Groene asperges

Geroosterde groene asperges met amandelen van Janny van der Heijden

De kookboeken van Yotam Ottolenghi zijn uit de hedendaagse keuken niet meer weg te denken. Bijna iedereen  heeft wel een exemplaar in huis. Janny van de Heijden is groot fan van zijn kookstijl en maakt in Tijd voor MAX een van haar favorieten klaar: geroosterde groene asperges met amandelen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 gram groene asperges, verwijder de houtige uiteinden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 30 gram boter
  • 20 gram geschaafde amandelen
  • 30 gram fijne kappertjes, dep ze droog met keukenpapier
  • 10 gram dille, grofgehakt
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Wentel de asperges door 1 eetlepel olijfolie met een flinke snuf zout en royaal versgemalen peper. Schik ze niet te dicht naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8 tot 12 minuten in de oven (de juiste tijd hangt af van hoe dik de asperges zijn), tot de asperges gaar zijn en wat donkere plekken hebben. Schuif ze op een grote schaal opzij.

Doe de boter in een kleine pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de amandelen toe en bak ze 1-2 minuten, roer regelmatig tot de amandelen goudbruin zijn. Giet de boter met de amandelen gelijkmatig over de asperges.

Giet de overgebleven 2 eetlepels olijfolie in de pan en zet hem op een hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kappertjes toe en roerbak ze 1-2 minuten tot de kappertjes open zijn gegaan en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en strooi ze samen met de grofgehakte dille over de asperges. Gooi de olie weg en serveerde asperges warm.

(Bron: Yotam Ottolenghi en Janny van der Heijden. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie