etiquette aan tafel

Welke etiquette komt er kijken bij het kerstdiner?

Wordt het een informele familiebijeenkomst met het gourmetstel op tafel of een 5-gangendiner in formele sfeer? Is het laatste het geval, dan beschrijven wij hieronder voor u welke etiquette daarbij komt kijken.

Kledingvoorschrift

Houd rekening met een eventuele dresscode. Met de kerst wordt over het algemeen van u verwacht dat u zich feestelijker kleedt dan anders. Besteed hier als het even kan dus wat meer aandacht aan. En houd in elk geval de volgende zaken aan: bedekte schouders en geen te korte rok.

Wees op tijd

Te laat komen is niet beleefd, dus zorg dat u op tijd bent of maximaal 15 minuten later. Te vroeg komen lijkt socialer, maar kan de gastheer of –vrouw in verlegenheid brengen, als er nog hard aan de voorbereidingen gewerkt wordt.

Presentje voor de gastheer/vrouw

Het wordt erg gewaardeerd om een presentje mee te nemen voor degene die het kerstdiner organiseert. Neem bijvoorbeeld een fles wijn of ander cadeautje mee dat goed bij de gastheer of –vrouw past. Bloemen kunnen ook, maar dan het liefst met vaas en al, zodat u niemand aan het werk zet, terwijl de gasten al genoeg aandacht vragen. Geeft u een fles wijn, verwacht dan niet dat die meteen geschonken wordt, want soms is de wijnkeuze al helemaal uitgedacht.

Kosten delen?

Spreek van tevoren af of u iets te eten meebrengt of dat u financieel bijdraagt aan het diner, dat kan wederzijdse verrassingen voorkomen.

Tafelschikking

Als er een tafelschikking is, dan is daar waarschijnlijk over nagedacht door degene die u heeft uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat bepaalde mensen het niet zo goed met elkaar kunnen vinden of juist iets te goed. Vindt u de schikking vervelend, dan kunt u nog altijd voorstellen halverwege te wisselen.

Val niet meteen aan

Staat het eten op tafel en zijn de glazen gevuld, val hier dan niet meteen op aan. Vaak wordt er eerst geproost.

Drink niet teveel

Het kan verleidelijk zijn nog een glaasje meer te nemen omdat het feest is, maar houd het drankgebruik binnen de perken. Niemand zit te wachten op een aangeschoten tante of opa aan tafel en al helemaal als er nog auto gereden moet worden.

Bestek

Zijn er meerdere gangen, dan is er een grote kans dat er meerdere setjes bestek naast het bord liggen. Begin bij de buitenste en werk zo van buiten naar binnen. Het bestek voor het dessert ligt over het algemeen boven het bord.

Glazen

Voor glazen geldt dat die rechts van het bord staan en de grootste glazen (of longdrinkglazen) voor water zijn. Het kleinste wijnglas is voor witte wijn en het glas er tussenin voor rode wijn. Pak het glas op bij de steel en niet bij de rand en veeg uw mond af voordat u een slok neemt, om vette randen op het glas te voorkomen.

Servet

Een servet is geen slab, dus steek het niet in uw overhemd of blouse, maar leg het op uw schoot. Vergeet deze dan niet als u opstaat, zodat het servet niet op de grond valt. Het beste is het dan op uw stoel(leuning) te leggen, zodat er geen vieze servet op tafel ligt. Na afloop van het diner mag u het naast uw bord leggen.

Welk broodje?

Staat er bij elk bord een eigen bordje of schaaltje voor brood en twijfelt u of u de linker of rechter daarvan moet gebruiken? Die aan de linkerkant is voor u.

etiquette

Porties

Begin met een beschaafde portie en schep uw bord niet meteen helemaal vol. U kunt altijd opnieuw opscheppen. Pas uw tempo daarbij aan de overige gasten aan.

Geen telefoons

Geldt eigenlijk voor alle etentjes, maar helemaal voor het kerstdiner: geen mobieltjes op tafel.

De tafel verlaten

Het is wenselijk tijdens de gehele maaltijd aan tafel te blijven. Moet u tijdens het diner toch kort de tafel verlaten, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, excuseer u dan, maar laat de reden achterwege. Stel roken sowieso uit tot na het eten, want de geur van nicotine kan onprettig zijn voor de andere gasten.

Wees zorgvuldig met gespreksonderwerpen

Sommige gespreksonderwerpen, zoals politiek en geloof, kunnen gevoelig liggen. Snijd deze dus niet aan tijdens het kerstmaal.

Bedankje

Bedank na afloop van het diner of bij het vertrek voor het eten. Oók als het eigenlijk niet zo gesmaakt heeft.

regels cadeau
Lees ook: De ongeschreven regels rondom het geven en krijgen van cadeaus

Kerstkwesties met Beatrijs Ritsema

Etiquette-expert Beatrijs Ritsema geeft in aanloop naar de feestdagen van 2020 bij NPO Radio 4 (coronagerelateerde) tips op het gebied van de kerstdagen, de maaltijden en de bezoekjes. Luister bijvoorbeeld naar haar tips over restjes, kerst-activiteiten en het verspreiden van alle visite over maar 2 kerstdagen.

Bekijk het complete feestdagenoverzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: etiquette.nl, Nu.nl, Christmaholic, AD, studenten.net, Smulweb, Distinguished)

Geef een reactie

Reacties (2)

    mikamo says:

    Sinds wanneer is het ‘de servet’?

    In de tekst:
    Een servet is geen slab, dus steek hem niet in uw overhemd of blouse, maar leg hem op uw schoot. Vergeet deze dan niet als u opstaat, zodat de servet niet op de grond valt. Het beste is hem dan op uw stoel(leuning) te leggen, zodat er geen vieze servet op tafel ligt. Na afloop van het diner mag u hem naast uw bord leggen.

    In goed Nederlands:
    Een servet is geen slab, dus steek het niet in uw overhemd of blouse, maar leg het op uw schoot. Vergeet dit dan niet als u opstaat, zodat het servet niet op de grond valt. Het beste is het dan op uw stoel(leuning) te leggen, zodat er geen vies servet op tafel ligt. Na afloop van het diner mag u het naast uw bord leggen.

      MAX Vandaag says:

      Beste mikaMo12, bedankt voor uw reactie. Helemaal waar, dus de tekst is aangepast.