Duur 13:13
Gepubliceerd op 22 mei 2018

Aspergerisotto met garnalen

Het beste uit 2 werelden: risotto en asperges. Deze 2 laten zich heel goed combineren. Kook de asperges maar kort, want ze garen nog na in de risotto. Sandra combineert de witte en groene asperges met de risotto en garnalen.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

 • 500 milliliter water
 • 1 groentebouillonblokje
 • 500 gram witte asperges
 • klontje boter
 • 1 sjalot
 • 150 gram risottorijst
 • 1 citroen
 • olijfolie
 • 100 gram groene aspergetips
 • 200 gram roerbakgarnalen
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • peper, zout

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Snijd de houterige onderkant van de witte asperges, ongeveer 2 centimeter van de onderkant. Schil de asperges met een dunschiller rondom vanaf het kopje naar beneden. Snijd de asperges in stukken van 1 centimeter. Kook de asperges circa 4 minuten in de bouillon. Schep de asperges met een schuimspaan uit de bouillon en houd apart.

Smelt een klontje boter in een brede pan met dikke bodem. Pel en snipper de sjalot en fruit circa 2 minuten. Voeg de risottorijst toe en bak al roerende tot de korrels glanzen. Rasp en pers de citroen naar smaak boven de pan. Voeg de bouillon scheut voor scheut toe aan de rijst en laat al roerende de bouillon opnemen. Voeg pas de volgende scheut toe als alle bouillon is opgenomen. Herhaal tot de bouillon op is en de rijst smeuïg en beetgaar is. Mocht de bouillon al op zijn, maar de rijst nog niet gaar, voeg dan scheutjes warm water toe. Voeg de witte asperges toe.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Roerbak de groene aspergetips samen met de garnalen in circa 4 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Rasp de kaas. Voeg de kaas en een klontje boter toe aan de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Roer voorzichtig.

Verdeel de aspergerisotto over borden en verdeel hier de aspergetips en garnalen over. Garneer eventueel met nog wat kaas.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (9)

  Nuijs says:

  Wat wordt er in deze aflevering weer een enorme hoop onzin verteld en gedemonstreerd!

  Nuijs says:

  Wat wordt er in deze aflevering weer een enorme hoop onzin verteld en gedemonstreerd!

  Asperges voor het schillen in koud water leggen omdat ze dan gemakkelijk zouden schillen. Totale onzin. Asperges nemen geen vocht op als ze een half uur in water liggen en als je echt verse asperges hebt schillen die sowiezo al prima.
  En schilt u de asperges alstublieft niet zoals gedemonstreerd. Er zullen er vele breken en het kost erg veel tijd om het op de gedemonstreerde onhandige wijze te doen. Ook de genoemde 1 cm van de onderkant afsnijden blijkt in de praktijk op 3 centimeter uit te komen wat bij echt verse asperges totaal niet nodig is.

  De hoeveelheden bij dit recept zijn overigens totaal overdreven. Als je deze aanhoudt krijg je in totaal ongeveer 1.600 gram bereid gerecht. Dit is voor 2 personen erg veel! Overigens verbruikt Sandra in de video van een aantal ingrediënten veel meer. Zo is “een klontje boter” in de video minimaal 100 gram en de “30 gram” kaas wordt in de praktijk verdrievoudigd. Al met al levert de bereiding zoals Sandra deze uitvoert een vreselijk vet gerecht op!

  Ook grappig is dat Sandra op haar aanstellerige voorleesmoedertoontje (bijna alle zelfstandignaamwoorden worden verkleind met de toevoeging “tje”) beweert dat de sjalot vooral rustig aangezet moet worden maar even later zie je de risotto koken met de donkere puntjes van verbrande sjalot erin. Toch niet helemaal goed opgelet!

  Dan gaat Sandra over tot het bereiden van de “garnaaltjes” (wat gewoon garnalen zijn) en de groene asperges. Heel bijzonder is het om eerst de garnalen in de pan te doen en pas veel later de groene asperges terwijl deze laatste echt iets langer nodig hebben om voldoende gaar te worden. Als u dit gerecht bereid zoals Sandra heeft u gortdroge “garnaaltjes” (Ysbrandy’s woordkeuze) op uw overdreven vette risotto.

  Overigens is het heerlijk om eens risotto te maken zonder die eeuwige kaas erdoor. Kost minder, levert een minder vet gerecht op en laat de smaak van de andere ingrediënten beter tot hun recht komen.

   KookBuffel says:

   Als ik 3 keer per week vette risotto zou eten (met boter-tje en kaas-je) dan zou ik misschien wel die “eeuwige kaas” er een keertje uit laten, nu zie ik daar werkelijk geen enkele reden voor. Als u zich niet kunt vinden in dit recept, maak het dan niet, maar bekritiseer het ook niet. U bepaalt “de regels” niet.
   Ik maak het vanavond grotendeels volgens het recept van Sandra, ongetwijfeld met hier en daar een aanpassing als ik dat nodig vind. Persoonlijk doe ik dat ALTIJD zo. Recepten zijn een leidraad, geen verplichting.
   Verder… als u het beter denkt te weten, ga gerust uw gang; maak een website of uw eigen kookprogramma.
   Vanavond eet ik lekkere (vette) risotto, waarschijnlijk net te veel, maar dat komt op den duur ook wel op.
   Kliekjesdag!

   Janssenjmh says:

   Als je je stoort aan Sandra zet het dan af
   Meeste gerechten van Sandra en Mounir best kloppend
   Je moet het ook als richtlijn zien
   Dit risotto gerecht gemaakt, was wel best zout komt door bouillonblokje denk ik.
   Witte verse asperges kun je gewoon schillen en er hoeft dan ook maar max cm van af. Op tv leek het wel 3 cm. En groene asperges misschien beter ook eerst even blancheren. Dan wordt het nog veel lekkerder
   Bij mij was het prima gelukt en had bij wokgarnalen/groene asperges nog paar kleine tomaatjes mee gewokt. Heerlijk

  dlonra says:

  alle recepten die ik uitprobeer krijgen een cijfer en 8 of hoger gaan in een speciale map, dit recept krijgt een 9, geweldig lekker !!

   MAX Vandaag says:

   Beste dlonra, wat leuk om te lezen dat u van de recepten geniet en degene die extra bevallen bewaart.

   Janssenjmh says:

   Mee eens
   Prima recept
   Vaak bijzondere combinaties maar proberen waard en tijdens maken merk je of het werkt

  Erikjense says:

  Wij vonden het heerlijk. Voor herhaling vatbaar.

  Stienepien says:

  Vandaag gemaakt, we houden niet echt van risotto. Maar het was heerlijk, jammer dat de witte asperges er niet het hele jaar zijn. Want ik wil dit best vaker maken, een echte aanrader!

Bekijk ook

Meer