sigaretten

Raad Gevraagd: “mijn zus blijft sigaretten voor onze moeder kopen”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Gerti en haar zus zorgen samen voor hun moeder. Moeder is een roker, een verslaving die haar zus in Gerti’s ogen faciliteert. Daarover is nu onenigheid ontstaan.

“Mijn zus koopt wekelijks pakjes sigaretten voor onze moeder, die in de 80 is. Voor mijn moeders gezondheid zou het beter zijn als ze zou stoppen of flink zou minderen, maar mijn zus slaat dat advies in de wind. Zij zegt dat het roken nog een van de weinige pleziertjes is die onze moeder heeft en dat we haar dat niet mogen afnemen. Ik vind dat geen juiste redenering, maar lijkt haar niet op andere gedachte te kunnen brengen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het toch tot haar door dringt dat de gesteldheid van onze moeder er niet beter op wordt als zij door blijft roken?”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nelleke reageert says:

  Als iemand al ruim de 80 is gepasseerd en als een van de weinige gelukkige momenten een sigaretje is, laat moeder dan lekker genieten van haar sigaretje. Kom op zeg, moeder heeft ook nog een eigen wil. Heb het met mijn eigen moeder meegemaakt. Die mocht geen witbrood eten en niet meer snoepen van de verzorging in het bejaardenhuis, want dat was ongezond. Mijn moeder was zwaar dement en genoot van eten. Ook zij was al in de 80 en wilde absoluut geen 100 jaar worden. Die gaf tot het laatst aan wat ze zeker niet wilde, zo dement als ze was, had ze nog heldere momenten waarin zij dit heel duidelijk kenbaar maakte. De huisarts van het bejaardenhuis had gelukkig heel duidelijk voor mijn moeder gekozen en respecteerde haar wensen. Ze is uiteindelijk heel vredig ingeslapen en gelukkig zonder lijdensweg. Wees niet betuttelend en laat mensen zelf de keus maken op het eind van hun leven. Uw zuster luistert gelukkig wel naar de behoefte van uw moeder. Niet iedereen wil 100 jaar worden, ook dat is een bewuste keus. Laat moeder doen wat ze fijn vindt en leg haar niet uw normen op. Het gaat erom dat zij zich nog gelukkig voelt met de weinige dingen waar zij nog van kan genieten. Ik sta achter uw zuster in deze, die luistert wel naar de wens van uw moeder.

   madeliev says:

   Helemaal eens met de reactie van Nel van Rootzelaar.

  Dirck says:

  Als je ze in Luxemburg kocht is dat minder duur….
  En ze mag toch oefenen voor Crematorium.
  Weet U hoe sommige veranderen als je ze dwingt te stoppen?
  Zet haar wel in de keuken bij de wasemkap, minder geur en voor U ook beter als niet rokers!