MAX Ouderenjournaal over eenzaamheid

MAX Ouderenjournaal: ontmoeten in Café MAX en tafeltennis tegen eenzaamheid

Niemand wil eenzaam zijn en daarom gaat MAX op zoek naar de ontmoeting. In de Week tegen Eenzaamheid presenteert Jan Slagter 5 keer een speciale editie van het MAX Ouderenjournaal. Daarin zijn inspirerende en motiverende, maar ook confronterende levensverhalen van mensen uit heel Nederland te zien. Verschillende vormen van eenzaamheid komen aan bod, zowel bij jonge mensen als bij ouderen. In aflevering 1 bezoeken we Café MAX en horen we hoe tafeltennis verbindt en helpt tegen eenzaamheid.

Ontmoeten in MAX Ouderenjournaal

Het centrale thema van de Week tegen Eenzaamheid is verbinding, ontmoeten. En waar kan dat beter dan in Café MAX. Het café in Zoetermeer is om die reden geopend, om elkaar te ontmoeten en verhalen te delen. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen kiest om die reden het café uit voor de aftrap van de nationale campagne Eén tegen Eenzaamheid. Jan Slagter is erbij.

Tafeltennis tegen eenzaamheid

De Rotterdamse Swee Wong (65) weet als geen ander wat eenzaamheid is. Toch weet Wong zelf de cirkel te doorbreken. Ze is naar het buurthuis in haar buurt, Huizen van de Wijk, gegaan met de vraag of ze toevallig een tennistafel hebben staan. Tafeltennis is volkssport nummer 1 van de Chinezen. Die tafel staat er niet, maar wordt wel direct geregeld. Nu komen Chinese ouderen wekelijks samen om fanatiek te pingpongen en is er een heus tafeltennisclubje ontstaan. Elke woensdag- en vrijdagmiddag komen 12 Chinese ouderen bij elkaar om te pingpongen. En het gaat er fanatiek aan toe. “Als ik achter de tafel sta, vergeet ik alle zorgen”, aldus Wong tegen het MAX Ouderenjournaal.

Ook Fong Tjaun (62) komt 2 keer per week naar ‘de club’. “Ik wil meer bewegen en het is heel gezellig om vrienden te maken.” Inmiddels wordt de tafel door zoveel mensen gebruikt en wordt er met veel plezier gespeeld. “Eenzaam ben ik niet meer. Als ik hier ben, heb ik altijd een glimlach op mijn gezicht. En als ik speel, dan denk ik aan alle mooie herinneringen uit mijn jeugd”, aldus Wong. Kijk voor meer informatie over de verschillende buurthuizen in Rotterdam op de website van de gemeente.

Iets doen aan eenzaamheid? Bel de MAX Seniorencoach

Bent u lid van MAX en wilt u iets aan eenzaamheid doen? Neem dan contact op met onze MAX Seniorencoach. Bel met 035 – 6 770 710 (lokaal tarief). Het nummer is op werkdagen te bereiken tussen 10.00 en 14.00 uur of neem online contact op

Het MAX Ouderenjournaal is te zien op 28 en 29 september en op 2, 3 en 4 oktober 2023 om 16.25 uur op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een antwoord