Bespaar geld door aanbiedingen op het juiste moment te kopen
Publicatiedatum: 13 mei 2024
Er zijn het hele jaar door allerlei aanbiedingen te vinden; van boodschappen en kleding tot vakanties. Maar wanneer zijn deze aanbiedingen nou echt voordelig? En wanneer kunt u ze beter links laten liggen?
Aanbiedingen steeds aantrekkelijker
De meeste producten worden steeds duurder. In 2023 zijn boodschappen in de supermarkt gemiddeld 11 procent duurder dan in 2022. De verwachting is dat de supermarktprijzen ook in 2024 weer stijgen. Vakanties worden ook steeds duurder. Voor pakketreizen betaalt u in 2023 gemiddeld 8,6 procent meer dan in 2022. In 2024 komt daar naar verwachting nog eens 5 procent bovenop. Met al die prijsstijgingen worden aanbiedingen steeds aantrekkelijker. Het voordeligste moment om uw aankoop te doen, verschilt per product.
Kleding
Kleding is het goedkoopst ná het seizoen. Niet handig als u abrupt een regenjas nodig heeft, maar als u met uw huidige regenjas de winter nog doorkomt, kunt u beter tot de lente wachten met de aanschaf van een nieuwe winterjas. Dan heeft u tegen een schappelijke prijs een nieuwe winterjas voor volgend jaar. Hetzelfde principe geldt voor zomerse kleding, die u het voordeligst kunt kopen zodra de herfst op komst is.
Boodschappen
Goedkope boodschappen zijn seizoensgebonden. De meeste supermarkten gaan met hun aanbiedingen mee met de behoeftes die in die tijd van het jaar leven. Zo zijn gezondere opties als suikervrij eten en alcoholvrije dranken goedkoper in de 1e maanden van het jaar. Dit speelt in op de goede voornemens die mensen aan het begin van het jaar maken. Rondom de Week zonder Vlees in maart zijn vegetarische opties juist goedkoper. In de zomer zijn de hoogste kortingen te krijgen op producten waar behoefte aan is in de vakantie. Denk hierbij aan ijsjes en barbecueproducten. In de supermarkt kunt u ook geld besparen door producten te kopen die (bijna) aan de datum zijn en in een speciale bak goedkoop worden aangeboden. Let er met deze producten wel op dat ze nog maar beperkt houdbaar zijn. Laat ze na aankoop dus niet te lang liggen.
In de supermarkt geldt, evenals bij kleding, dat het goedkoper is na het moment dat de grote massa het product wil hebben. Paaseieren zijn na Pasen een stuk goedkoper, net als pepernoten na Sinterklaas. Misschien vindt u het minder leuk om de producten pas na de feestdag te hebben. Ook dan kunt u van de aanbiedingen profiteren. Koop na Sinterklaas bijvoorbeeld voordelige gourmetartikelen. Deze kunt u in de vriezer meestal prima bewaren tot Kerstmis of Nieuwjaar.
Verder loont het met groente en fruit de moeite om deze tijdens het oogstseizoen te eten. Op dat moment is er een overschot, waardoor de prijzen lager zijn. Bovendien is groente en fruit vaak het lekkerst tijdens het oogstseizoen van de soort. Onder andere bloemkool, boontjes, ijsbergsla, aardbeien en kersen zijn in de zomer het goedkoopst. In de winter zijn bijvoorbeeld boerenkool, andijvie en spruiten juist goedkoper.
Vakantie
De rode draad om de hoogste korting te krijgen is flexibiliteit. Bij vakanties is dat niet anders. Net als bij kleding en boodschappen is een vakantie het goedkoopst wanneer er het minste interesse in is. De piekmomenten van vakanties zijn tijdens de schoolvakanties. Als u buiten het vakantieseizoen op vakantie gaat, kunt u soms honderden euro’s besparen. Bent u gebonden aan de schoolvakanties? Dan is de 1e of laatste week van de zomervakantie meestal de goedkoopste optie.
U kunt ook geld besparen door uw vakantie lang van tevoren te boeken. Vaak geldt er dan vroegboekkorting, nog los van dat de prijzen toch al oplopen naar mate u korter op de vertrekdatum boekt.
Aanbiedingen op koopjesdagen
Er zijn ook speciale dagen waarop allerlei branches korting aanbieden, zoals Black Friday en Cyber Monday. U kunt op deze dagen hoge korting krijgen, maar het is wel belangrijk om extra alert te zijn. Sommige bedrijven verhogen de prijzen kort vooraf, waardoor de korting groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Vergelijk op deze koopjesdagen daarom goed de prijzen van meerdere winkels voordat u uw slag slaat.
(Bron: AD, Volkskrant, Gierige Gerda, Culy. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als ik dit lees, moet ik nu nog grotere vriezer kopen en meer Panelen op ’t dak nodig?
Ja, eerste Asperge is duurdere, nu aanbieding 2e keus gehamsterd en veel schillen met dunschiller en invriezen in kleine porties.
De verse zijn zo te eten lekkerder, maar voor de soep?
Margarine bakjes en zo afwassen en bewaren, vaak zelfde merk en maat en 1x herbruikbare, hoef niet dure te kopen.
De soep moet je wel eerst koud laten worden, anders overleefde die het niet.
Ook niet bakje tot rand vullen, opvriezen en deksel gaat eraf en veel ijs in vrieskist.
De bakjes van Afhaal Chinees zijn prima herbruikbaar dus als ik roep; De Action is te duur?
Ja, de laat na afwas maar even Drogen Chinees.
Die zijn pas na 3~6x gebruik voor Oranje bak veroordeeld.
Dus als U bij mijn in de koude winter Asperge kreeg, geen dure import dus!
Wel heb ik de oude vrieskist rondom + op deksel van 5cm 2e keus PIR platen voorzien.
Na isoleren kruipruimte + dak van binnenuit ’t afval op de Vrieskist geplakt.
Door voor en na na 1 maand gemeten is deze nu wel 40% zuiniger geworden.
Alleen is deze PIR met Alu erop kwetsbaarder en moet er eigenlijk nog 3 mm triplex op plakken tegen beschadigen!
De boormachine erop leggen gaf al klein deukje.
Maar langer koopjes bewaren? Het kan soms wel.
Maar vergeet niet dat deze Vrieskist niet gratis was en stroom gebruik ook doorgaat, leef of vol.
Als er 1 + 1 aanbiedingen zijn van producten die ik altijd koop, neem ik extra mee. Vooral voordelig bij drogisterij.
Kleding weinig in prijs gestegen ? Hier ben ik het niet mee eens. Ogenschijnlijk lijkt het dat kleding weinig in prijs is gestegen echter de stoffen zijn veel slechter geworden en vervangen door goedkopere materialen zoals polyesther. Wil je polyesthervrije kleding hebben dan moet je minimaal 125 euro uitgeven voor een jurk, broek, trui. Voor een paar jaar terug lag die grens ong. op 50 euro.