worteltaart

Worteltaart van Robèrt van Beckhoven

Het is tijd voor worteltaart! Robèrt van Beckhoven maakt deze heerlijkheid in het programma Tijd voor MAX. En als u de ingrediëntenlijst doorleest, ziet u mayonaise staan. Ja, dat klopt. Het klinkt misschien gek, maar u proeft er niks van. Het maakt de taart extra smeuïg.  

Ingrediënten worteltaart

  • 150 gram ei
  • 225 gram basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 145 gram mayonaise
  • 5 gram kaneelpoeder
  • 5 gram kruidnagelpoeder
  • 10 gram koolzuurpoeder, gezeefd
  • 220 gram patentbloem, gezeefd
  • 90 gram ananas, fijngesneden
  • 200 gram wortel, geraspt
  • 20 gram walnoten, fijngehakt

Voor de vulling en topping

  • 200 gram mon chou
  • 20 gram poedersuiker
  • sap van ¼ limoen
  • 70 milliliter slagroom
  • 10 gram suiker
  • decoratie naar keuze, bijvoorbeeld halve walnoten en/of worteltjes van marsepein

Extra nodig

  • ring van 16 centimeter, ingevet
  • bakplaat, bekleed met bakpapier

Bereiding taart

Meng de eieren met de basterdsuiker en het zout in de keukenmachine tot een bleke, romige massa en roer vervolgens de mayonaise erdoorheen. Meng het kaneel- en kruidnagelpoeder, het koolzuurpoeder en de bloem eerst door elkaar en vervolgens door de eiermassa.

Spatel ook de ananas, wortel en walnoten door het beslag en meng goed. Zet de ring op de bakplaat, giet het beslag erin en bak het op 160 graden, ongevere 45 minuten. Laat afkoelen.

De vulling maken

Roer voor de vulling de mon chou goed los met de poedersuiker en het limoensap. Klop de slagroom stevig met 10 g suiker. Meng eerst een beetje van de slagroom door de mon chou en vervolgens de rest.

Snijd de afgekoelde wortelcake horizontaal doormidden. Besmeer de onderste laag royaal met de helft van de mon chou-vulling en dek af met de 2e laag. Smeer de bovenkant af met de rest van de mon chou-vulling; dat mag best een beetje grillig.

De worteltaart decoreren

Decoreer de taart naar eigen inzicht, bijvoorbeeld met halve walnoten en worteltjes van marsepein. Het is ook mogelijk om kleine worteltaartjes te maken, zoals Robèrt in de uitzending van Tijd voor MAX deed. Dan zien ze er zo uit:

 

Kleine worteltaartjes van Robèrt van Beckhoven.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Hoofdfoto: Raoul Hollants Photography, foto onderaan: Redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Christien31 says:

    Beste Robert, graag wil ik her recept van de muffin worteltaart-muffins zoaks op de tv. Ze zien er zo leuk uit 30 april wil ik een afscheids bruch voor onze bewoners maken ivm mijn pensioen.
    Kan wel wat hulp gebruiken ,dus je ben van harte welkom hartelijke groet Christien

    Esthervankoeveringe says:

    Ik heb deze taart gemaakt, alleen er staat een vorm van 16cm? Dat is er erg klein, ik had een vorm voor van 20cm dus meer ingrediënten gedaan. Alleen ik krijg veel te veel beslag, voor een grote taart…vraag me af of dit een foutje in het recept zit?