fruit uit blik

Is fruit uit blik even gezond als vers fruit?

Fruit uit blik is over het algemeen een stuk gemakkelijker dan vers fruit. U hoeft het namelijk niet te schillen of in stukken te snijden en kunt het vaak ook nog eens een stuk langer bewaren. Maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan fruit uit blik? Bijvoorbeeld als het gaat om de hoeveelheid calorieën en vitamines? MAX Vandaag legt het u uit.

Veel toegevoegde suikers

Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks ongeveer 2 stuks fruit te eten. Fruit zit namelijk vol met vitamines en gezonde vezels en is daarnaast ook nog eens vaak laag in calorieën. Er wordt hierbij echter wel de nadruk gelegd op vers fruit. Dit komt doordat er vaak veel suikers worden toegevoegd aan ingeblikt fruit. Deze suikers worden aan het fruit toegevoegd om het zo langer houdbaar te maken. Zeker wanneer het gaat om ingeblikt fruit op siroop, kunt u ervan uitgaan dat er veel suikers aan het fruit zijn toegevoegd. ‘Op siroop’ betekent namelijk dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Wat dan al een gezondere keuze is, is fruit op sap. Dit fruit drijft namelijk in het eigen fruitsap en dit sap bevat over het algemeen minder suiker dan siroop.

Evenveel voedingsstoffen

De voedingsstoffen in ingeblikt fruit zijn volgens het Voedingscentrum wel ongeveer gelijk aan die in vers fruit. Het gaat dan om stoffen als foliumzuur, kalium, ijzer, calcium, vitamine C en vitamine A. Maar door de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan fruit uit blik, is vers fruit nog altijd een gezondere optie.

Chemicaliën

Bij sommige soorten ingeblikt fruit is suiker overigens niet het enige wat toegevoegd wordt. Mandarijnen uit blik gaan bijvoorbeeld eerst door een bad van chemicaliën voor ze in een blik belanden. Dit zorgt ervoor dat de velletjes van de mandarijn verdwijnen, maar het vruchtvlees in takt blijft. Ondanks dat dit niet fris klinkt, zijn de mandarijnen volkomen veilig te eten. Dit komt omdat ze na te zijn behandeld met chemicaliën worden geneutraliseerd met zoutzuur. Meer hiervoor leest u in dit artikel over mandarijnen.

In plastic voorverpakt fruit

In de supermarkt is overigens ook voorverpakt fruit te vinden wat niet in een blik zit. Het gaat hier vaak om voorgesneden fruit in een plastic bakje. Dit kan vers zijn, maar ligt ook vaak in de vriezer. Dit fruit is wel net zo gezond als vers fruit, het enige wat hieraan toe wordt gevoegd is namelijk wat citroensap, om te voorkomen dat het gesneden fruit bruin wordt.

(Bron: Kookfans.nl, Voedingscentrum, Keuringsdienst van Waarde)

Geef een reactie

Reacties (4)

  johanna78 says:

  Na een bad van chemicalien worden mandarijnen geneutraliseerd met zoutzuur en kunnen mandarijnen rustig gegeten worden. Is zoutzuur dan wel acceptabel? Ik dacht het niet.
  De Keuringsdienst van Waren heeft hier enige jaren terug al onderzoek naar gedaan en hun bevindingen waren ….niet eten. Elke dag krijgen we een vracht aan chemicalien binnen en jullie zeggen: “Och eet maar rustig mandarijnen met zoutzuur”. Ik ben er van overtuigt dat dit de oorzaak is van vele ziekten.

  Michaeliet says:

  Veilig m.b.t. in principe giftige stoffen in ons eten is heel erg betrekkelijk.. In Duitsland wordt bv gewaarschuwd om sterk bespoten (vergiftigde) zuidvruchten niet te eten tenzij ze bio zijn. Als je niet-bio wil eten dan na het pellen eerst je handen wassen voordat je het vruchtvlees aanpakt! En al is elk product op zich niet gevaarlijk omdat de wettelijke grenzen van vergiftiging worden aangehouden, tel alles wat je op 1 dag eet maar eens bij elkaar op: je komt gegarandeerd uit boven de toerlaatbare wettelijke max grenzen. Ja, we vergiftigen ons stelselmatig en moeten niet verbaasd zijn dat kanker zo toeneemt! Lang leve de industriële welvaart en de winstmarges.

  Bosvrouwtje says:

  Helemaal mee eens. Waarom zoutzuur? Ik vind het ongeloof’lijk dat dit nog steeds toegestaan wordt.

   Sara says:

   Hmm … dan maagzuur ook maar verbieden? Dat bestaat namelijk deels uit zoutzuur. 😉