Nicky Verstappen

Schouw in zaak Nicky Verstappen op Brunssummerheide: waarom en hoe werkt het?

Een groot deel van de Brunssummerheide nabij het gelijknamige Limburgse plaatsje is dicht in verband met de schouw in de zaak Nicky Verstappen. Wat is een schouw? En waarom is dat nodig in deze zaak? 

Wat is een schouw?

De schouw op de Brunssummerheide vindt op 27 augustus 2019 plaats, waardoor de heide op die dag tot 18.00 voor een groot deel afgesloten is. Een schouw is een bezichtiging van een plaats delict om te kunnen achterhalen of de situaties die geschetst worden in verklaringen van getuigen en verdachte wel echt gebeurd kunnen zijn. U zou het kunnen zien als een rechtbankzitting op locatie.

Tocht langs plaatsen uit verklaringen

In het geval van de zaak Nicky Verstappen bezoeken de betrokken rechters samen met verdachte Jos B., zijn advocaat en de ouders van Nicky de Brunssummerheide. In dit natuurgebied wordt Nicky Verstappen op 10 augustus 1998 dood aangetroffen in een bosje. Het gezelschap zal onder meer het gebied aandoen waar Nicky voor zijn dood kampeert met andere kinderen uit zijn woonplaats Heibloem en uiteraard wordt ook het bosje waar hij is gevonden bekeken. Daarnaast doen zij de plek aan waar Jos B. langsfietste vlak na de vondst van het lichaam. 2 marechaussees vinden dit verdacht en noteren destijds zijn persoonsgegevens. In totaal zal er een aantal kilometer afgelegd worden en zullen er door de rechters vragen worden gesteld aan Jos B. De hele schouw duurt een paar uur. Daarna zal er een zitting in de rechtbank van Maastricht plaatsvinden.

Om de schouw zo succesvol mogelijk te laten verlopen, mag het publiek en de media de heide dus niet op. De omheining wordt bewaakt door tientallen militairen en politiemensen, wat het een enorme operatie maakt.

Schouw wordt niet zomaar gedaan

Het is niet de eerste keer dat zo’n schouw plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld ook gedaan in Puttense moordzaak uit 1994. Hierbij wilde de politie ook achterhalen of verklaringen van verdachten en getuigen wel echt klopte door af te reizen naar de plek waar stewardess Christel Ambrosius is vermoord. De Puttense moordzaak is net als de zaak rondom Nicky Verstappen ook een grote moordzaak die tot op de dag vandaag nog steeds losse eindjes kent.

Dat er in deze zaak ook een schouw is geweest, geeft wel aan dat de politie niet zomaar dit middel uit de kast haalt. Het wordt alleen gedaan bij grote, voortslepende zaken.

Wilt u meer weten over de schouw op de Brunssummerheide? Op 26 augustus 2019 belt MAX-dj Bert Haandrikman is zijn radioshow Haandrikman! met emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos over de schouw.

Over de zaak Nicky Verstappen

De 11-jarige Nicky Verstappen gaat in de zomer van 1998 met zijn klasgenoten kamperen op camping De Heikop op de Brunssummerheide. In de vroege ochtend van 10 augustus 1998 verlaat Nicky zijn tent om naar de wc te gaan, maar hij komt nooit meer terug. Omdat weglopen niets voor hem is, wordt er direct gedacht aan een misdrijf. De politie begint een zoektocht en rond 9 uur ’s avonds wordt het levenloze lichaam van Nicky gevonden in een bosje op ongeveer 1 kilometer van de camping. Waaraan hij is overleden, is onduidelijk. Er zijn geen sporen van geweld of seksueel misbruik, maar er wordt wel DNA gevonden. Het gaat om een Y-chromosoom dat van vader op zoon wordt overgedragen, waardoor het duidelijk is dat het DNA van een man moet zijn.

Van welke man het DNA is, is jarenlang onduidelijk. Er worden onderzoeken gedaan, maar een match wordt nooit gevonden. Tot het grote DNA-verwantschapsonderzoek dat in 2018 wordt gehouden. Het wordt dan duidelijk dat het chromosoom toebehoort aan Jos B., die ten tijde van Nicky’s dood in Simpelveld woont. Hij staat zelf geen DNA af tijdens het onderzoek, maar een familielid van hem wel, waardoor de politie hem op het spoor komt.

Na een dagenlange zoektocht naar B., wordt hij uiteindelijk in Spanje gevonden en ingerekend.

(Bron: Politie, NPO Radio 5, de Volkskrant, RTL Nieuws, archief, De Gelderlander)

Geef een reactie