Zo maakt u zelf gemakkelijk mayonaise
Publicatiedatum: 7 maart 2025
Velen hebben het kant-en-klaar in de koelkast staan: een pot of tube mayonaise. Maar deze saus is ook heel gemakkelijk zelf te maken. We geven 2 manieren en tips waar u op moet letten bij het maken.
2 manieren om zelf mayo te maken
Patat of friet met mayonaise, gebakken aardappeltjes, op een broodje, waar kan mayo eigenlijk niet bij gegeten worden? Daarom misschien wel zo leuk om het eens zelf te maken, in plaats van de kant-en-klare uit de supermarkt te gebruiken. Het is namelijk niet zo heel ingewikkeld. Er zijn 2 manieren om zelf mayo te maken: door te kloppen met de hand of de staafmixer te gebruiken.

Welke ingrediënten zitten er in mayonaise?
Volgens recept van Robèrt van Beckhoven.
- 1 ei (met de staafmixer) of 2 eidooiers (met de hand)
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel (witte wijn)azijn
- 200 milliliter neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie
- snufje zout
- snufje peper
Mayonaise met de staafmixer maken
De snelste en makkelijkste manier is om mayonaise met de staafmixer te maken. Zorg dat u werkt met echt schone materialen en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Anders kan de mayonaise gaan schiften. Gebruik in dit geval het hele ei.
Pak een hoge maatbeker voor deze methode. Doe het ei, de mosterd, azijn en zout en peper hierin. Giet daar de olie rustig op. Zet de staafmixer op de bodem van de beker en zet hem daarna pas aan. Trek hem heel langzaam omhoog. Zo zult u zien dat er steeds meer een mayonaise structuur ontstaat. Is het niet in één keer gelukt? Beweeg de staafmixer dan nog een keer van beneden langzaam omhoog. Proef of de mayonaise goed op smaak is.
Mayonaise maken met de hand
Ook bij deze methode is het belangrijk dat u werkt met vetvrije materialen en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Anders kan de mayonaise gaan schiften. Gebruik in dit geval 2 eidooiers.
Doe de dooiers, mosterd, azijn, zout en peper in een kom en klop alles met de garde goed door. Een handmixer met gardes gebruiken kan ook. Voeg daarna de olie al kloppend toe. Begin langzaam met een heel dun straaltje. Wanneer de olie goed opgenomen wordt, kunt u de olie iets sneller gaan gieten. Proef of de mayonaise goed op smaak is.

Hoe lang is eigengemaakte mayo houdbaar?
Heeft u zelf mayonaise gemaakt? Eet de saus dan het liefst zo snel mogelijk op. Omdat er gewerkt wordt met rauwe eieren, is de houdbaarheid beperkt. Bewaar het maximaal 1 week in de koelkast, in een afgesloten bak of pot.
Wie kan beter geen zelfgemaakte mayonaise eten?
De eigengemaakte mayonaise bevat rauwe eieren en wordt ook niet verhit. Ouderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om gerechten te eten waarin rauwe eieren zijn verwerkt. Deze groepen mensen zijn namelijk gevoeliger voor voedselinfecties en worden niet altijd vanzelf beter. Bepaal dus zelf of het voor u slim is om deze zelfgemaakte saus te maken of het toch te houden bij de pot uit de supermarkt. De eieren die in een pot mayo verwerkt zijn, zijn namelijk gepasteuriseerd waardoor de bacteriën onschadelijk zijn gemaakt.
Recepten met mayonaise
Zoals gezegd in het begin, een klodder mayo kan bij meer dan alleen een portie friet. Kijk eens op onze receptenpagina voor alle recepten waar mayonaise in zit!
(Bron: Heel Holland Bakt, Rutger Bakt, Miljuschka, Delicious Magazine. Foto: Shutterstock)