eenzaamheid

‘Het sturen van 1 kerstkaart gaat eenzaamheid niet tegen’

De laatste jaren worden er steeds meer initiatieven tegen eenzaamheid opgezet, zeker rondom de feestdagen proberen veel mensen hun steentje bij te dragen om eenzaamheid tegen te gaan. Zo worden er kerstkaartenacties georganiseerd en kunt u eenzame mensen uitnodigen bij het kerstdiner. Maar zijn deze eenmalige acties eigenlijk wel zinvol?

Initiatieven tegen eenzaamheid werken niet

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat veel van de initiatieven tegen eenzaamheid niet werken. Socioloog Theo van Tilburg vertelt aan nieuwswebsite Nu.nl wat daar de oorzaken van zijn.

“Ten eerste wordt er vaak niet aan de eenzame oudere in kwestie gevraagd wat hij of zijn zélf graag zou willen. En er wordt niet gekeken of de voorgestelde activiteit aansluit bij het probleem van die oudere. Ten tweede gaat het vaak om eenmalige acties, terwijl eenzaamheid vaak een chronisch probleem is.”

Behoefte aan wezenlijk contact

En juist omdat eenzaamheid in veel gevallen een chronisch probleem is, is dat niet zomaar op te lossen door 1 kerstkaart te sturen, of door een eenzame oudere eenmalig uit te nodigen bij uw kerstdiner. Toch betekent dat niet dat u daar mee moet ophouden, maar het is volgens Van Tilburg beter om vaker dan 1 keer in actie te komen tegen eenzaamheid. “Nodig mensen niet alleen met kerst uit, maar besteed ook op andere momenten aandacht aan ze. Luister naar ze, eenzame mensen hebben behoefte aan wezenlijk contact. Dat bereik je niet met 1 etentje of 1 kerstkaart.”

‘Oppervlakkig gesprekje heeft geen enkele zin’

Het helpt eenzame mensen dus wanneer u eens in de zoveel tijd contact met ze zoekt, al is dat maar door een kaartje te sturen of door ze uit te nodigen voor een kopje koffie, zo lang het maar vaker dan 1 keer is. Wat ook vaak wordt georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan, zijn ontmoetingsgelegenheden zoals diners of koffiebijeenkomsten voor eenzame ouderen. Maar ook dat is volgens Van Tilburg niet altijd zinvol. “Voor een organisator lijkt een ontmoetingsplek zoals een diner voor eenzamen vaak wel een succes als er veel mensen komen. Maar als mensen er alleen maar een oppervlakkig gesprekje hebben, heeft het geen enkele zin,’ aldus Van Tilburg tegen Human.nl.

Goede begeleiding is belangrijk

Toch is het wel belangrijk om die ontmoetingsplekken te faciliteren, vindt Van Tilburg. “Niets doen is geen optie. Maar dan moeten de gesprekken op die plekken wel begeleid worden en moeten de gasten daar leren hoe ze een duurzame relatie kunnen opbouwen. Het aanbieden van die plekken is een begin, maar er moet echt veel meer gebeuren.”

Activiteitenprogramma’s

Wat eenzame ouderen wel kan helpen zijn activiteitenprogramma’s. Van Tilburg: “Activiteiten zijn een goede manier om contactmogelijkheden aan te bieden. Beter dan die koffiebijeenkomsten waar eenzame ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Van mensen die een probleem hebben met het ontmoeten van nieuwe mensen kun je niet verwachten dat ze dat tijdens 1 bijeenkomst in bijvoorbeeld een buurthuis wél lukt. Bij activiteiten is er in ieder geval een gemeenschappelijke deler: een gedeelde interesse.”

(Bron: Nu.nl, Human.nl)

Geef een reactie