Complimenten

Complimenten geven of ontvangen? Zo doet u dat

Vindt u het gemakkelijk om complimenten in ontvangst te nemen of wijst u ze liever van de hand? Veel mensen vinden omgaan met complimenten lastig, zowel het krijgen als het geven. U ook? Lees dan deze complimententips.

Complimenten maken blij

Onze hersenen worden blij van complimenten, dat blijkt uit een Japans onderzoek uit 2008. Wanneer u een compliment krijgt wordt het zogenaamde beloningssysteem in uw brein actief. Daardoor komen er stoffen vrij waar u een goed gevoel van krijgt. Ditzelfde gebeurt bijvoorbeeld wanneer u een cadeau krijgt.

Complimenten krijgen

Maar juist omdat het krijgen van een compliment hetzelfde voelt als het krijgen van een cadeautje, voelen veel mensen zich er al snel wat ongemakkelijk bij. “Het is alsof je iets krijgt en je zelf niet bij je hebt om terug te geven,” vertelt psycholoog Marius Rietdijk van de Vrije Universiteit Amsterdam aan nieuwswebsite Nu.nl.

Onhandige reacties

Mensen reageren vervolgens vaak wat onhandig om de complimenten die zij ontvangen. ‘Wat heb je een mooie broek aan.’ ‘Oh, die kostte maar 2 tientjes.’ Is volgens Rietdijk een klassiek voorbeeld van een onhandige reactie op een compliment. Zo moet het dus niet, maar hoe moet u dan wel reageren op een compliment?

Dankjewel zeggen

U kunt het best gewoon ‘dankjewel’ zeggen. “Je moet je realiseren dat degene die het compliment geeft zich blij voelt dat hij het kan geven, je moet het dus ook blij in ontvangst nemen. Dat is dan weer een cadeautje terug voor de gever,” zegt Rietdijk. Het is ook goed om eens een compliment terug te geven, maar dit hoeft niet direct nadat u een compliment heeft ontvangen. Anders komt het misschien over als een ‘moetje’ en kan de ontvanger twijfelen aan uw oprechtheid.

Complimenten geven

Ook het geven van complimenten is niet voor iedereen gemakkelijk. U moet er dus op letten dat uw compliment oprecht overkomt, maar u mag het ook best een beetje aandikken. Rietdijk: “Mensen vinden authenticiteit heel belangrijk als ze een compliment geven, maar we krijgen liever een niet-authentiek compliment dan geen compliment.”

Complimenteer het geheel

Verder kunt u het best een compliment geven over het geheel, anders laat u misschien wat achterwege en wordt uw aardig bedoelde compliment opgevat als een belediging. Een voorbeeld daarvan is als iemand vraagt of het eten smaakt en u antwoordt dat de aardappelen lekker zijn, terwijl er ook vlees op uw bord ligt. De kok kan dan denken dat u het vlees niet lekker vindt, terwijl dat niet het geval is. Daarom kunt u bijvoorbeeld beter zeggen dat u het eten lekker vindt, in plaats van 1 deel van het gerecht.

Maar ondanks dat complimenten soms verkeerd worden opgevat en dat het krijgen van complimenten voor sommigen wat ongemakkelijk kan zijn, is het uitdelen van complimentjes vooral gezellig. Dus blijf vooral complimenten geven aan elkaar, daar wordt de sfeer meteen goed van.

(Bron: Nu.nl, Vrije Universiteit Amsterdam)

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    Is dit een onderdeel van een inburgeringscursus voor asielzoekers??

    Toen ik nog werkte , kreeg ik jaarlijks een functioneringsgesprek, tegen mijn zin in.
    De chef begon dan met een complimentje, die ik onderbrak door te zeggen, vertel nu maar wat er allemaal niet goed is aan mijn werk, want daar gaat het perslot om.
    Toen kon de chef los gaan met allemaal verwijten, daar voelde hij zich beter bij, als het startcompliment.
    De vakbonden willen nu van deze gesprekken af, omdat dit niet het gewenste resultaat gaf.