zalm

Zalm met groene asperges van Sandra Ysbrandy

Dit gerecht met zalm en groene asperges kunt maken op de barbecue, maar ook in de oven. Sandra maakt er 2 verschillende sauzen bij: een Gribiche en een pistou. Een Gibriche is op basis van mayonaise met ei en verse kruiden. Een pistou wordt gemaakt van verse basilicum parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 750 – 800 gram zalm met huid
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 citroen, sap en rasp
  • olijfolie
  • zeezout

Voor de groene asperges:

  • 24 groene asperges
  • olijfolie
  • zeezout
  • verse peper
  • 75 gram rucola
  • 75 gram parmezaanse kaas, geschaafd

Voor de Gribiche saus:

  • 3 eieren, hardgekookt
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1,5 deciliter zonnebloemolie
  • bosje platte peterselie, fijngesneden
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngesneden

Voor de pistou:

  • bosje basilicum
  • 20 gram parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 1 deciliter olijfolie
  • 1 eetlepel Pijnboompitten, geroosterd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Van de Gribiche

Kook de eieren hard. Laat ze afkoelen in koud water. Pel de eieren. Haal de eidooiers uit de eieren. Plet de eidooiers met mosterd, een scheutje azijn en een scheutje water. Giet er olie bij en klop met een garde tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd het eiwit fijn en doe in een kom. Voeg de fijngehakte peterselie, sjalot en kappertjes toe. Roer nu de saus door het eiwitmengsel en zet de saus tot gebruik in de koelkast.

Van de pistou

Maal de pijnboompitten, parmezaanse kaas en knoflook in een keukenmachine fijn. Voeg de basilicum toe en mix nog een keer kort. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de olijfolie toe en roer.

Van de zalm:

Gaart u de zalm op de barbecue? Leg deze dan op een stuk, met olijfolie ingevet, aluminiumfolie. Gaart u de zalm in de oven? Leg hem dan in een, met olijfolie, ingevette ovenschaal.

Bestrooi de zalm met zout en peper. Knip de rozemarijntakjes in stukjes van 2-3 centimeter. Prik de rozemarijn in de zalm zodat die overal zijn smaak goed kan afgeven. Besprenkel de zalm met nog wat extra olijfolie en rasp en sap van een citroen. Ga uit van ongeveer 15 minuten gaartijd in een medium gestookte barbecue of oven op 180 graden. De kerntemperatuur van de gare zalm is 45 graden.

Van de groene asperges

Snijd het houtige uiteinde van de asperges. U hoeft groene asperges niet te schillen. Leg ze op aluminiumfolie of een aluminium grillschaal. Besprenkel de asperges met olijfolie en strooi er wat zeezout over. Grill ze 5-6 minuten op een medium gestookte BBQ of in de oven op 220 graden. (Grillt u de asperges in dezelfde oven als de zalm en dus op 180 graden dan hebben de asperges iets meer tijd nodig om te garen).

Leg op ieder bord een stuk zalm. Verdeel de asperges en leg er wat rucola op. Serveer met een van beide sauzen. Als u voor pistou kiest, dan is het lekker om nog wat parmezaanse kaas over de asperges te schaven. Eet smakelijk!

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie