lachen

Hierdoor moet u lachen op een ongepast moment

Lachen is hartstikke gezond en gezellig. Maar op sommige momenten, zoals bij slecht nieuws, wilt u liever niet lachen. Terwijl dat toch gebeurt. Waardoor komt dat? Wij leggen het uit. 

Niet de enige

Heeft u weleens moeten lachen bij slecht nieuws? Wanneer uw (klein)kind vertelt dat de cavia is overleden, bijvoorbeeld? Dat kan bijzonder ongemakkelijk zijn. Geen zorgen, u bent echt niet de enige. Steven Ellen, directeur van het Psychologische Oncologie Programma in Melbourne, legt in het online blad VICE uit dat ongepast lachen iedereen een keer overkomt. Waardoor komt dat?

Ontspanning

Ongepast lachen heeft volgens Ellen waarschijnlijk te maken met een psychologische reactie op angst en spanning. Uw eigen lichaam laat u lachen om de spanning te verlichten, legt hij uit. Zelfs als u helemaal niet wilt lachen en liever serieus blijft.

Lees ook: 10 redenen om veel te lachen

Lachen als zelfbescherming

Lachen op verkeerde momenten kan ook een andere reden hebben. Jordan Raine, onderzoeker naar “Menselijke non-verbale vocalisaties” aan de Universiteit van Sussex in Engeland, vertelt in VICE dat ongepast lachen een vorm van zelfbescherming kan zijn. Zeker wanneer u met iets heftigs te maken krijgt. De hersenen willen dan van de angst af en proberen hiervoor te zorgen door u te laten lachen.

Hersenafwijking

Naast zelfbescherming en het loslaten van spanning, ziet Raine een 3e mogelijkheid. Uit een onderzoek in 2005 blijkt een link tussen ongepast lachen en hersenafwijkingen te zijn. Dit betekent niet meteen dat u een hersenafwijking heeft als u ook lacht op ongemakkelijke momenten. Toch biedt dit onderzoek een theorie die op u zou kunnen slaan. Deze stelt namelijk dat er een foutje zou kunnen zijn in de connecties die bepaalde gebieden van de hersenen verbinden. Een van die gebieden zijn corticale structuren. Zij helpen de informatie rondom een grappig moment te verwerken. Dit bepaalt ook wat voor reactie gepast is bij een situatie. Het andere gebied is het evolutionair oude cerebellum, dat deze emotionele reacties beheerst. Het ongepaste lachen wordt veroorzaakt door miscommunicatie tussen deze 2 gebieden.

schaamte
Lees ook: Waar komt gevoel voor schaamte vandaan?

Niks aan doen

Ondanks dat lachen op onhandige momenten heel vervelend kan zijn, kunt u hier dus niks aan doen. U bent dus echt geen ongevoelig persoon als u hier last van heeft. En gelukkig overkomt het (bijna) iedereen weleens.

(Bronnen: VICE.nl, Margriet, Vriendin / Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord