ouder en trager

Worden we echt minder slim en trager met het verstrijken van de jaren?

Een carrièreswitch op latere leeftijd of een nieuwe hobby op uw 65ste, de vraag die dan vaak rijst is: kan dat nog wel op die leeftijd? Het gevoel dat als we ouder worden en daardoor minder zouden kunnen houdt ons allen bezig. Maar worden we werkelijk minder slim en trager naarmate we ouder worden? 

Witte stof

Naarmate de jaren verstrijken wordt de werking van de hersenen er niet beter op. De witte stof in onze hersenen zorgt voor de verbinding tussen de hersengebieden. “Hoe hoger de kwaliteit van de stof, hoe sneller het signaal kan worden doorgegeven”, aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder tegen NPO Radio 1. De kwaliteit van de stof neemt in de loop der jaren af. Dit kan al te merken zijn vanaf het 30ste levensjaar, zeker bij mensen die niet zo’n uitdagend leven hebben.

Succesvol ouder worden

De vraag of ouderen fysiek, sociaal en cognitief goed blijven functioneren staat centraal in het langlopend onderzoek door de Vrije Universiteit. Zij hebben de afgelopen 25 jaar ruim 2000 55-plussers onderzocht op bovenstaande aspecten. Uit het onderzoek blijkt dat een hoger opleidingsniveau, beroepsniveau en inkomen zijn maatgevende voor ‘succesvol ouder worden’. De contrasten tussen ouderen uit de verschillende sociale klassen zijn groot. Volgens Almar Kok, socioloog  en één van de onderzoekers, heeft de groep met de hoogste sociaal economische status bijna 4 keer meer kans op een gunstig verloop bij het ouder worden. Volgens Kok heel verklaarbaar aangezien een hoger beroepsniveau samenhangt met complexer, cognitief uitdagender werk. Daarnaast geeft een hoger inkomen ook de gelegenheid om meer geld uit te geven aan vakanties en vrijetijdsbestedingen.

Doe nieuwe dingen

Toch weerlegt Erik Scherder de stelling dat we per definitie trager worden op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat nieuwe impulsen de hersenwerking verbeteren. “Doe dus vooral dingen die nieuw zijn, die u nooit eerder heeft gedaan en die moeite kosten. Ga nieuwe cognitieve uitdagingen aan. Dat is belangrijk voor het breid”, aldus Scherder.

MAX Minicollege

Elke woensdag en vrijdag  is hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder te zien in MAX Minicollege. In 20 minicolleges weidt hij uit over de werking van de hersenen. Speciaal voor vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen die werken met ouderen met en zonder dementie én andere geïnteresseerden. Met praktische tips en begrijpelijke uitleg leert u alles over het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam.

MAX Minicolleges is te zien op woensdag en vrijdag om 16.40 uur op NPO 1. 

Lees ook: Blijf geestelijk fit, bekijk tips om de hersenen te trainen.

(Bron: NPO Radio 1)

Geef een reactie