raad gevraagd

Raad Gevraagd: “mijn vriendin praat altijd over hetzelfde”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

M. heeft een vriendin altijd altijd maar over hetzelfde praat. M. vindt dit vervelend, maar durft er niet echt iets van te zeggen. Hoe kan ze het toch subtiel aankaarten?

” Mijn vriendin A. is ontzettend onzeker gemaakt door voormalig collega’s van haar en praat constant over het leed dat haar is aangedaan door deze mensen. Steeds vertelt zij dezelfde verhalen, die ik inmiddels al tientallen keren heb gehoord. Ik vind dit vermoeiend, maar blijkbaar moet zij het kwijt, dus zeg ik er niets over. Hoe kan ik haar op een liefdevolle manier duidelijk maken dat zij ook weleens ergens anders over mag praten?”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    Het is inderdaad zeer mogelijk dat uw vriendin haar verhaal kwijt moet en dat bij u ook kwijt kan. Ook al heeft u het verhaal al ontelbare keren gehoord is het fijn dat u elke keer weer naar haar luistert.
    Dat is nl het probleem, zij heeft psychisch een opdonder gehad. Mensen kunnen zo gemeen zijn dat je er onzeker van wordt. De enige manier om hiermee om te gaan is voor uw vriendin om er telkens weer over te praten. Is heel herkenbaar. Het is fijn dat u haar ook die kans geeft. Uiteindelijk heeft het zeker tot resultaat dat zij het een plaatsje kan gegeven en dan ook stopt met er continu over te praten. Blijf een echte vriendin, ook in, voor haar, moeilijke tijden. U bent een goed mens dat u er nog niets over gezegd heeft maar haar telkens weer hetzelfde verhaal laat doen. Voor haar is dit een soort therapie. Het komt mij (professioneel) heel bekend voor. Houdt moed, het komt goed met uw vriendin. Fijn dat u er voor haar bent.

    Amaranthus says:

    Het ligt er een beetje aan of uw vriendin nog in de arbeidsleeftijd valt. Wanneer ze een nieuwe baan kan krijgen en daar positieve ervaringen opdoet kan dat al een heleboel goedmaken. Wanneer uw vriendin deze negatieve ervaringen met zich meedraagt en niet meer zal gaan werken om dat zij met pensioen is kan het misschien helpen om niet alleen maar samen aan tafel te zitten om koffie te drinken waardoor je telkens hetzelfde praat- “rondje” maakt. Samen een soort activiteit doen knutselen, puzzelen, ergens naar toe fietsen, samen iets bakken… Nou ja, iets wat u beide leuk vindt of juist nog nooit heeft gedaan. U heeft dan afleiding en even geen tijd om in het verleden te zijn. Daarbij maakt u samen positieve nieuwe herinneringen. Daarnaast blijft het belangrijk er voor de verhalen van u vriendin te zijn. Zij moet dit kwijt. Maar door ook andere dingen te gaan ondernemen (haar op een ander pad helpen) kunt u haar ook handvatten geven hier uit te komen en het verleden langzaam achter zich te laten.