kerstmuziek

Wist u dit al over kerstmuziek?

Fan van kerstmuziek? Dan vindt u het vast leuk om wat meer te weten over dit feestelijke muziekgenre. Wist u bijvoorbeeld dat als u veel geld wilt verdienen, u beslist een kersthit moet schrijven? En dat er kerstnummers zijn die over een kernoorlog gaan?

Een kersthit is een ware goudmijn

Een kersthit schrijven is erg goed voor de portemonnee. Artiesten die ooit een populair kerstnummer hebben geschreven verdienen hier nog jaarlijks geld aan. Neem bijvoorbeeld Slade, dat in 1973 het nummer Merry Christmas Everybody uitbrengt. Het nummer van de Engelse band wordt nog steeds volop gedraaid rondom kerst, waardoor de heren er nog elk jaar 800.000 euro aan verdienen. U leest het goed. 800.000 euro per jaar. Slade is overigens niet de enige band die goed verdient aan een kersthit. Degene die de rechten heeft van Last Christmas van Wham! krijgt hier jaarlijks bijna een half miljoen voor.

Last Christmas populairst op de radio

Nog even over Last Christmas. Dit kerstnummer uit 1984 is bijna elk jaar het meest gedraaide kerstnummer op de Nederlandse radio. Dit is bijvoorbeeld zo in 2015, 2016 en 2017. In 2018 is de eer voor Driving Home For Christmas van Chris Rea, maar staat Last Christmas wel op de 2e plek. Opvallend is dat deze 2 nummers vaak samen met All I Want For Christmas van Mariah Carey strijden om de 1e, 2e en 3e plek. Op streamingsdienst Spotify zijn de verhoudingen iets anders. Daar doen Last Christmas en All I Want For Christmas het erg goed, maar staat Driving Home For Christmas niet in de top 5.

Veel kerstliedjes gaan generaties lang mee

Hoewel de moderne kerstklassiekers de hitlijsten vooral domineren, zijn de échte klassiekers ook nog lang niet vergeten. Iedereen kent White Christmas van Bing Crosby of Let it snow! van Dean Martin. Beide liedjes zijn geschreven in de jaren 40, maar worden nog steeds gedraaid. Hoe het komt dat deze nummers niet in de vergetelheid raken? Het NOS Jeugdjournaal stelt deze vraag in 2017 aan radiodj Gerard Ekdom. Zijn antwoord? “Dat komt omdat de boodschap niet is veranderd, het gaat allemaal om liefde en een fijn kerstfeest”. Een aansprekende boodschap, zo blijkt.

Jingle Bells is het eerste nummer dat in de ruimte wordt gespeeld

Jingle Bells is een ware kerstklassieker die iedereen kent. Zo ook astronauten Wally Schirra en Thomas Stafford. Zij gaan in 1965 vlak voor kerst de ruimte in en nemen tijdens hun reis onder meer een mondharmonica en een koord met belletjes mee. Als grapje spelen de 2 astronauten aan boord van de ruimtecapsule Gemini 6-A het nummer Jingle Bells. Dat maakt Jingle Bells het allereerste nummer dat ooit gespeeld wordt in de ruimte. Benieuwd hoe het destijds klinkt? Er zijn opnames gemaakt.

Eerste live-versie van Driving Home For Christmas kost 12.000 pond

De Britse zanger en muzikant Chris Rea brengt in 1986 het kerstnummer Driving Home For Christmas uit, een nummer dat hij daarna jarenlang niet live speelt. Pas in 2014 doet hij dit tijdens een optreden in Londen. “Ik zei: als ik het ga doen, dan doe ik het goed ook, dus huurden we 12 sneeuwkanonnen”, aldus Rea tegenover de Britse krant The Guardian. Uiteindelijk lag er bijna een meter nepsneeuw in de zaal. De schoonmaakkosten? 12.000 pond, door Rea zelf betaald.

Do You Hear What I Hear gaat over een kernoorlog

In 1962 komt het nummer Do You Hear What I Hear uit en sindsdien is het -zeker in de Verenigde Staten- een echte kerstklassieker. Onterecht eigenlijk, want de schrijvers hebben het helemaal niet zo bedoeld. Het nummer is een roep om vrede tussen de Verenigde Staten en Cuba, die destijds op de rand staan van een onderlinge atoomoorlog. In het nummer zit bijvoorbeeld de regel “a star, a star, dancing in the night with a tail as big as a kite”(vertaald: een ster met een staart zo groot als een vlieger). Veel mensen denken dat dit gaat over de ster van Bethlehem, maar eigenlijk wordt hier gerefereerd naar een kernraket.

Let it Snow is ook geen kerstnummer

Let is snow is ook een nummer dat altijd geassocieerd wordt met kerst, maar ook dit is eigenlijk geen kerstnummer. Natuurlijk, de tekst doet anders vermoeden, maar het is echt niet zo. Het kerstliedje wordt in de jaren 40 in Hollywood geschreven tijdens een hittegolf. De makers hebben het zo heet dat zij niets liever willen dan koeler weer. Om wat af te koelen stellen zij zich voor dat het buiten sneeuwt en zo wordt Let It Snow geboren.

Ook leuk

Kunt u geen genoeg krijgen van kerstmuziek? Wij hebben een leuke kerstmuziek-quiz gemaakt. Hiermee kunt u uw kennis over dit type muziek testen.
Op zoek naar leuke, wat onbekendere kerstmuziek? In het MAX-radioprogramma De MAX! bellen dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp op 23 december 2021 met Jan van Houten. Hij stelt al 20 jaar lang elke Kerst een lijstje samen met kerstliedjes die iets minder bekendheid genieten. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: The Guardian, BBC, Top 40, AD, 3FM)

Geef een reactie