. Ook is er nu geld om de contracten van verpleegkundigen uit te breiden met meer uren.

Beslissing

Goed nieuws voor de verpleeghuizen, maar er is wel één voorwaarde: de partijen die nu proberen een regering te vormen, moeten instemmen met het plan. Dit omdat het een demissionaire beslissing betreft. Wanneer de onderhandelingspartners van de VVD, D66, GroenLinks en CDA, beslissen, is nog onduidelijk.

Manifest

De situatie in de verpleeghuizen heeft zich het afgelopen jaar ontwikkeld tot een heet hangijzer. In juli 2016 publiceert de Inspectie voor de Gezondheidszorg een lijst met daarop 11 zorginstellingen die ondermaatse zorg verlenen. De moeder van de schrijver Hugo Borst woont in een van die huizen en hij besluit zich sterk te maken voor het verbeteren van de zorg. Het resultaat is het veelgeprezen manifest Waardig ouder worden dat hij maakte in samenwerking met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling waar Borst’s moeder woont.

Borst is niet de enige die meer geld een aandacht voor dit onderwerp wil. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat de regering meer geld in de verpleeghuizen pompt: 1,3 miljard, om precies te zijn.

Politiek

De teller staat nu op 300 miljoen extra voor de ouderenzorg, maar misschien zit er nog wel meer in. Het verbeteren van de zorg in verpleeghuizen was een belangrijk onderwerp tijdens de afgelopen verkiezingen. Zo ongeveer elke partij die meedeed is van mening dat de kwaliteit van de zorg in deze instellingen omhoog moet. Allemaal hebben zij hun eigen visie op hoe dit bereikt moet worden. Zo wil de VVD alle ondermaats presterende vestigingen sluiten en vindt GroenLinks dat er meer geld moet gaan naar de verpleegkundigen, in plaats van naar de bestuurders.

(Bron: ANP, NOS, verkiezingsprogramma’s VVD en GroenLinks)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Wat ik er tot nu van begrijp is dat het realiseren van de doelstellingen als beschreven in het inmiddels beroemde manifest twee miljard euro zou kosten. En wat lees ik hier? Gedoe over hoe driehonderd miljoen wordt uitgeperst. Klinkt ruimhartig maar is schijnbaar erg moeilijk te vinden in onze doorgaans goed gevulde schatkist. De benodigde miljarden komen er niet! Waarschijnlijk wordt dit prutsbedrag ook weer verkeerd ingezet. De gedroomde cultuuromslag in de zorgwereld blijft een droom. En we zijn er zo verschrikkelijk aan toe. Aan goede zorg. Voor elkaar, állemaal. En we moeten er zo verschrikkelijk vanáf. De huidige zorgmarktpolitiek!