Het wordt steeds normaler om informele kleding te dragen op de werkvloer. Waar komt deze omslag vandaan?

De dresscode op de werkvloer wordt steeds informeler

Een jasje en nette schoenen dragen op kantoor; vroeger heel gewoon, tegenwoordig steeds vaker een uitzondering dan de regel. Waarom kleden we ons steeds informeler op de werkvloer?

Omslag

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat mensen zich sinds de coronapandemie steeds informeler kleden op de werkvloer. Dit komt grotendeels doordat veel mensen gedeeltelijk vanuit huis zijn gaan werken. Zij kiezen ervoor om informele kleding te dragen tijdens hun thuiswerkdagen en doen dit sindsdien ook vaker op de dagen dat ze wel fysiek naar kantoor komen.

Business Casual als dresscode

Op de werkvloer is ‘Business Casual’ het nieuwe normaal. Dit is een manier van kleden die tussen zakelijke en informele kleding inzit. Het is niet meer het zakelijke jasje met leren schoenen of mantelpak van vroeger, maar het is ook geen jeans met een bedrukt T-shirt. Kort samengevat is het kleding die u in uw vrije tijd zou kunnen dragen, maar dan net iets chiquer. Het stelt werknemers in staat om comfortabel zittende kleding te dragen, zonder dat dit ten koste gaat van de professionele uitstraling van het bedrijf.

Deze dresscode laat echter wel wat ruimte voor interpretatie. De definitie kan per bedrijf verschillen, maar over het algemeen wordt een spijkerbroek of nette rok met een polo, overhemd of blouse onder Business Casual verstaan. De dresscode vermijdt meestal vrijetijdskleding zoals sneakers en T-shirts met een drukke print.

Enquête

Een werkgever ziet misschien liever dat iedereen chique gekleed is op het werk. Toch betoogt journalist Vivian Rook in haar Engelstalige blog dat het goed is als werkgevers dat loslaten. Uit een enquête blijkt namelijk dat zowel in Engeland als in Amerika ongeveer 1 op de 3 mensen een baan zal weigeren als formele werkkleding daar verplicht is. In een krappe arbeidsmarkt is het voor een werkgever niet handig om kandidaten af te schrikken met de dresscode.

Bij sommige banen is nette kleding in bepaalde situaties nog wel de norm, bijvoorbeeld als een bankmedewerker klanten moet ontvangen. Indien u twijfelt over de dresscode op uw werk, is de veiligste keuze om u iets formeler te kleden. Als u niet goed weet wat u moet dragen naar uw werk, kunt u een eerder artikel bekijken.

(Bron: NOS, LinkedIn, Dresscode, HRZone. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie