Stracciatella is een Italiaanse kaassoort.

Wat is stracciatella kaas? En wat is het verschil met mozzarella en burrata?

Tijdens een vakantie in Italië komen we het voor het eerst tegen: stracciatella. Het ligt in de supermarkt tussen de mozzarella en burrata in. Maar wat is het precies? En wat is het verschil met de andere 2 Italiaanse kazen?

Géén vanille-ijs met stukjes chocola

Allereerst: verwar de kaas stracciatella niet met het ijs of de roomyoghurt met stukjes chocola. Het heeft geen vanillesmaak en er zit absoluut geen chocola in. Het wordt ook wel stracciatella di bufala genoemd. Stracciatella betekent in het Italiaans iets zoals gescheurd of versnipperd. Di bufala geeft dan aan dat het van een buffel komt.

Van een buffel of een koe

Mozzarella, burrata en stracciatella zijn allemaal familie van elkaar. Officieel worden ze alle 3 gemaakt van buffelmelk. Maar de versies die we in Nederland in de supermarkt hebben liggen zijn vaak van koemelk gemaakt. In Italië krijgt het dan de term fior di latte mee. Om uit te leggen wat stracciatella precies is, leggen we eerst uit wat mozzarella en burrata is.

Wat is mozzarella?

Mozzarella is van deze 3 de meest stevige, zowel van binnen als van buiten. Gestremde en uitgelekte kaas (wrongel genoemd) wordt in water of wei verwarmd. Zo ontstaat een draderige, elastische substantie. Daar worden vervolgens bollen van gevormd.

Mozzarella.

Wat is burrata?

Burrata is wat betreft de buitenkant hetzelfde als mozzarella, het heeft een stevig laagje. Maar binnenin burrata zit een zachte, romige substantie. Het is een mengsel van room en wrongel. Als de bol burrata aangesneden wordt, loopt de binnenkant er dus (een beetje) uit.

Burrata.

Wat is stracciatella?

Stracciatella is uiteindelijk weer een combinatie van mozzarella en burrata. Het smaakt fris en licht zuur. Eigenlijk is stracciatella het binnenste van de burrata. Dus een zachte, romige substantie zonder een stevige buitenkant. Het zijn stukjes of stripjes mozzarella en room. Wie het binnenste van burrata eigenlijk het lekkerst vindt, kan dus voortaan beter stracciatella kopen.

Stracciatella.

Waar is stracciatella te verkrijgen?

Waar in Italië de schappen vol liggen met zakjes stracciatella, is deze kaas in Nederland nog wat minder bekend. Lange tijd was het alleen in Italiaanse speciaalzaken te verkrijgen. Maar tegenwoordig hebben de grotere supermarkten het ook in de koeling liggen.

Welke kaas past bij welk gerecht?

Mozzarella wordt vaak met tomaat en basilicum gegeten als een caprese. Ook in een ovengerecht kan mozzarella goed, omdat het een beetje smelt. Maar er zijn talloze manieren om het te verwerken in een gerecht. Kijk eens op onze receptenpagina voor inspiratie.

Een goede burrata is lekker om gewoon zo op te eten, met wat peper en olie. Of met wat parmaham. Maar het kan ook door de pasta, zoals deze pasta pesto met geroosterde bospeentjes en deze hartige tomatentaart.

Als het een goede stracciatella is (bijvoorbeeld van de buffel) dan is het ook lekker om dit gewoon los op te eten. Met wat zout, peper en wat olie. Het kan dan als een voorgerecht dienen. Maar door een pasta of groene salade is stracciatella ook erg lekker.

(Bron: Culy, FavorFlav, Kokswereld, Unileverfoodsolutions.be. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie