boter bakken

Moeten boter en olie in een hete of een koude pan bij het bakken?

Bij het bakken of braden verhitten we olie en / of boter in een pan. Maar moet de pan eerst heet worden voor u het bakmiddel toevoegt of moet die juist nog koud zijn?

In roomboter bakken

Roomboter verbrandt snel, laat de pan daarom niet eerst helemaal heet worden voor u de boter toevoegt. En gebruik geen te grote pan, want daarin verbrandt boter eerder. Warm de boter vervolgens langzaam en gelijkmatig op. Dit lukt beter wanneer u niet 1 grote klont in de pan doet, maar de boter in kleine stukjes snijdt. Om te voorkomen dat de boter snel verbrandt of te bruin wordt, kunt u eerst een scheutje olijfolie verwarmen en de roomboter daar dan aan toevoegen.

Wanneer de schuimbelletjes verdwijnen, is de boter klaar om in te braden of bakken. Wilt u de boter als jus gebruiken, voeg er dan vlak voor gebruik nog een klein beetje extra van toe. En haal de pan direct van het vuur zodra de boter gesmolten is. Dit voorkomt dat de jus een smaak van aangebrande boter heeft.

Als u iets snel en op een hoog vuur wil bereiden, gebruik dan geklaarde boter. Deze soort boter is beter bestand tegen verhitting en verbrandt minder snel. Dit doordat er tijdens de bereiding ervan puur vet overblijft en kwetsbare ingrediënten als eiwitten en melksuiker eruit verwijderd zijn.

olijfolie
Lees ook: Niet elke olijfolie is geschikt voor bakken en braden, maar waarom eigenlijk niet?

In bak- en braadboter bakken

Bak- en braadboter bestaat net als geklaarde boter voor het grootste gedeelte uit vet en verbrandt daarom minder snel dan roomboter. U mag in dit geval de pan eerst heet laten worden voor u de boter toevoegt.

In olie bakken

Olie kan vele malen heter worden dan boter, zonder te verbranden. In dit geval kunt u de pan eerst heet laten worden voordat u de olie toevoegt. Wanneer de olie begint te glanzen, is die op de juiste temperatuur om te gaan bakken. Voorkom dat de olie gaat walmen, want in dat geval is de temperatuur te hoog en brandt de olie alsnog aan. U kunt ook met een houten lepel controleren of de olie heet genoeg is. Wanneer er luchtbelletjes ontstaan wanneer u die in de olie doopt, is de olie heet genoeg.

Op het gebied van oliën zitten er nog wel verschillen bij welke temperatuur ze kunnen worden verwarmd. Zo is extra vierge olijfolie bijvoorbeeld niet geschikt om te verwarmen. Twijfelt u wanneer een bepaalde soort olie in de pan moet, dan staat dat soms ook op de verpakking vermeld.

(Bron: archief, FavorFlav, Kookfans, wikiHow, Margriet, Lekker van bij ons, libelle.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  philippe says:

  Fijn artikel, maar laat me even toe het eeuwige misverstand uit de weg te ruimen. Extra virgin olijfolie(extra vierge, EVOO) is absoluut geschikt om mee te bakken tot 185°C à 210°C. Daar kun je dus zowat alles in bakken. Extra Virgin olijfolie heeft zelfs als voordeel dat deze een heel fantastische weerstand heeft tegen het langdurig gebruik aan hoge temperaturen. Wie al eens in Kreta is geweest heeft zeker al gezien dat de kom met EVOO er de hele dag op het vuur staat om hun groenten of vlees in te bakken of braden. En laat nu net die Kretenzers diegenen zijn die gemiddeld een heel hoge leeftijd halen. Mvg, Philippe Bruyninckx , olijfolieboetiek.be

   margentiss says:

   Goed zo Philippe, hier thuis wordt ook al héél lang prima gebakken met de EVOO.
   Vooral de aardappelpartjes/wedges zijn daarbij favoriet.
   De standaard roomboter is al lang geleden vervangen door de (kilopot) ghee (genoemd in artikel).
   Het zelf klaren van boter is m.i. een minder aantrekkelijk prutskarwei.
   In het artikel is overigens de beurre noisette vergeten. Een beetje verbranden kan óók lekker zijn.

  BIJBLOEM says:

  Heet worden en verbranden.

  Niet alleen de olie, maar ook de spatels kunnen verbranden.
  Op de bakvormen (idem) staat de maximale hittebestendigheid.

  Even een opmerking erbij om rekening mee te houden.

  Annie Griep says:

  Is zgn vloeibare boter wel goed om te bakken en te braden ?