raad

Raad Gevraagd: “moet ik mijn vriendin de vakantie laten betalen?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze nieuwe rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Ans zit al enige tijd op een sportclub, waar zij veel nieuwe vrienden heeft gemaakt. Eén van haar vriendinnen heeft haar een gul aanbod gedaan, maar Ans weet niet zo goed of zij het moet accepteren.

“Kort nadat mijn man overleed, ben ik bij de plaatselijke wandelvereniging gegaan. Ik wandel nu wekelijks met een vaste club mensen die ik inmiddels zie als mijn vrienden. Eén van hen, een vrouw van rond de 70, heeft kort geleden haar – zeer vermogende- man verloren. Zij heeft mij gevraagd of ik deze zomer een paar weken met haar wil gaan wandelen in Italië. Ik heb dit aanbod toen afgewezen, omdat ik niet zo’n groot inkomen heb en me geen buitenlandse vakantie van een paar weken kan veroorloven. Zij zei toen dat zij alles voor mij wilde betalen. Dit heeft mij in een lastige positie gebracht, want moet ik dit aanbod aannemen of afslaan? Het voelt niet goed dat iemand anders alles voor mij wil betalen, maar ik weet dat ze dit erg graag wil en dat ze geen tegenprestatie verwacht.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Op de gegeven informatie, vind ik, dat U gerust van dit aanbod gebruik mag maken. U lijkt me oprecht en eerlijk en voor Uw (vermogende) vriendin is de vriendschappelijke band zo belangrijk, nu haar man is weggevallen, dat de kosten van die wandelvakantie van onderschikt belang zijn.

    Amaranthus says:

    Het is vast heel lief bedoeld van uw nieuwe vriendin. Toch schrijft u zelf al dat het voor u niet goed voelt. Als iets niet goed voelt zou ik het niet doen. Zou u het wel doen, tegen uw gevoel in, dan gaat u over uw eigen grens. Soms is dat goed, maar vaak is zo’n gevoel er niet voor niets. Misschien is er wel een midden oplossing te vinden. Misschien is het een oplossing om niet zover weg te gaan en/of wat korter weg te blijven zodat wel ieder voor zich kun betalen? Ik kan niet in uw beurs kijken. Maar omdat u het hier vraagt zou mijn antwoord zijn: Luister naar je gevoel. Denk er over na en luister opnieuw. Zegt dat gevoel nog “nee”. Vertrouw daar dan op. Ik ken nog een vervelend voorbeeld van van een buurvrouw die werd meegevraagd door een nieuwe vriendin van de yoga. Zij heeft de uitnodiging wél aangenomen, maar toen ze thuis kwamen was de vriendschap voorbij. De uitnodigende partij verwachtte dat de uitgenodigde partij als dank het eten zou betalen. Echter was daar daar vooraf niets over afgesproken. De genodigde buurvrouw voelde zich voor het blok geplaatst en een soort van gebruikt. Later bleek ook nog dat de uitnodigende partij dit al vaker had gedaan bij een ander.

    Mondela says:

    Uw wandelmaatje heeft een vakantie met u voor ogen die zij volledig lijkt in te vullen: bestemming, lengte, wandelen,…
    Hoe was u gewend om voorafgaand aan haar voorstel uw vakanties door te brengen? Wat vindt u een prettige invulling van een vakantie? En, los van de kosten… Wilt u wandelen in Italië? Wilt u met haar op vakantie? Wilt u drie weken van huis?
    Als ú zich niet prettig voelt bij háár vakantie, vanuit haar een tegenprestatie verwacht voor uw gezelschap, of wat dan ook maar, dan zou ik haar verzoek afwijzen.
    En als u haar graag mag evt. samen kijken naar een invulling waar u zich beiden in kunt vinden. Zodat u zich niet afhankelijk voelt van haar, maar beide partijen gelijk zijn. Als zij uw gezelschap en welbevinden belangrijker vindt dan een dure vakantie gaat het vast goedkomen.