Duur 34:46
Gepubliceerd op 26 december 2016

Hannie van Leeuwen: “Ik heb getracht te leven voor een ander”

‘Straaljager Hannie’ werd ze genoemd: de strijdbare politica Hannie van Leeuwen. Ze is 90 jaar inmiddels, haar gezondheid is broos. In het MAX-programma Recht van Spreken blikt ze terug op haar werk en leven. “Ik heb getracht te leven voor een ander”, zegt Hannie van Leeuwen tegen presentatrice Elles de Bruin.

Koerierster voor het verzet

Het leven van Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, staat altijd in het teken van de politiek. Ze is een gedreven politica voor eerst de ARP en later het CDA. Ze toont zich vaak het sociale gezicht van de partij. In 2005 weet ze in haar eentje in de Eerste Kamer als bijna tachtigjarige allerhande wijzigingen af te dwingen in de dan nieuwe zorgverzekeringswet, die de marktwerking in de zorg introduceert. Ze kijkt met “gemengde gevoelens” terug op haar uiteindelijke instemming met die wet: “Ik vind dat de zorgverzekeraars het er bij hebben laten zitten. Ik had grotere verwachtingen van het optreden van de zorgverzekeraars.”

“Het is anders gelopen”

Van Leeuwen bleef haar leven lang vrijgezel en kinderloos. Terugkijkend zegt ze: “Als ik had mogen kiezen had ik liever 5 kinderen en 10 kleinkinderen gehad. Maar het is anders gelopen. Dat heb je te aanvaarden.”

Haar gezondheid is kwetsbaar. Ze heeft een vaste wijkverpleegkundige die haar 2 keer per dag verzorgt. Afgelopen voorjaar denkt ze de zomer niet te zullen overleven. Maar in september is ze weer enthousiast van de partij op een reünie van CDA-Eerste Kamerleden, zo is te zien in Recht van Spreken.

Hannie van Leeuwen is te zien in Recht van Spreken op maandag 26 december 2016 om 19.40 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer