afdingen in nederland

Afdingen in Nederland: zo doet u dat

In het buitenland is afdingen soms volkssport nummer 1, maar in Nederland gebeurt het een stuk minder. Toch kunt u ook in ons land onderhandelen over prijzen. Hoe u dat doet? U heeft vast iets aan deze tips.

Wees niet bang

Veel mensen vinden afdingen niet prettig omdat zij bang zijn dat dan brutaal of onaardig overkomen. Laat deze angst vooral varen, want afdingen is een spel en u heeft niets te verliezen. Zeker niet als u degene die u probeert te overtuigen niet kent.

Weet waar het wel en niet kan

Bij afdingen is een goed inschattingsvermogen heel belangrijk. Wie probeert korting te krijgen op een pak melk in de supermarkt zal waarschijnlijk weinig succes hebben, maar op rommelmarkten en in elektronicazaken heeft u waarschijnlijk veel meer geluk. Ook in speciaalzaken die leegverkoop hebben of niet verbonden zijn aan een keten, zijn goede locaties om het te proberen.

Andere regels

Vervolgens is het belangrijk om u te beseffen dat afdingen niet overal hetzelfde gaat. Op markten moet u andere technieken gebruiken dan in winkels. Hoe u het best kunt onderhandelen op een markt legt Van Onschatbare waarde– taxateur en antiekhandelaar Arnold Wegh uit in het artikel 7 tips om succesvol te onderhandelen op de vrijmarktDeze tips zijn destijds speciaal voor Koningsdag opgetekend, maar u kunt ze natuurlijk ook op andere markten gebruiken.

In winkels met meer personeelseden doet u er goed aan degene aan te spreken waarvan u het idee heeft dat hij of zij mag, kan en wil onderhandelen.

Kies het juiste moment

Een poging tot afdingen heeft niet op elk moment van de dag hetzelfde resultaat. Zo haalt het op de drukste tijden van de dag weinig uit. Winkelpersoneel heeft er dan geen tijd voor en op markten is het dan ook te druk. Op minder bedrijvige momenten heeft u waarschijnlijk veel meer kans op succes.

Houding tijdens het afdingen

Bij afdingen is het erg belangrijk om eerst het vertrouwen van degene met wie u onderhandelt te winnen. Het helpt dus niet als u als openingszin zoiets zegt als: “deze staafmixer kost 50 euro, maar volgens mij kan dat goedkoper”. Pas als u aanvoelt dat de tijd rijpis kunt u op een vriendelijke manier om korting vragen.

Geen informatie niet zomaar weg

Wie in winkels wil afdingen: het kan handig zijn om niet meteen te zeggen waar u naar op zoek bent. Stel: u zoekt 2 fietsen. Zeg dan in eerste instantie dat u er 1 zoekt en opper later of u korting krijgt als u er 2 koopt. Dit is een beproefde methode.

Doe vooronderzoek

Om goed te kunnen afdingen is het belangrijk om te weten wat de waarde is van hetgeen waarover u onderhandelt. Is het iets wat in de winkel te koop is? Ga dan eerst naar meerdere winkels om de prijzen te vergelijken. Het internet kan ook uitkomst bieden. Het internet kan u ook een heel eind op weg helpen als het product niet te koop is in een reguliere winkel. Er bestaan ontelbare veilingsites waarop particulieren en professionals spullen verhandelen, waardoor u een goed beeld krijgt van de prijs die er normaal voor gevraagd wordt.

Kom met goede argumenten

Als u eenmaal aan het afdingen bent is het belangrijk dat u met goede argumenten komt. Door het vooronderzoek bent u al enigszins ingevoerd, maar beter is het nog als u kennis over het product zelf toont. Als het om een auto gaat, is het bijvoorbeeld handig om u te verdiepen in de verschillende uitvoeringen die er van een bepaald type zijn. Dit soort informatie kan goed van pas komen tijdens de onderhandeling, want u kunt hierdoor mogelijke argumenten van de verkopende partij toetsen op waarheid.

Vraag altijd eerst om korting

Het doel van afdingen is natuurlijk de prijs naar beneden brengen. Heeft u het gevoel dat er geen korting inzit? Begin dan over eventuele extra’s. Daarvoor zijn verkopers vaak ontvankelijk. Bedenk voordat u dit doet wel of u ook echt iets heeft aan de extra’s. U kunt natuurlijk ook eerst ergens anders proberen een lagere prijs te krijgen.

Zorg dat u het kunt betalen

Afdingen gelukt? Zorg er dan voor dat u de prijs die u heeft onderhandeld ook echt kunt betalen. Vooral in het geval van markten is dit van belang. Het staat immers een beetje gek als u slechts 100 euro op zak heeft, maar 150 euro heeft afgesproken met de verkoper. Vooraf uw bankrekening of inhoud van portemonnee bekijken is dus geen overbodige luxe.

Lees ook:

Afdingen in het buitenland: zo wordt u er goed in

(Bron: archief, Consumentenbond, Trouw)

Geef een reactie

Reactie

    Steven Verhoef says:

    Afdingen op reguliere artikelen is discriminatie. Een zelfde product wordt aangeboden tegen verschillende prijzen. Het is de willekeur van de winkelier die daarin bepalend is.