roomboter

Roomboter snel zacht en smeerbaar krijgen

Buiten de koelkast is roomboter minder lang houdbaar, dus wordt die vaak gekoeld bewaard. Voor recepten en voor op brood is het echter handig en soms zelfs noodzakelijk dat de boter smeerbaar is. We hebben tips verzameld om de boter sneller zacht te krijgen.

Roomboter op kamertemperatuur

Als er in recepten wordt aangegeven dat roomboter op kamertemperatuur moet zijn, dan heeft dit een goede reden. Wanneer ingrediënten een verschillende temperatuur hebben is er namelijk een groter risico op schiften. Het kan meestal nog wel verholpen worden door het geheel dan iets te verwarmen, maar het is handiger om het te voorkomen. Daarnaast kan boter op kamertemperatuur makkelijk opgeklopt worden, wat voor sommige baksels een pluspunt is. Wanneer u de roomboter op het laatste moment uit de koelkast haalt kan het echter wat langer duren voor die op kamertemperatuur is, maar daar zijn wel een aantal oplossingen voor, die we hieronder bespreken.

In blokjes snijden

Door de roomboter uit de verpakking te halen en in kleine blokjes te snijden komt de boter veel sneller op temperatuur dan wanneer het 1 groot stuk blijft.

Raspen

Rasp de boter met een grove rasp en u zult zien dat u die dan vrijwel direct kunt gebruiken om op uw brood te smeren of in een beslag of ander recept te verwerken.

boter
Lees ook: Hoe lang kan boter buiten de koelkast bewaard worden?

Verwarmen

De roomboter in de magnetron verwarmen kan, maar gaat meestal wel hard en u wilt geen gesmolten boter hebben. Gesmolten boter zorgt voor een minder luchtige cake en laat koekjes uitlopen. Verwarm dus in hele korte fases op een lage stand en houd het goed in de gaten.

Beter werkt het de oven te gebruiken. Verwarm die kort voor en plaats de boter enkele minuten in de oven, tot de gewenste smeerbaarheid is bereikt.

Een andere doeltreffende methode is het vullen van een kom met kokend water. Giet de kom vervolgens leeg en plaats die over de roomboter heen. De kom moet zo groot zijn, dat die de boter niet raakt. Door de warmte wordt de boter binnen een paar minuten zacht.

Tenslotte kunt u ook nog kort au bain-marie verwarmen. Doe de boter in een kom boven een grotere kom met warm water. Zorg dat het water de kom met de boter niet raakt en keer de boter een aantal keer om, zodat die niet smelt, maar wel zacht wordt en haal tijdig eruit.

ijs
Lees ook: Tips om hard bevroren ijs eetklaar te maken

Deegroller

Doe de boter tussen 2 lagen vershoudfolie, bakpapier of in een hersluitbaar zakje en sla of rol met een deegroller plat. Deze plattere versie warmt vervolgens veel sneller op, zodat die in een recept verwerkt kan worden.

Op 9 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: 24Kitchen, Culy, Kookfans, The Daily Milk)

Geef een reactie