Nicky Verstappen

Familie Nicky Verstappen doorbreekt stilzwijgen in nieuwe documentaire

Door een DNA-match komt het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen na 20 jaar in een stroomversnelling terecht. Alle ogen zijn gericht op de vader, moeder en de zus van de in 1998 overleden Nicky, maar zij besluiten buiten de media te blijven. Tot nu. In de documentaire Een kaarsje voor Nicky Verstappen, die MAX op 23 december 2018 uitzendt, doen zij hun verhaal. Wij spreken met maker Simon Vuyk.

In augustus 1998 is de 11-jarige Nicky Verstappen uit het Limburgse dorpje Heibloem op kamp met dorpsgenoten. De kinderen vermaken zich prima, totdat het noodlot toeslaat op 10 augustus. Nicky verdwijnt ‘s ochtends vroeg uit de tent en komt niet meer terug. Een dag later wordt hij  ‘s avonds op zo’n 1200 meter van het kampterrein op de Brunssummerheide dood teruggevonden in een bosje. De politie gaat uit van een zedenmisdrijf.

Eerste reportage over Nicky

Als dit nieuws de familie van Nicky bereikt zijn vader Peetje, moeder Berthie en de dan 7-jarige Femke volkomen radeloos. Peetje besluit het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever in te schakelen, waar Simon Vuyk op dat moment eindredacteur is. Vuyk: “We kwamen als redactie net terug van vakantie toen de moord op Nicky was gebeurd en werden eigenlijk veel sneller dan we dachten al benaderd door Peetje. Hij vertelde dat het politieonderzoek al was gestopt. Toen dachten wij: ‘Wat is hier aan de hand?’ en besloten er direct mee aan de slag te gaan. In 1999 hebben we onze eerste reportage gemaakt over de zaak.”

Deze eerste ontmoeting met de familie maakt veel indruk op hem. “Ik was geïmponeerd door hoe aardig deze mensen, die in zo’n verschrikkelijke tragedie terecht zijn gekomen, zijn. Ze gingen er toen al zo bijzonder mee om en treden nooit op de voorgrond, terwijl zij die positie eigenlijk wel verdienen.”

Terugkijken met een andere blik

Inmiddels is het bijna 20 jaar geleden dat Simon Vuyk de familie leert kennen en is het contact nog steeds goed. Dit resulteert in 2010 in een boek over de zaak en het leven van Berthie, Peetje en Femke tot dan toe. De documentaire borduurt hierop verder, want er is in de tussentijd veel veranderd. “In Een kaarsje voor Nicky Verstappen blikken we samen met de familie van Nicky terug op de tijd dat Nicky nog leefde en de eerste jaren van het onderzoek, iets wat we in het boek ook doen. Het grote verschil is echter dat de familie van Nicky in 2010, toen het boek uitkwam, in volledige wanhoop leefde en dat er nu, anno 2018, een DNA-match is gevonden door het  grootschalige verwantschapsonderzoek. Dat is een compleet andere situatie. We volgen alle ontwikkelingen sinds de doorbraak en je merkt ook dat Berthie, Peetje en Femke nu met een andere blik terugkijken op de hele zaak dan in 2010.”

Kijkje in privéleven familie Verstappen

Naast een terugblik op de zaak, vertelt de documentaire ook vooral het verhaal van de familie zelf. “De kijker krijgt veel te zien over hun privéleven. Je ziet dat ze alleen elkaar hebben en dat ze niet vaak hun huis uitkomen. Een avondje uit is er niet bij. Je kunt je voorstellen wat dat betekende toen Femke 25 werd, een vriend kreeg en tegen haar ouders zei: ‘we willen zelfstandig gaan wonen’. Dat was ondenkbaar voor dit gezin.”

Lichtpuntje

In de documentaire is ook het eerste lichtpuntje in lange tijd voor de familie Verstappen te zien: het dochtertje van Femke. “Het is adembenemend om te zien wat de betekenis van dat kleine meisje is voor de ouders van Nicky. Zij kan Nicky niet vervangen, maar het is zo mooi om te zien hoe zij omgaan met dat meisje.”

Peter R. de Vries

Naast de familie van Nicky, vertelt ook misdaadjournalist Peter R. de Vries zijn verhaal in de documentaire. De Vries is de presentator van het programma waar de familie Verstappen in 1999 voor het eerst hun verhaal doet. Vanaf die tijd heeft hij, net als Simon Vuyk, een zeer hechte band met Berthie, Peetje en Femke. Hij voert al jaren het woord in de media over deze zaak, maar is bovenal een vriend van de familie. “In de documentaire zegt Peter ook: ik gebruik mijn journalistieke vaardigheden wel, maar ik ben geen journalist in deze zaak. Ik ben er voor de familie. Ik ben hun steun en toeverlaat.” Nicky’s vader  onderschrijft dit: “Op een gegeven moment zegt hij in de documentaire: Peter is de belangrijkste persoon in ons gezin geworden.”

De documentaire Een kaarsje voor Nicky Verstappen is te zien op 23 december 2018 om 23.00 uur op NPO 1 bij MAX. Peter R. de Vries is op 21 december 2018 te gast bij Tijd voor MAX, waar hij onder meer praat over deze documentaire.

Geef een reactie

Reactie

    Anthonette says:

    Heel veel sterkte voor de Fam. en Peter, ook weer deze Kerst zonder Nicky, zonder antwoord…..triest