Meer ouderen vallen

Meer ouderen gevallen in en om het huis: ‘blijf in beweging’

Een losliggend kleedje, een gemist opstapje of een gladde vloer, voor u het weet ligt u op de grond. Dit soort valongevallen komen helaas veel voor. Uit onderzoek door VeiligheidNL blijkt dat het aantal valpartijen onder 65-plusser het afgelopen jaar sterk is gestegen. En als gevolg van het coronavirus, neemt dit aantal alleen maar toe. Om vallen in het om het huis onder de aandacht te brengen en vooral het voorkomen daarvan, is het van 28 september tot en met 4 oktober 2020 de Valpreventieweek. 

Belangrijkste oorzaak letsel onder ouderen

Het aantal valongevallen onder 65-plussers is de belangrijkste oorzaak van letsel onder deze groep. Maar liefst elke 5 minuten wordt er een oudere op de Spoedeisende Hulp(SH) opgenomen, omdat hij of zij is gevallen. In 2019 gaat het om 109.000 mensen die zich bij de SH melden. Ruim 79.000 mensen heeft hier ernstig letsel aan overgehouden en 5000 zijn aan de gevolgen van het letsel overleden. Ook zijn er vorig jaar 11.000 ouderen na een val tijdelijk of permanent opgenomen in een verpleeghuis.

Reactietest

Wie ouder wordt, merkt dat de spierkracht afneemt en het uithoudingsvermogen achteruit gaat. Ook reageren gaat trager. Deze aspecten zorgen ervoor dat een val in een klein hoekje zit. Om dit risico tot een minimum te bepreken, heeft VeiligheidNL een reactietest in het leven geroepen die leidt naar 7 tips die het valrisico verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van het aanrecht terwijl u op uw tenen staat en 3 keer heen en weer loopt. Dit verbetert uw balans. Ook zitten er oefeningen bij die de soepelheid van uw voeten bevorderen.

Door het coronavirus minder mobiel

Valpartijen komen normaal al veel voor, maar het coronavirus doet daar nog een schepje bovenop. Doordat 65-plussers minder buiten zijn gekomen en vaak lange tijd in thuisisolatie zitten en daardoor minder bewegen, is de mobiliteit achteruit gegaan. Hierdoor neemt het risico op valpartijen enorm toe. VeiligheidNL roept daarom op om ouderen met een verhoogd risico tijdig op te sporen. Bekijk met hen of de thuissituatie veilig genoeg is en ga met hen aan de slag om vallen te voorkomen. Overleg met een fysiotherapeut wat voor u de beste oefeningen zijn.

Blijf in beweging

Wie in beweging blijft en gericht oefeningen doet, kan een valpartij voorkomen. Kijk ook kritisch in uw huis. Haal losliggende kleedjes weg, daar kunt u eenvoudig over struikelen. Of vraag iemand een vervelend op- of afstapje aan te passen zodat u er geen hinder van ondervindt. Heeft u een trap? Blijf vooral traplopen, maar houd goed de hand(en) aan de leuning. Tuinieren is een goede beweging, maar wees alert voor kuilen of misstappen. Op het YouTube kanaal en de Facebookpagina van VeiligheidNL, zijn diverse filmpjes te bekijken om in beweging te blijven. Het MAX-programma Nederland in Beweging is elke werkdag te zien op tv en hier op MAX Vandaag terug te kijken. Doe mee aan de oefeningen, er is voor ieder wat wils op elk niveau. Of doe de extra oefeningen van Heel Nederland Thuis in Beweging met Olga Commandeur.

(Bron: ANP, VeiligheidNL, archief)

Geef een reactie