mantelzorgers

Helft mantelzorgers ‘redt het soms niet’

De helft van de mantelzorgers denkt ‘het soms niet meer te redden’. De last wordt dan zo groot dat de zorg ontspoort. Dat blijkt uit een enquête van het MAX Opinie Panel. Van de ondervraagden zegt 85 procent te weinig steun te krijgen van de overheid.

Het MAX-onderzoek sluit aan bij de bevindingen van de Sociaal-Economische Raad (SER), die woensdag 26 oktober 2016 concludeert dat de mantelzorger in de knel raakt.

Participatiesamenleving

Zorgen voor uw naaste klinkt mooi, moedig en bijna romantisch in de participatiesamenleving die de terugtredende overheid voor ogen heeft. Maar wat als die zorg helemaal niet goed verloopt, bijvoorbeeld doordat de mantelzorger overbelast raakt en/of zelf hulpbehoevend wordt? Doordat mantelzorgers hulp mijden of de weg niet vinden naar de diverse zorgloketten voor wat ondersteuning. Of omdat degene die thuis verzorgd wordt door het lint gaat richting de mantelzorger.

Achter menig voordeur in Nederland ontspoort de mantelzorg. Van ‘het even niet meer zien zitten’ tot stelselmatige, fysieke en psychische mishandelingen. Hoe signaleert u die? Wie mag ingrijpen? En waarmee zijn de betrokken partijen geholpen?

Verontrustende resultaten

In de uitzending van Meldpunt! van woensdag 26 oktober 2016 reportages met verhalen die werden gemeld aan het programma. Tevens hierin de overige resultaten van de enquête onder de 8.200 leden van het MAX Opinie Panel. Te gast is Jessica Vrolijk die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis ouderen op de spoedeisende hulp screent op ouderenmishandeling, wat een gevolg kan zijn van ontspoorde mantelzorg. Ook bespreken we dit onderwerp met Marcel Garritsen van de Stichting Informele Zorg Twente.

Meldpunt!, 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

  RABE says:

  Ik wil reageren op de diefstal van de portemonnee.
  Waarom hebben mensen zo veel geld op hun rekening staan.
  Open een rekening voor de vaste lasten en open een rekening voor boodschappengeld.
  Zorg dat je niet rood kunt staan en stort overtollig geld door op de rekening voor vaste lasten.
  Dit kun je automatisch laten gebeuren.
  Laat het pasje van de vaste lasten rekening thuis.
  Als dan je portemonnee word gestolen, kost het nooit veel geld.
  Op mijn boodschappen rekening staat voldoende voor koopjes en boodschappen.
  Wordt dit pasje gestolen, dan kost het me nooit meer dan 150 euro.
  Misschien een tip???

  oosterwijck says:

  Mantelzorgers, worden misbruikt, geheel volgens pan van een A-sociale overheid. … Ik kon mijn oren niet geloven, toen ik een paar jaar geleden, voorbeelden voor ogen kreeg, van mantelzorgers, die gekort werden op hun uitkering en/of AOW, omdat ze voor een ziek familielid zorgden. Terwijl deze goedwillende mensen, veel geld bespaarden voor diezelfde A-sociale overheid, worden ze gestraft en gekort. Het lijkt erop, dat de overheid, de levensvreugde af wil nemen van alle groepen burgers, enerzijds worden de bejaarden hun levensvreugde afgepakt, anderzijds wordt de levensvreugde van de zieke medemens afgepakt en tot slot van ramp word de levensvreugde van de werkloze medemens afgepakt. … In wat voor land leven we? met wat voor overheid hebben we te maken? … Deze mensen moeten een salaris krijgen en een lintje krijgen, voor hun zeer belastende taak. In een tijd, van grote werkloosheid, waarin een miljoen mensen aan de kant staan, moeten vrijwilligers, allerlei taken vervullen. … In een land met zoveel rijkdom, worden burgers aan hun lot overgelaten. Terwijl de ene burger, werkloos thuis zit te verkommeren, moet de ander, gratis voor niks, ver over de grenzen van toelaatbaarheid, arbeid verrichten. …

  Fini Muller says:

  Goedemiddag,

  Wat een Treurige berichten die ik Woensdag 26 Okt 2016 hoorde in Meldpunt ……..echt verschrikkelijk voor de Mantelzorgers.
  Zou het misschien toch eens kunnen terug keren de GEZINSVERZORGING uit de jaren 1955-1970 terug komt.
  Zodat deze Mantelzorgers ,iets meer hulp kunnen krijgen.
  Deze mensen hebben het al zwaar genoeg.
  Misschien om hier over na te denken.