regels cadeau

De ongeschreven regels rondom het geven en krijgen van cadeaus

Cadeaus geven of krijgen, de meeste mensen worden er heel gelukkig van. Toch zijn er nog best wel wat ongeschreven regels waar u rekening mee kunt houden. Kunt u bijvoorbeeld wel of niet geld vragen of geven en mag u een cadeau doorgeven? We hebben de regels voor u op een rij gezet.

Verlanglijstjes

Het kan heel handig zijn om met verlanglijstjes te werken, zeker als het moeilijk is om iets te bedenken. Maar moet u dan ook daadwerkelijk iets van die lijst geven? Een ander cadeau zal zeker ook gewaardeerd worden, helemaal als er over nagedacht is en het passend is. Maar bedenk u dat het bijzonder gewaardeerd wordt als er wél iets van de lijst gegeven wordt. Onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford heeft bewezen dat het als zeer attent ervaren wordt als rekening wordt gehouden met de wensen. Om dubbele cadeaus te voorkomen kunt u misschien even overleggen met anderen die de lijst ook krijgen of voorstellen het geven van de cadeaus via een contactpersoon of website te laten verlopen.

Een cadeau doorgeven

Heeft u een boek of kledingstuk dat nog helemaal goed is, maar dat u niet meer gebruikt, dan kunt u hier natuurlijk iemand anders blij mee maken. Doe dit alleen liever niet als hoofdcadeau, maar geef het als extra cadeautje. Pas ook zeker op dat u een cadeau dat u zelf gekregen heeft en niet meer wilt per ongeluk teruggeeft aan degene van wie u het ooit gekregen heeft.

Cadeau terug verwachten

Cadeaus geven is ontzettend leuk, net als cadeaus krijgen, maar het is geen vanzelfsprekendheid dat iemand u een cadeau terug schenkt. Dat geldt ook voor het bedrag dat is uitgegeven. Wie iets duurs schenkt aan iemand die weinig te besteden heeft, kan de ander zelfs in verlegenheid brengen. Wilt u iemand dan toch graag in het zonnetje zetten, zeg er dan bij dat u zoiets niet terug verwacht en al blij bent met bijvoorbeeld een tijdschrift dat u graag leest.

Als u weinig te besteden heeft

Heeft u weinig te besteden en komt het geven van een cadeau u eigenlijk helemaal niet uit, bedenk dan dat de ontvanger het zal waarderen als u iets geeft in de vorm van aandacht. Zoals iets wat u zelf gemaakt heeft. Of door iets voor de ander te doen. Als u er moeite voor gedaan heeft, wordt dat net zo of zelfs meer gewaardeerd dan een duur cadeau. Voelt u zich er onprettig bij en heeft u op een ander moment meer te besteden, dan kunt u dan altijd nog een onverwachts cadeautje geven.

Wel of niet geld of bonnen geven?

Over het algemeen wordt het geven van geld gezien als een weinig creatief en niet zo wenselijk cadeau. Toch kunt u iemand er heel blij mee maken, vooral als wordt gespaard voor een groot cadeau. U kunt het al persoonlijker maken door het geld extra feestelijk in te pakken. Een cadeaubon kan leuk zijn als u de ontvanger goed kent en het een passend cadeau is. Iemand die boeken verslindt zal blij zijn met een boekenbon, maar voor wie nooit een boek aanraakt is het geen geschikt cadeau. Het nadeel van het geven van geld of een cadeaubon is in elk geval dat de ontvanger precies weet wat er aan het cadeau uitgegeven is. Dat kan onprettig voelen voor beide kanten. Dit kunt u omzeilen met zelfbedachte bonnen met bijvoorbeeld een tegoed als een keer koken, een leuk uitje of oppassen voor de ontvanger.

geld cadeau
Lees ook: Geld geven als cadeau, met deze tips maakt u het alsnog feestelijk en origineel

Wel of niet de envelop met geld openen?

De meningen zijn hierover verdeeld. Over het algemeen wordt het als beleefd gezien een blik in de envelop te werpen, er kan immers ook een mooie kaart of een cadeaubon in zitten. U laat het geld of de bon dan echter wel in de envelop zitten. Nadat het bezoek naar huis is bekijkt u de waarde pas.

En het cadeau openen?

Bij kleinere gezelschappen is het de gewoonte dat cadeaus meteen uitgepakt worden. Bij een groot feest met veel gasten zoals een bruiloft kan het handig zijn de cadeaus eerst te verzamelen en ze later pas uit te pakken. In dat geval is het wel gebruikelijk een bedankje te sturen aan de gevers.

Verwachtingen over het gebruik van een (zelfgemaakt) cadeau

Al bent u zelf nog zo in uw nopjes over het cadeau dat u gegeven heeft, u kunt niet van de ontvanger verwachten dat die het op de meest prominente plek in huis zet of bijvoorbeeld een zelfgebreide shawl de rest van de winter draagt. Het is ook niet wenselijk ernaar te vragen waarom uw cadeau niet gebruikt wordt. Het is aan de krijger zelf om te bepalen wat er met het cadeau gedaan wordt.

Het bonnetje bewaren

Twijfelt u of iemand het boek, de cd of ander cadeau dat u geeft al heeft, dan kunt u voor de zekerheid het bonnetje bewaren. Geef het er niet al direct bij met de mededeling dat het geruild mag worden als het niet in de smaak valt, want dan vraagt de ontvanger zich af waarom u het in eerste instantie gekocht heeft.

Niet blij met het cadeau en dan?

Krijgt u een cadeau dat totaal niet uw smaak is, reageer daar op het moment zelf dan niet al te lomp op. En schat in of de gever beledigd zal zijn als u op een rustig moment informeert of die het bonnetje nog heeft. Diegene wil hoogstwaarschijnlijk liever dat u blij bent met een cadeau dan dat het onder in een kast belandt. Heeft u het cadeau al, dan kunt u dit best aangeven, bijvoorbeeld door te zeggen dat de gever uw smaak goed ingeschat heeft, maar dat u het al heeft. U kunt het dan voor iets anders ruilen. Hetzelfde geldt voor kleding die u niet blijkt te passen.

Cadeau voor een kind

Is uw kleinkind slecht in aardrijkskunde, dan valt het geven van een wereldbol waarschijnlijk niet zo in de smaak. Ook al is uw intentie nog zo goed, een ‘opvoedend’ cadeau voelt dan meer als dwang dan gulle gift. Weet u niet precies wat het kind al allemaal heeft, maar wel wat een favoriete winkel is, dan kunt u bijvoorbeeld een bon van die winkel geven.

Verras iemand

Weet u dat iemand graag kookt, dan is een nieuw kookboek natuurlijk een goed cadeau, maar u kunt iemand extra verrassen door een pakket samen te stellen met allerlei lekkers waarmee gekookt kan worden. Kijkt iemand graag films, dan kunt u diegene meenemen naar de bioscoop en is iemand dol op tuinieren dan kunt u in plaats van het meebrengen van een plant misschien een mooi tuinbezoek cadeau doen.

Bij een etentje

Het wordt zeker gewaardeerd als u iets meebrengt als u wordt uitgenodigd voor het eten. Maar 1 gift is genoeg. Als u aankomt met een bos bloemen, een fles wijn en een mooi boek, dan zal de ander zich verplicht voelen bij een tegenafspraak ook flink uit te pakken.

Een cadeau dat altijd goed is

Wilt u iemand graag iets geven, maar is uw inspiratie op of kent u de ontvanger niet goed, dan is een bos bloemen of iets lekkers eigenlijk altijd wel goed. Het gebaar zal worden gewaardeerd, zelfs als de ander allergisch mocht zijn voor bloemen of chocola, maar dan nog zal diegene aangenaam verrast zijn door de moeite die u gedaan heeft.

Besteed aandacht aan het cadeau

Tenslotte het pakje zelf. Pak dit altijd in. Met een oningepakt cadeau aankomen en u verontschuldigen door te zeggen dat u geen tijd gehad heeft om het in te pakken komt bijzonder ongeïnteresseerd over. Met een simpel stukje inpakpapier, pakt u het in enkele minuten in en het ziet er meteen verzorgd uit. Ook houdt u nog even geheim wat er in het pakje zit, wat de verrassing leuker maakt. Geen cadeaupapier in huis? Scheur dan bijvoorbeeld wat mooie bladzijden uit een tijdschrift of wikkel het in een lapje stof dat u nog over heeft.

cadeaus
Lees ook: Met deze tips pakt u al uw cadeaus prachtig in

Bekijk ook het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

(Bron: Psychologie Magazine, Radar+, Beatrijs.com, Libelle, archief)

Geef een reactie