We eten steeds minder vlees

Nederlanders aten in 2015 voor het 5e jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo per jaar. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen.

Minder varkens en koeien

Onderzoekers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), dat een onderdeel is van de Universiteit van Wageningen, deden het onderzoek in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. De 75,4 kilo per jaar is het vlees inclusief botten. Ongeveer de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd. De daling die de afgelopen jaren is ingezet wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten. De consumptie van kip, kalf, geit, schaap en paard bleef hetzelfde.

Afname gaat te langzaam

Hoewel de actiegroep blij is met de afname, gaat het toch niet snel genoeg. “We eten nog altijd zo’n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie,” aldus Wakker Dier. Ook om de klimaatverandering tegen te gaan zou er volgens Wakker Dier minder vlees verorberd moeten worden: “Het is in ons aller belang dat we minder vlees eten en daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt.”

Goed nieuws

Volgens de organisatie kiest de consument wel steeds vaker voor biologisch vlees. Ook het diervriendelijker ‘Beter Leven’ vlees zit sterk in de lift.

(Bron: ANP)

Geef een reactie