geklaarde boter

Zo maakt u geklaarde boter en dit kunt u er mee

Geklaarde boter wordt weleens als onderdeel van recepten gebruikt en is bijvoorbeeld ook handig om iets in te bakken. Het is kant-en-klaar te koop, maar ook zelf te maken. We vertellen meer over deze vetstof en wat u er er precies mee kunt.

Wat houdt geklaarde boter in?

Geklaarde boter ontstaat door roomboter te verhitten en daarbij de verschillende ingrediënten te scheiden. Wat overblijft, is puur vet. De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt. Dat is een positieve eigenschap, want verbrande boter is niet goed voor de gezondheid. Een ander voordeel van geklaarde boter is dat het langer bewaard kan worden dan roomboter.

Zo maakt u zelf geklaarde boter

Zelf geklaarde boter maken is tamelijk eenvoudig. Daarvoor moet u roomboter langzaam verhitten, zonder dat het bruin wordt. Dit wordt ook wel clarifiëren (oftewel klaren) genoemd. Eventueel kunt u dit doen door het au bain-marie te verwarmen, maar het kan ook gewoon in een kleine pan. Door de boter van tevoren in stukjes te snijden, smelt hij mooi gelijkmatig. Het schuim en de witte deeltjes die ontstaan moet u er met een schuimspaan of lepel vanaf scheppen. De overgebleven boter kunt u vervolgens in een pot met deksel overgieten. Onderop de pan is meestal ook een wittige massa te zien, dat zijn de overige vaste bestanddelen. Zorg ervoor dat dit in de pan achterblijft.

Hiervoor kunt u geklaarde boter gebruiken

Doordat geklaarde boter makkelijk kan worden verhit, is het zeer geschikt om het in plaats van boter te gebruiken om mee te bakken, braden of te frituren. Doordat het arm is aan vocht heeft u daarbij geen last van spatten. Het heeft de eigenschap dat het de smaak van kruiden en specerijen versterkt, dus het is ideaal voor gerechten die daar rijk aan zijn. Ook eier- en botersauzen, zoals Hollandaisesaus lenen zich er goed voor.

Niet in de Schijf van Vijf

Net als roomboter staat geklaarde boter niet in de Schijf van Vijf. Aangezien het om een geconcentreerde vorm ervan gaat, bevat het nog meer calorieën dan roomboter al bevat. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden en er dus niet teveel van te nuttigen. U kunt het daarom ook afwisselen met vloeibare bak- en braadproducten die wel in de Schijf van Vijf staan, zoals arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, sojaolie, zonnebloemolie en koolzaadolie.

Wat is het verschil met ghee?

Geklaarde boter wordt ook weleens ghee genoemd. Nou is ghee een vorm van geklaarde boter, maar er is een klein verschil. Ghee wordt namelijk langer verhit, waardoor er nog meer vocht verdampt. Het is nootachtig van smaak en het is een populair en veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken.

(Bron: Culy, 24Kitchen, Margriet, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie