goede voornemens

Goede voornemens laten slagen? Vertel ze niemand

Bij de start een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. We gaan minder eten, minder drinken, meer sporten, meer ontspannen. Maar veel van die goede voornemens halen het eind van januari niet eens. En dat is niet gek, zegt psycholoog en stress-expert Thijs Launspach in het AD. Want het veranderen van ons gedrag is echt heel moeilijk. 

Motivatie

Velen van ons maken aan het einde van het jaar de balans op en daar vloeit vaak een mooi pakket goede voornemens uit voort. We willen er toch een paar kilo vanaf hebben, meer bewegen, nu echt stoppen met roken en in het nieuwe jaar minder drinken. Er gaat een streep door onze slechte gewoontes. Die eerste dagen zijn we meer dan gemotiveerd. We letten op ons eten, gaan regelmatig naar de sportschool en alcohol hebben we afgezworen. Maar diezelfde motivatie verdwijnt al snel met het verstrijken van de dagen. Het doorzetten van onze goede voornemens, het veranderen van ons gedrag, is volgens Launspach moeilijk, heel moeilijk zelfs.

Doorzettingsvermogen

In het begin werkt het afslaan van lekkers en de gang naar de sportschool zeer motiverend. De beloning is dan nog groot. We krijgen een goed gevoel over onszelf en krijgen vaak complimenten over ons gedrag. Maar al vrij snel verandert dat euforische gevoel. De nieuwe handelingen worden al meer ‘gewoon’, waardoor er behoorlijk wat doorzettingsvermogen nodig is om het uiteindelijke doel te halen. Hoe langer u bezig bent, hoe moeilijker het wordt om uw goede voornemens vol te houden. De aandacht voor uw doelen verdwijnt, dus het komt vooral op uzelf aan.

Succesvol met goede voornemens aan de slag

Wilt u uw goede voornemens wel waarmaken? Vertel ze dan aan niemand. Volgens Launspach legt u door uw voornemen te delen met anderen de lat al hoog. Want iedereen om u heen reageert waarschijnlijk enthousiast, maar dan valt het tegen als u daadwerkelijk gaat beginnen, want dan krijgt u die erkenning niet meer. Zij zijn het dan al weer vergeten. Dat valt tegen en daardoor haakt u sneller af. Begin gewoon en verras uw omgeving tijdens het proces. De waardering zal alleen maar groter zijn en dat is een extra motivatie. Toch zegt Launspach dat het goed is om doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Stel wel realistische doelen en doe het op een manier die bij u past.

(Bron: AD)

Geef een reactie