Jos B.

Jos B. opgepakt in Spanje: wat nu?

De verdachte in de zaak Nicky Verstappen, de 55-jarige Jos B. uit Simpelveld, is na een korte zoektocht aangehouden in Noord-Spanje. Hij zit momenteel in de cel, maar wordt uitgeleverd aan Nederland. Wanneer dit gebeurt, is nog onduidelijk. 

Snelle arrestatie

De paar dagen na de bekendmaking van de doorbraak in de zaak-Verstappen, komen er bij de politie meer dan 1000 tips binnen over de verblijfplaats van B. Eén van deze tips komt uit het Spaanse dorpje Castellterçol, ongeveer 50 kilometer van Barcelona. De Nederlandse tipgever, die anoniem wil blijven, zegt B. al meerdere keren gezien en gesproken te hebben voordat hij zijn foto in de media ziet. Vervolgens neemt hij contact op met Marcel Vink, verslaggever bij De Telegraaf, die de man met de tip in contact brengt met de Nederlandse politie. Daarna wordt de Spaanse politie ingeschakeld, wat leidt tot een snelle arrestatie. Van de arrestatie zijn beelden gemaakt die de Spaanse politie op het social media-platform Twitter heeft geplaatst.

Uitlevering aan Nederland

Zoals al gezegd zit B. nu in een Spaanse cel, maar zal hij uitgeleverd worden aan Nederland. Het is nog onduidelijk wanneer dit precies gebeurt. Spaanse media zeggen dat B. vandaag, 27 augustus 2018, voorgeleid wordt voor de rechtbank van Barcelona. Als hij hier goed meewerkt, kan hij binnen enkele dagen naar een Nederlandse gevangenis worden overgebracht. Als hij zich verzet, kan het maximaal 60 dagen duren voordat hij aankomt in Nederland. 60 dagen is de maximale wettelijke termijn voor een uitlevering van een verdachte binnen de Europese Unie.

Opgelucht

De familie van de in 1998 omgekomen Nicky Verstappen is opgelucht door de snelle arrestatie van B. “Dit is zo onwerkelijk allemaal. We hebben 20 jaar moeten wachten op dit. Nu maar hopen dat hij gaat praten. Ik hoop dat ik antwoord krijg op alle vragen die we hebben”, aldus Berthie Verstappen, de moeder van Nicky, tegenover RTL Nieuws.

Niet meer vermist

B. wordt verdacht van  de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen nabij een camping in Brunssum. Ook seksueel misbruik wordt niet uitgesloten. Eerder wordt Jos B. met zijn volledige naam genoemd in artikelen, omdat hij naast verdachte, ook vermist is. Inmiddels is hij terecht,  is het niet meer nodig om zijn volledige naam te noemen.

(Bron: RTL, NOS, ANP)

Geef een reactie