kerstsversiering

Kerstversiering vroegtijdig ophangen maakt gelukkiger

Echte kerstliefhebbers hangen het liefst zo vroeg mogelijk de kerstversiering op en zetten de radio hard aan wanneer het 1e kerstliedje weer voorbij komt. Uit onderzoek blijkt dat vroege kerstvierders gelukkiger zijn dan mensen die geen of laat kerstversiering ophangen.

Wat is geluk?

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van kerstversiering op het geluk van mensen. Wat geluk nou precies is, is lastig te definiëren. Voor iedereen kan het een andere betekenis hebben. Dit kan variëren van mazzel hebben tot tevreden of gewoonweg niet ongelukkig zijn. Geluk kan ook tot uiting komen als een gevoel of als het ervaren van plezier. Een opeenstapeling van positieve emoties worden dan omgezet in gevoelens van geluk. Dit is meestal de vorm die rond de feestdagen bij mensen naar boven komt.

Samen zijn

Het blijkt dat kerstliefhebbers vooral van kerstversiering houden wanneer zij een goede band met hun familie en vrienden hebben. Zij associëren de versieringen met de gelukkige momenten waarop zij samen zijn met hun naasten. Door de versiering op te hangen, gaan die mensen zich steeds meer verheugen op dat soort situaties. Mensen die met de feestdagen veel alleen zijn, kunnen precies het tegenovergestelde ervaren. Zij kunnen de versiering associëren met gevoelens van eenzaamheid, waardoor zij zich juist minder gelukkig zullen voelen bij het zien van de kerstversiering.

kersttrends
Lees ook: Kersttrends voor 2021

Nostalgie

Het optuigen van de kerstboom of het ophangen van kerstverlichting haalt ook herinneringen uit onze jeugd naar boven. Uit de tijd dat we nog in de Kerstman geloofde of vele cadeaus onder de kerstboom zagen liggen. Deze nostalgische herinneringen zijn vaak gekoppeld aan gevoelens van geluk en blijdschap. Dit is ook de reden waarom sommige mensen het vaak zo moeilijk vinden om te wachten met het ophangen van de versiering. Alleen al door ernaar uit te kijken, kunnen gevoelens van geluk ontstaan.

Kerstversiering in en om het huis

In elk dorp of stad staat wel een huis met overdreven veel kerstversiering. Hoewel het misschien niet altijd even prettig lijkt om naast te wonen, blijkt dat mensen met meer kerstversiering in en om het huis, socialer worden gevonden dan anderen. Dat komt doordat de mensen die langs die huizen lopen, gelijk de associatie hebben met hun eigen positieve kerstgedachte of herinneringen van vroeger.

kerstversiering
Lees ook: Hoe zit het?: zijn er regels voor het ophangen van kerstversiering in tuin of aan balkon?

Kerstmuziek

Net zoals de kerstversiering, brengt ook kerstmuziek positieve gevoelens in mensen naar boven. De nostalgische herinneringen zorgen, ook bij het luisteren naar kerstliedjes, voor het ervaren van geluk. Vooral de drukke en vrolijke liedjes zouden de blije gevoelens opwekken.

kerstmuziek
Lees ook: Wist u dit al over kerstmuziek?

Bekijk het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: ScienceDialy, Sciencedirect, RTL, Libelle Sonneveltopleidingen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie