Hannie van Leeuwen

CDA-icoon Hannie van Leeuwen (92) overleden

Hannie van Leeuwen, voormalig Tweede Kamerlid voor de ARP en Eerste Kamerlid voor het CDA, is op woensdag 1 augustus 2018 op 92-jarige leeftijd overleden.

Publieke functies

Hannie van Leeuwen is in 1966 voor de voormalige Anti-Revolutionaire Partij (ARP) in de Tweede Kamer gekomen. Als overtuigd ARP’er is Van Leeuwen aanvankelijk tegen de komst van het CDA. In 1978 stapt zij op als volksvertegenwoordiger. Na een lange afwezigheid keert zij uiteindelijk terug in de politiek en verricht na het Kamerlidmaatschap als CDA’er een scala aan publieke functies.

Senator

Van 1995 tot 2007 is Van Leeuwen senator. Ook is zij wethouder in Zoetermeer en waarnemend burgemeester in Hazerswoude en in Nootdorp. Bij de Kamerverkiezingen in 2017 is Van Leeuwen nog lijstduwer voor het CDA.

Straaljager-Hannie

Van Leeuwen heeft landelijke bekendheid verworven als defensie-specialist. CPN’er Marcus Bakker heeft haar daarom ‘straaljager-Hannie’ genoemd. Hannie van Leeuwen was Officier in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en drager van het Verzetsherdenkingskruis.

Reacties

CDA-leider Sybrand Buma noemt het overlijden van Van Leeuwen “een groot verlies voor de partij. Gedreven, kordaat en strijdbaar. Dat zijn de woorden die het leven van Hannie van Leeuwen karakteriseren, in het verzet en in de politiek.” Partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Van Leeuwen “een vrouw uit één stuk, iemand die zich in haar leven en in de politiek principieel en hartstochtelijk verzette tegen onrecht en streed voor wie kwetsbaar was.” Premier Rutte zegt dat de Nederlandse politiek “een groot en mooi mens” verliest. “Tot op hoge leeftijd actief betrokken en altijd oog gehad voor kwetsbare groepen in onze samenleving”, aldus de minister-president.

Lees ook het interview dat MAX Magazine met Hannie van Leeuwen gehad heeft en bekijk de aflevering van Recht van Spreken waarin zij te gast was.

(Bron: ANP)

Geef een reactie