Man raapt geld van de grond. Mag u gevonden geld zelf houden?

Mag u gevonden geld zelf houden?

Heeft u geld op straat gevonden, dan moet u hier melding van maken. Het niet melden van gevonden geld is strafbaar, maar u kunt toch de rechtmatige eigenaar van het geld worden. Wij leggen uit hoe dit zit.

Wat te doen met gevonden geld

In een eerder artikel leggen we uit waar u gevonden voorwerpen kunt afgeven, maar hoe zit dat met gevonden geld? U bent verplicht om hier melding van te maken, niet bij de politie, maar bij de gemeente waar u het geld vindt. Het is zelfs strafbaar om het geld te houden, omdat dit een vorm van diefstal is. Zelfs als het om een briefje van 5 euro gaat, is het al strafbaar. De kans dat de eigenaar van het geld zich meldt, is in dat geval echter niet zo groot. Hoe hoger het bedrag, hoe groter de kans dat de eigenaar wel melding maakt. Iemand die geen melding maakt van gevonden geld, riskeert een boete of taakstraf. Ook kunt u een strafblad krijgen, zoals een vrouw in 2017 in Engeland krijgt nadat ze een gevonden briefje van 20 pond zelf houdt.

U bent dus verplicht om melding te maken bij de gemeente. Het geld aan de gemeente geven is niet verplicht. U mag het zelf in bewaring nemen, maar bent er dan wel verantwoordelijk voor. Als u het geld thuis in bewaring neemt en de rechtmatige eigenaar meldt zich niet binnen een jaar na uw melding, dan bent u de nieuwe rechtmatige eigenaar. Als u geen melding maakt, kunt u nooit de rechtmatige eigenaar worden.

Vindersloon

Als u netjes melding maakt van het gevonden geld, dan heeft u hoe dan ook recht op vindersloon. De hoogte van dit bedrag staat niet vast. Het Burgerlijk Wetboek zegt hierover dat  ‘de vinder die aan de op hem rustende verplichtingen heeft voldaan, naar omstandigheden recht heeft op een redelijke beloning’. Over het algemeen wordt 10 procent als een normaal vindersloon gezien. Indien de eigenaar van het geld weigert u een vindersloon te geven, kunt u zelfs naar de rechter stappen om dit af te dwingen. Hanneke Stegweg, oprichter van iLost, een platform waar u gevonden voorwerpen kunt aanmelden en terugvinden, zegt in gesprek met het AD dat de meeste mensen hun vindersloon niet opeisen. Dit komt omdat zij niet het geld, maar het goede gevoel om iemand anders te kunnen helpen belangrijk vinden.

(Bron: AD, iLost, Rijksoverheid, Wetten overheid, Metronieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (28)

    norm45 says:

    Je denkt werkelijk toch echt niet dat ik het zou gaan inleveren. Je gaat je als voorbeeldig keurig burger gedragen terwijl oom/tante agenten het zelf achterover zullen drukken. Zo is het maatschappij 2024 geworden.
    Iedereen moet zichzelf zien te redden of wordt een asielzoeker of crimineel of ambtenaar dan kom je eerder aan de beurt en vaak zonder kleerscheuren.

      Marcus says:

      @Norm45: jouw reactie valt mooi in de categorie ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.’

      Als je dit zo’n slechte maatschappij vindt, begin het dan beter te maken door dat zelf mee te beginnen.

      Loving.Inspiration84 says:

      Wat een nare reactie, hier wordt de maatschappij echt niet fijner door. Probeer eens wat vertrouwen te hebben in de medemens, naar de positieve dingen in het leven te kijken en daar ook zelf vooral naar te handelen. Daar wordt de maatschappij beter van en je voelt jezelf vooral gelukkiger.

      Babette1965 says:

      Ik neem de reactie van Marcus over: Jouw reactie valt in de categorie ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.’

      Als je dit zo’n slechte maatschappij vindt, begin het dan beter te maken door dat zelf mee te beginnen.

      En waar heb je gelezen dat oom/tante agent het geld achterover drukt? Er staat toch dat je het geld zelf in bewaring mag houden?

      Louis1952 says:

      @Norm 45
      U bent nou echt een voorbeeld van normvervaging.

      Louis1952 says:

      @norm45
      Grappig dat u als norm reageert. U bent nou typisch een voorbeeld van normvervaging.

    Bastiaan79 says:

    Laats heb ik een oproep gedaan op facebook. ‘Wie heeft er €10.000euro verloren met een elastiekje erom?’ Het halve dorp stond bij mij op de stoep.
    Helaas had ik alleen het elastiekje gevonden.

      Adriana2 says:

      😂🤣😂🤣👍👍

    TH says:

    Het enigste waar je op moet letten is dat niet op camera komt, als je het vind. Anders is het nooit te achterhalen.

      margentiss says:

      Het enige

    prinskorff says:

    Zelf heb ik in Tjechie een fout gemaakt om een dikke portemonee die ik smorgens voor vertrek vond bij de auto af te geven op het pokitie bureau. Ze hebben me meer dan een uur vast gehouden met de deuren dicht.

    Jeremy says:

    Je mag gevonden geld in bewaring houden. Moet het geld in zijn oorspronkelijke vorm blijven?
    Stel voor: Je vindt een stapel 200 euro briefjes die echt blijken te zijn. Je meldt ze.
    Mag je ze voor bewaring op de spaarrekening laten storten?
    En als je dat doet, ontvang je rente. Wie is dan de rechtmatige eigenaar van die rente?
    Wordt de rente dan gezien als het vindersloon?

      HuibF says:

      Vooral niet storten op de bank. Elk briefje van 100 euro of hoger wat u stort zal resulteren in een nog behoorlijk intimiderend telefoontje van u bank ivm witwassen. Ik heb het zelf meegemaakt met 6 coupures van 100 euro. (14 maanden na dat) Je krijgt 3 dagen om te bewijzen waar het vandaan komt . Als de bank uw bewijs niet voldoende vindt dan komt u op de zwarte lijst en verliest u uw rekening.

      Zelf houden dus en vooral ook niet melden bij de belastingdienst bij de jaaropgave.

    Hansois says:

    Verleidelijk om zelf te houden maar ik zou het toch niet met een fijn gevoel uit kunnen geven. Karma.

    edujack says:

    Allemaal ok, zou je denken. In ’n democratie is zowat alles leugens en bedrog, kijk maar na, in het heden van vandaag. Wie bepaalt wat jij moet doen? Politici, de zwakste schakel van het systeem. Stel, dat iedere stem z’n eigen macht heeft, echt IEDERE stem, dus, zowel de, stel, ‘negatieve’ stemmen, als de ‘positieve’ stemmen, en je neemt de wijsheid van beiden, zodat je de volle wijsheid hebt van allen, want in ‘negatieve’ stemmen zit altijd ’n grond van waarheid, dan kan je regeren zonder politici, zonder partijen. Wat men noemt: Deep Democracy, waar er geen ‘minderheid’ is, waar iedere stem telt, waar je zelf kiest welke burger voor jou de beste is, welke burger zijn/haar ‘welbevinden’, verbindt met het jouwe. Kan er iets op, tegen zo’n sterk concept, dat al meermaals heeft bewezen hoe goed het wel werkt? Zoek het op, in om het even welke taal, je zal eenheid eindelijk begrijpen. En, zoals we in B zeggen, wat politici niet kennen, 1dr8, maakt m8. En dit geldt voor alle volkeren 😉😊

      margentiss says:

      Welk een ‘deep nonsense’ wordt hier de wereld ingeslingerd

      Wimmechen says:

      Hopelijk ben je ergens in behandeling. Zo niet, zoek dan zsm een goede psycholoog. Sterkte.

    Mel says:

    Ik was jaren geleden een keer in de tram op Amsterdam Station. Iemand had zijn portefeuille op een stoel laten liggen met 80 euro er in van een toerist. Ik heb het toen afgegeven aan een agent die bij de ingang van het centraal station stond en de agent zijn naam op laten schrijven. 1 jaar later heb ik navraag gedaan. ( Waar heeft u het over werd er gezegd 😵‍💫 ) 1 goede raad ? Maak foto’s van de situatie hou het zelf in bewaring en meldt het ALTIJD maar dan wel aan het politiebureau zelf. Dus geef het niet af op straat.

    Mel says:

    Mee eens was mij ook eens overkomen. Afgeven hoeft ook helemaal niet.

    Ga altijd naar een bureau meldt het maar hou het zelf in bewaring. En maak foto’s. Schrijf daarnaast ook namen op van je contact bij het bureau.

    Ervani says:

    Altijd melden en zelf in bewaring houden! Heb als jong meisje eens een maandsalaris gevonden van, zo bleek later, een verpleegster. Op advies van mijn vader keurig gemeld maar wel zelf in bewaring gehouden! Een maand later melde deze verpleegster zich! Wat was ze blij en dankbaar en ja ik kreeg van haar een vinders beloning!

    Anette says:

    Er staat in dit artikel heel duidelijk , dat je slechts melding hoeft te doen bij de gemeente. Niet bij de politie. Dus nou niet piepen over corrupte agenten en dergelijke die het geld zelf houden. Leer van wat je net hebt gelezen! Het is niet ingewikkelder dan dat.

    zjeng3009 says:

    Als je geld vindt met eventueel andere gegevens van de persoon dan zou ik er wel meldjng van maken.
    Maar voor mij zou ik alleen geld gevonden niet aanmelden….helaas.
    Ik denk dat dit tegenwoordig ook maar zelden of nooit meer gaat gebeuren dat geld vinden omdat bijna iedereen aan het pinnen is en geen geld meer in de potefeulle heeft om te verliezen.

    Randy007 says:

    Ik heb tijdens een orkaan op Sint Maarten een portemonee gevonden met 400 Dollars. Ik had daar een ticket mee gekocht om van het eiland weg te gaan.

    Keuken Kaatje says:

    Ik meldt het bij de politie als er niemand komt heb mijn plicht gedaan ook als het om 5 euro gaat

    Hans47 says:

    norm45.
    U vind het dus ook niet fijn als ze uw verloren geld terug geven? Je kunt aangifte doen en de verliezer kan dat bij je thuis ophalen, de ambtenaar (de meesten) adviseren dat ook en na een aantal jaren vervalt het automatisch en mag u de gewenste boot kopen:-)

    Maxnieuw@2024 says:

    Mee eens. Lees eerst het artikel goed. Dan staat er dat van het gevonden geld melding moet worden gemaakt bij de Gemeente en niet bij de politie.
    Na het goed lezen hoef je ook geen domme opmerkingen richting de politie te maken.

    tiecas says:

    ik heb ooit als 12 jarig jochie een dikke portefeuille met veel geld gevonden, ik naar het politiebureau waar ik het adres kreeg om het zelf terug te mogen brengen. Had ik gedaan en werd vriendelijk bedankt voor de moeite, en dat was het dan. Nooit meer wat van gehoord.
    Dat was wel de laatste keer! maar nooit meer!

    Dirck says:

    Ik vind wel eens een muntje, tussen de 5 cent en €2,- maar hoeveel koste het wegbrengen als ik de 23 cent per Km heen en terug mag claimen voor mijn auto?
    €2,- is nog te doen maar dan de administratie kosten nog?
    En is het jou muntje of van je buren?

    Papier geld alleen bij hele stapel, want ik werk ook niet voor niets.
    In tasje of zo met iets erbij is het traceerbaar maar puur geld als hier op de foto?
    De persoon die het verloor moet dan wel aantonen dat het zijn geld is en ik vind dit eigendom van ECB wat we mogen gebruiken.