Nicky Verstappen

Zaak Nicky Verstappen van start: hoe zit het ook alweer?

Op 28 september 2020 begint de inhoudelijke behandeling van de zaak Nicky Verstappen, die in 1998 wordt vermoord. Hoofdverdachte is Jos B., die man die in. 2018 wordt opgepakt. Wij blikken terug op wat er gebeurde in 1998 en hoe de politie uiteindelijk bij B. uitkomt.

Moord op Nicky Verstappen

De Limburgse Nicky Verstappen verdwijnt in de nacht van 10 op 11 augustus terwijl hij op zomerkamp is op de Brunsummerheide. Hij wordt voor het laatste gezien rond een uur of 05.00 door één van zijn tentgenootjes. Nicky moet even naar de wc, maar zal nooit terugkeren. Zodra duidelijk wordt dat Nicky weg is, wordt er een zoekactie gestart. Op 11 augustus wordt er de hele dag gezocht, maar aanvankelijk zonder resultaat. Tot 21.00 uur. Het lichaam van Nicky wordt dan gevonden op zo’n 1.200 meter van het kampeerterrein, tussen de dennenbomen.

Nicky Verstappen

De camping waar Nicky verblijft tijdens het zomerkamp.

Jos B.

Hoe hij daar is beland en wie hem van het leven heeft beroofd is een groot raadsel. Er worden in de loop van de jaren wel verdachte opgepakt, maar telkens loopt het spoor dood. Antwoorden hoopt justitie nu eindelijk, meer dan 20 jaar na de dood, te vinden bij Jos B., die tot nu toe zwijgt als het graf.

De Limburgse B. fiets in de nacht van 11 augustus 1998 langs de plek waar Nicky is gevonden en wordt staande gehouden door de marechaussee die zijn naam noteren en vragen wat hij komt doen. Zodoende belandt zijn naam dus al kort na de moord op Nicky in het politiedossier, maar het duurt nog 20 jaar voordat B. ook wordt gezien als potentiële dader. Hiervoor is eerst een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek nodig dat in 2018 wordt gehouden. Op de lichaam van Nicky is immers DNA gevonden, een Y-chromosoom dat wordt doorgegeven van vader op zoon. De vermoedelijke dader is dus waarschijnlijk een man. Alle mannen die destijds in een straal van 5 kilometer rondom de camping wonen worden opgeroepen DNA af te staan. In totaal wordt aan 12.500 mannen gevraagd dit te doen. Jos B. woont destijds ook in de buurt van de camping, maar staat zelf geen DNA af. Een familielid van hem doet dit wel, waardoor de politie hem toch op het spoor komt.

Rechtszaak

Aanvankelijk ontbreekt elk spoor van B. maar na een korte zoektocht wordt hij gearresteerd in Noord-Spanje. Hij zit even in een Spaanse cel, maar komt al snel naar Nederland waar hij nu al bijna 2 jaar in voorarrest zit. Wat zijn uiteindelijke justitiële lot wordt, wordt de komende weken bepaald tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Er zijn 7 zittingsdagen gepland bij de rechtbank in Maastricht.

Kijk ook

MAX heeft een documentaire gemaakt over de dood van Nicky Verstappen. In Een kaasje voor Nicky blikken zijn ouders terug op die dag in augustus 1998 waarin hun levens totaal veranderen.

(Bron: Rechtspraak.nl, RTL Nieuws, archief) 

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Peter R. de Vries is de Megamindi van de Nederlandse politie