Mantelzorgen

Mantelzorg en vrijwilligerswerk: een goede combinatie

Mantelzorgers steken vaak veel tijd en energie in het helpen van anderen, maar het is toch raadzaam voor deze groep mensen om daarnaast ook nog vrijwilligerswerk te doen. Zeker voor mantelzorgers van 65-plus.

Eenzaamheid

In Nederland zijn 4 miljoen mensen mantelzorger. 750.000 van hen zijn ouder dan 65 en de verwachting is dat deze groep alleen maar groter wordt. 43 procent van de mensen binnen deze groep voelen zich regelmatig eenzaam. Dit komt omdat zij aan huis gekluisterd zijn doordat zij zoveel tijd doorbrengen met de zieke naaste. De eigen sociale kring wordt steeds kleiner en het contact met de buitenwereld schaarser.

Vrijwilligerswerk kan helpen

Uit onderzoek van het Leids Universitair medisch centrum (LUMC) blijkt dat vrijwilligerswerk daarom geen gek idee is voor oudere mantelzorgers. Dat klinkt als extra belastend, maar recent Brits onderzoek wijst uit dat het doen van vrijwilligerswerk een goede remedie tegen eenzaamheid is. De Nederlandse stichting Gouden Dagen, die zich inzet tegen de eenzaamheid onder ouderen, is het hier mee eens. “Het plaatst mantelzorgers weer midden in de maatschappij, het bevordert de sociale contacten, het geeft structuur in hun vaak monotone leven en maakt hen in algemene zin gezonder en blijer. Tevens kan men steun en advies zoeken bij andere vrijwilligers en lotgenoten”, aldus directeur Jan Romme.

Niet voor iedereen

Hoewel vrijwilligerswerk dus een goede toevoeging kan zijn aan het leven van een oudere mantelzorger, realiseert Romme zich ook dat het niet voor iedereen is weggelegd. “Er zijn mensen die zoveel zorg hebben om hun dierbaren dat ze nergens anders meer aan toekomen. In die vaak zeer zware omstandigheden, is het niet te doen. Daar heb ik uiteraard alle begrip voor.”

(Bron: ANP, Gouden Dagen, Expetisecentrum Mantelzorg)

Geef een antwoord