goede voornemens

Eind 2019: hoe staat het met de goede voornemens van het afgelopen jaar?

Het einde van het jaar is voor veel mensen het moment om te beslissen wat ze het volgende jaar beter of anders willen doen. Velen starten in januari met frisse moed met hun goede voornemens, maar helaas komt daar vaak al snel niets meer van terecht. Hoe staat het inmiddels met de goede voornemens over 2019?

Afvallen en stoppen met roken massaal mislukt

Afvallen staat elk jaar hoog op de lijstjes met goede voornemens, maar ook in 2019 is het voor veel mensen bij een voornemen gebleven. Uit onderzoek van het door het Voedingscentrum als positief beoordeelde cursusinstituut Happy Weight blijkt dat naast afvallen ook stoppen met roken massaal mislukt is in 2019. Ongeveer 60 procent van de mensen die op 1 januari zijn begonnen af te vallen of te stoppen met roken is niet geslaagd in die missie. Nog eens 55 procent is niet geslaagd in het voornemen eerder naar bed te gaan.

50-ers staken goede voornemens het vaakst

Op 1 januari 2019 is 46 procent van alle Nederlanders van 16 jaar en ouder begonnen met afvallen. 30-ers zijn het vaakst succesvol gebleken. 48 procent geeft in het onderzoek aan dat het hen is gelukt af te vallen. Van de 50-ers heeft bijna 70 procent voortijdig de handdoek in de ring gegooid.

Deze goede voornemens zijn wel gelukt

Er zijn ook voornemens die door een nipte meerderheid wel volgehouden worden: minder alcohol drinken en meer bewegen/sporten is dit jaar door 53 procent volgehouden.

Alleen structurele veranderingen helpen

Volgens Stan van Eck van Happy Weight kunnen goede voornemens alleen worden volgehouden en de doelen worden bereikt door een structurele verandering. Zoals de eet- en leefgewoonten bij het halen en behouden van een gezond gewicht. “Bevliegingen en diëten zijn gedoemd te mislukken. Zonder concreet ‘als-dan-plan’ en zonder helder doel ga je het niet redden,” aldus Van Eck. Dat geldt ook voor goede voornemens na een zomer- of kerstvakantie. De extra motivatie houdt over het algemeen namelijk slechts 1 tot 4 weken aan. Alleen door het leven en gewoontes structureel anders in te richten kunnen de voornemens gehaald worden. Het kan al iets kleins zijn als het voornemen om meer te bewegen tijdens uw werkdag. Spreek dan bijvoorbeeld met collega’s af om voortaan tijdens de lunch een ommetje te maken.

Tips Janny van der Heijden

In haar column van januari 2019 geeft Janny van der Heijden de volgende goede tips:

  • Maak uw doel haalbaar. Wilt u minder drinken, begin dan met alleen nog maar in het weekend te drinken. Dat is beter vol te houden dan helemaal niet drinken.
  • Afvallen lukt beter door structureel kleine veranderingen aan te brengen dan aan een streng dieet te beginnen. Doe bijvoorbeeld nog maar de helft van de suiker in de koffie en thee in plaats van meteen helemaal geen suiker meer.
  • Wilt u meer groente eten, start dan met elke dag een extra schep.
  • Plan als u meer wilt bewegen eens per week een wandelingetje in met een buurvrouw of buurman of met een vriend of vriendin. Dat zorgt voor beweging, maar ook dat u elkaar vaker ziet. En dat kleine wandelingetje wordt heel eenvoudig een groter rondje.
  • Vertel de omgeving niet wat de goede voornemens zijn. Als ze de verandering merken is het des te leuker en wordt het een stimulans en als het niet lukt valt er ook weinig uit te leggen.
  • Zorg ook voor voldoende rust. Want uit onderzoek blijkt dat alle goede voornemens veel moeilijker vol te houden zijn als we moe zijn.

Lees ook: goede voornemens laten slagen? Vertel ze niemand.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Nelleke reageert says:

    Elk jaar neem ik hetzelfde voor en houdt dat ook vol. Mijn voornemen? Is dat ik geen voornemens heb, lukt altijd, geen teLeurstelling. Je doet iets of je doet niets. Hoeft niet specifiek in te gaan op.
    1 januari. Als je iets wil kan het op elke dag starten. Door het specifiek vooruit te schuiven naar 1 januari geef je al aan het eigenlijk niet te willen en het daarom vooruitschuift.