Een kom met eigen gemaakte appelmoes.

Zo maakt u zelf de lekkerste appelmoes

Zelf iets maken, smaakt (over het algemeen) vele malen beter dan kant-en-klaar uit de supermarkt. Dat geldt ook voor appelmoes. Alleen al voor de heerlijke geur die door het huis gaat, raden we aan om appelmoes eens zelf te maken. We leggen uit hoe u de lekkerste versie krijgt.

Kies de juiste soort appel

Het is niet moeilijk om appelmoes te maken, maar u moet er wel even zelf voor aan de slag. Maar het resultaat mag er dan ook wezen. Het belangrijkste is om de juiste appel te kiezen. Wist u dat er wereldwijd meer dan 7.000 soorten zijn? Voor appelmoes zijn friszure appels het beste, zoals Jonagold, Elstar of Goudreinet.

Snijd de appel in gelijke blokjes

Snijd de appels in niet te grote en niet te kleine blokjes. Maar het belangrijkste is dat ze (ongeveer) even groot zijn. Als er te veel verschil in de blokjes zitten, is de ene helft al wel gaar en de andere niet. Wel geldt: hoe kleiner u ze snijdt, hoe sneller de appel zacht genoeg is. Snijd ook het klokhuis weg. De pitten kunnen ervoor zorgen dat de appelmoes bitter gaat smaken.

Suiker is niet altijd nodig in de appelmoes

Kook de appels in een bodempje water in de pan. Voeg een beetje citroensap toe en een kaneelstokje. U kunt ervoor kiezen om suiker toe te voegen, maar het hoeft niet. Het ligt eraan hoe zoet de appel van zichzelf al is, hoeveel suiker u toe moet voegen. Begin daarom met een klein beetje en proef. Kook de appels ongeveer 15 minuten en roer af en toe door.

Een gladde appelmoes of met stukjes?

Wilt u liever een gladde appelmoes of mogen er nog stukjes in zitten? De keuze is aan uzelf. Als er wat grovere stukken in zitten, is het overigens een compote, in plaats van een moes. Wie een gladde appelmoes wil, kan met een staafmixer alles glad pureren. Wie nog wel kleine stukjes wil, kan eventueel met een pureestamper door de pan gaan. Als de appel nog niet genoeg uit elkaar gevallen is dan.

Varieer ook eens

Wilt u een variatie op de basisappelmoes maken? Kies dan voor andere smaken die goed erbij passen. Zoals steranijs, rozijnen of andere gedroogde vruchten en geraspte gember. Of maak een gecombineerde moes met peer of rabarber.

Appelmoes bewaren

Eigengemaakte appelmoes kan maximaal 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden, mits goed verpakt. Invriezen is ook mogelijk, maar de structuur verandert daardoor wel. Daarnaast kunt u de appelmoes ook verwerken in diverse baksels.

(Bron: 24Kitchen, Rutger Bakt, Margriet, Libelle-lekker.be, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    RReim says:

    Toevallig het afgelopen weekend appelmoes gemaakt van grote bio Goudreinetten. Het waren Goudreinetten die niet supermarkt waardig waren en heb 15kg gekocht. Van dezelfde teler had ik ook nog appel/perensap. Inplaats van water hiervan een bodempje gelegd. Verder alleen kaneel naar smaak toegevoegd.. Het jaar door potjes gespaard en gevuld met de appelmoes en een ander deel in plastic ronde bakjes en in de vriezer. Nu wacht er nog ruim 10kg om tot moes en appeltaart verwerkt te worden. Mijn schoonzoon gaat aan de slag met 25kg om cider van te maken. Lekker bezig dus met elkaar.

    Len123 says:

    Wat ik doe?
    Ik snij de appels in 4 parten en die gaan zo de pan in, alleen een eetlepel citroensap en een (ca.) eetlepel kaneel.
    Dan heel laag opzetten en af en toe roeren. Na een tijdje vallen de stukken appel gewoon uit elkaar.
    Aan het eind ff proeven en eventueel naar smaak suiker toevoegen (ik gebruik suikerbakkerspoeder) en nog wat kaneel indien gewenst
    Als de compote/moes op smaak is dan een klont roomboter erdoor roeren.
    En daarna …. smullen maar!