uitvaart

Veranderende uitvaartwensen: minder koffie en cake, meer borrels

Wie aan een uitvaart denkt, denkt al snel aan zwarte kleding, plechtige muziek en koffie en cake na afloop. Hoewel deze dingen onlosmakelijk zijn verbonden met het slotakkoord van het leven, hebben veel Nederlanders anno 2019 heel andere uitvaartwensen. Dat blijkt uit onderzoek van de website uitvaartverzekeringwijzer.net. 

Uitvaart wordt persoonlijker

De website vraagt 2400 Nederlanders naar hun uitvaartwensen en kan hieruit concluderen dat lang niet iedereen meer zit te wachten op een traditionele begrafenis of crematie met de bekende componenten. Zo kiest men steeds vaker voor een borrel na afloop, in plaats van voor koffie en cake. Vaak wordt er tijdens zo’n borrel dan ook iets gedronken waar de overledene zelf erg van houdt, wat een uitvaart een persoonlijker tintje geeft. Meer dan 80 procent van de ondervraagden zou zoiets willen op de eigen uitvaart, maar de verschillen per generatie zijn wel groot. Vooral jongere mensen willen een troost op het leven, terwijl 75-plussers nog relatief vaak voor de koffie en cake kiezen.

Regionale verschillen

Naast de koffie en de cake, zijn ook nette, zwarte kleding en klassieke muziek op hun retour. Het merendeel van de respondenten willen liever een informelere uitvaart waarbij bijvoorbeeld door de overledene uitgekozen muziek wordt gespeeld en foto’s van deze persoon worden getoond. Hoewel de wensen dus flink veranderd zijn met de jaren, laten mensen in Friesland het toch liever bij het oude. Het onderzoek wijst uit dat 62 procent van de hier woonachtige ondervraagden liever een formele, traditionele uitvaart willen. Ook in Groningen zijn er nog relatief veel mensen die zich hier het prettigst bij voelen. In alle andere provincies wil een ruime meerderheid niet zo’n afscheid.

Toch nog best traditioneel

Ondanks dat er veel verschuivingen hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden, houden Nederlanders toch nog vaak vast aan tradities op dit gebied. Dat zegt Guus Sluiter, directeur van het Nederlands Uitvaart Museum in het Algemeen Dagblad: “De meeste uitvaarten zijn nog best traditioneel, maar qua details persoonlijker. Door zo’n borrel, andersoortige kleding of een beschilderde kist. Maar of het nu koffie is of gintonics: dat je na afloop iets met elkaar drinkt hoort erbij. We lopen langs de kist om afscheid te nemen, er zijn toespraken en we leggen bloemen neer op de kist. De rituelen worden aangepast.”

Ave Maria onverminderd populair

Dat Nederlanders toch graag vasthouden aan tradities en rituelen, blijkt ook uit de Uitvaart Top 10. Dat is een lijst met 10 nummers die het vaakst worden gedraaid tijdens uitvaarten. Uitvaart-klassieker Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp wordt weliswaar steeds minder vaak gedraaid, maar Ave Maria is al jaren het meest gedraaide stuk muziek tijdens dit soort gelegenheden.

Bron: AD, archief, Monuta, Uitvaartverzekeringwijzer.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  5fiets says:

  Bij crematie van mijn klonk paranoïde van black sabbath door de speakers
  Weer eens wat anders dan waarheen waarvoor ….

  5fiets says:

  Even ter aanvulling op mijn reactie van daarnet
  Ik bedoelde crematie van mijn vrouw
  Overigens een heel goed geschreven artikel