Een bord met nasi en een gebakken ei.

Welke rijst past het beste bij nasi (en nog meer tips voor de bereiding)

Witte rijst, zilvervliesrijst, basmati-, gele of rode rijst. Er bestaan een heleboel soorten rijst. Elke soort past weer bij een ander gerecht. Maar welke variant is het best en lekkerst om nasi van te maken?

Een lange of korte korrel

Wie voor het rijstvak in de supermarkt staat, heeft een hoop keuze. Hier is onderscheid te maken in grofweg 2 soorten. Rijst met een lange korrel en een korte korrel. Het verschil? De lange korrel blijft licht en luchtig, de korte korrel wordt eerder plakkerig.

Lees ook: Hoe gezond zijn deze verschillende rijstsoorten?

Plakkerige rijst of juist licht en luchtig

Plakkerige rijst is lekker voor een risotto, paella of sushi. Maar voor nasi willen we het liefst een lichte en luchtige korrel. Daar zijn verschillende soorten voor. Zo kunt u kiezen voor witte rijst, zilvervliesrijst, Surinaamse rijst en basmatirijst. Pandan kan ook, maar die blijft wat kleveriger. Dus daar moet u van houden.

Wat is nasi goreng?

De naam nasi goreng betekent in het Indonesisch gebakken gekookte rijst. Het beste is daarom ook om nasi te maken van een restje rijst. Het liefst een dag eerder gekookt. Maar ook op dezelfde dag kan nog nasi gemaakt worden. Kook de rijst dan al vroeg en laat het compleet afkoelen. Bijvoorbeeld door het als een dunne laag uit te smeren op een bakplaat (met bakpapier) en dit in de koelkast te zetten. Zo wordt de rijst droger en dat is perfect voor nasi.

rijst wassen
Lees ook: Moet u rijst wel of niet wassen voor het koken?

Nasi klaarmaken

De koude rijst wordt vervolgens gebakken in de pan. Bak het niet met boter in de pan, maar in een neutrale (wok)olie. Zo krijgt het een krokant laagje. Eén specifiek recept voor nasi is er niet. Allerlei restjes uit de koelkast kunnen er in. Verschillende soorten groenten, maar ook vis, kip of ander fijngesneden vlees. Het belangrijkste is wel dat rijst de hoofdrol moet spelen in het gerecht. De groenten en vis, kip of vlees horen in kleine stukjes gesneden te worden. Vaak gaat er ook een roereitje doorheen of een spiegelei bovenop. Een sojasaus of ketjap kan ook niet ontbreken.

Zelf aan de slag

Ook wordt vaak een boemboe toegevoegd aan het gerecht, dit is een kruidenpasta. Deze zijn kant-en-klaar te koop of kunt u zelf maken. Op onze receptenpagina staan verschillende recepten om nasi te maken.

(Bron: 24Kitchen, Culy, AD, Libelle-Lekker.be, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    cekvanes says:

    Welke rijst past het beste bij nasi? Merkwaardige aanhef. Maar een veel gemaakte fout. Nasi betekent rijst. Dus daar staat: Welke rijst past het beste bij rijst. Maar er wordt bedoeld nasi goreng, gebakken rijst.