raad

Raad Gevraagd: “mijn moeder wil niet verhuizen naar een verzorgingshuis”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Verhuizen naar een verzorgingshuis is geen makkelijke stap, maar soms echt noodzakelijk. Zo ook voor de moeder van Bea, vindt Bea. Haar moeder zelf denkt dat echter anders over:
“Mijn moeder van 91 woont nog altijd zelfstandig, maar de laatste jaren gaat haar gezondheid en mobiliteit hard achteruit. Ze heeft steeds meer hulp van de thuiszorg nodig en ik zie dat kleine handelingen haar veel moeite kosten. Het lijkt mij daarom een goed idee dat zij verhuisd naar een woonvoorziening waar de zorg intern geregeld is, maar daar wil zij absoluut niets van weten. Ze vindt dat ze alles nog prima kan en wil haar huis absoluut niet verkopen. Ik weet nu niet zo goed of ik me bij haar beslissing moet neerleggen, of dat ik aan moet blijven dringen. Wat zou u doen?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  In Belgie is zojuist een wetenschappelijk onderzoek afgesloten, waaruit blijkt dat dementie (gedeeltelijk) verminderd bij gebruik van een gehoorimplantaat. Dementerenden zouden weer veel meer geheugen hebben en veel zelfstandiger kunnen leven/wonen en weer deelnemen aan sociale activiteiten.

  Amaranthus says:

  Dit is eigenlijk een onmogelijke vraag om hier neer te leggen. Wij kennen uw moeder nog minder dan u haar kent en dus kunnen wij onmogelijk inschatten of de situatie echt zo onhoudbaar is. U spreekt van thuiszorg. Spreekt u hier wel eens mee over uw zorgen. Wat zeggen zij? Als zij het met u eens zijn, kunnen zij misschien eens een balletje opgooien tijdens een gesprek met uw moeder en de positieve punten van zo’n woonvoorziening benadrukken. Of kaart het bij haar dokter aan. Als deze uw mening deelt staat u sterker en zal u moeder het alles misschien nog eens overdenken.

  Het is wel zo dat ik persoonlijk er heel erg voor ben om goed naar de persoon zelf te luisteren. Zijn er al duidelijk dingen gebeurd in de thuissituatie die echt verkeerd hadden kunnen aflopen, denk aan: Gas aan laten, vallen, verbranden, etc., dan zou ik er over denken om toch nog eens het gesprek aan te gaan. Maar als het eigenlijk kleine dingen zijn die bij ouder worden horen, maar evengoed erg naar kunnen zijn om aan te zien, en het is duidelijk dat het geestelijk nog allemaal best goed op een rijtje zit dan is het denk ik goed om naar haar te luisteren.

  Ik heb wel eens van iemand gehoord die er echt niet naar zo’n voorziening wilde en daar onder een leugentje van een oude bekende bezoeken een paar keer is gaan kijken en toen wel graag wou en er nu met veel plezier zit.

  Dus over wat u moet doen kan ik niet veel zeggen omdat ik uw moeder en haar situatie niet van dichtbij heb meegemaakt. Ik kan u alleen te tip geven uw zorgen met de professionals die om uw moeder heen staan te delen. Al zijn ze het misschien niet met u eens; het kan voor u een opluchting zijn of van iemand hen uit voor een originele onverwachte oplossing zorgen.